MENÜ

Horsch Cruiser

Oldalszám: 2

Tökéletesebb sekély talajművelés a kötött talajokon is

Szász Zoltán 2016.11.09.

A sekély tarlóhántást általában rövidtárcsákkal, vagy szántóföldi kultivátorral végezzük. A tarlóhántás nagyon fontos, még akkor is, ha hagyományos, forgatásos talajművelést végzünk. A kihullott magvak, gyommagvak sekély bekeverése biztosítja azok kicsírázását, így könnyebb lesz a következő állományok tisztán tartása.

A nehéz kötött talajoknál azonban találkozhatunk olyan talajállapottal, amikor a rövidtárcsa csak „karcolja” a felszínt, a szántóföldi kultivátor behúzza magát, de igen hantos talajfelszínt hagy maga mögött. Ebben az esetben a Cruiser a keskeny kapákkal eltömődésmentesen, sekélyen igen intenzív tarlóhántást tud végezni, és a kapillaritást megszüntetni.

Cruiser 5 XL - tarlóápolás

 

Az árvakelés eltüntetésére is alkalmas, mivel a rugók ereje jóval 100 kg felett van, így a 10 cm mély talajművelés nem akadály. Nagyon sok termelő már azon gondolkodik, mi lesz akkor, ha a glifosat-ot betiltják, vagy a kijuttatható mennyiséget csökkentik.Ebben az esetben vissza kell nyúlni a mechanikus gyomirtáshoz! Azonban addig is, amíg ez bekövetkezne (reméljük, hogy nem tiltják be), a helyi rezisztencia kialakulásának az elkerülése végett, amikor lehet, akkor sekély mechanikus tarlóápolás az ajánlott. Ezt, ha kell gyakrabban is el lehet végezni. A Cruiser sekélyen nem porosít, nem tömöríti a talajt, és a gyomokat kihúzza a talaj felszínére, ahol azok elszáradnak. A tárcsával ellentétben jó gyomirtó eszköz.

Cruiser 6 XL - őszi magágykészítés


A magágykészítésben is jól lehet használni. Ha kigyomosodott a talaj felszíne, akkor sekélyen a lúdtalp kapákkal, teljes átfedéssel elművelve tökéletes, gyommentes vetőmagágyat kapunk. A magágykészítés nemcsak ősszel lehetséges, hanem tavasszal is. Az őszi kultivátoros magágykészítést tavasszal jól el lehet egyengetni, és a kikelt gyomokat eltüntetni.

Cruiser - tavaszi magágykészítés Tiger után


A Cruiser egy olyan kultivátor, amellyel sekélyen nagy intenzitású, és jó minőségű talajmunkát lehet végezni, a többgerendelyes felépítése révén, egyszerűen kivasalja a talajfelszínt, amelyre ezután nagy sebességgel precízen lehet vetni.

 

- Szász Zoltán -
+36-30/743-0302