MENÜ

Mycofix® Plus 5.E – A tökéletes védelem a mikotoxinok ellen

Oldalszám: 54
2016.11.09.

A megelőző növényvédelmi intézkedések ellenére a változó időjárási viszonyok hatása veszélyezteti azt, hogy alacsony szinten tartsuk a takarmányok mikotoxin szintjét. Ugyanakkor a mikotoxinok negatív hatásait leküzdhetjük olyan speciális inaktiváló termékek takarmányba keverésével, amelyek az emésztőrendszerben hatástalanítják a méreganyagokat.

A BIOMIN a takarmányokban előforduló mikotoxinok elleni küzdelemben világszinten úttörőnek számít, mivel hatékonyan tudja kezelni mind a köthető (aflatoxin, ergot alkaloidok), mind a kevésbé köthető mikotoxinokat (trichotecének, zearalenon, ochratoxin), valamint az állatok szervezetére kifejtett kedvezőtlen hatásaikat is. A cég csúcsterméke, a Mycofix® Plus 5.E termék pedig messzemenően megfelel ezeknek az igényeknek.

Egy ilyen csúcstermék sok követelménynek kell, hogy megfeleljen. A benne lévő hatóanyagoknak, úgy a kötőanyagnak, mint a mikrobáknak vagy enzimeknek hatékonynak és biztonságosnak kell lenniük. Kifejezetten aktívak legyenek a mikotoxinok ellen, a méregtelenítési reakció legyen specifikus, gyors és a lehető legteljesebb, de a hatóanyag és a keletkezett metabolitok is biztonságosak legyenek. Stabilnak kell lenniük az emésztőrendszerben és összhangban kell lenniük a bélkörnyezettel. Emellett a jó gyártástechnológiai tulajdonságukra is szükség van. Legyenek stabilak a takarmányban, ne befolyásolják negatívan a tápanyag-összetételt, és ellenállóak legyenek a takarmánygyártás során.

Ezért a Mycofix® Plus 5.E termékbe többek között három, az EU által egyedüliként engedélyezett mikotoxin ellenes stratégiát soroltattunk fel.

A BIOMIN 2013-ban megkapta az Európai Bizottság engedélyét az aflatoxin-kötő bentonit (dioktahedrális-montmorillonit) származékára, amely eddig egyedüliként hivatalosan is bizonyítottan képes megkötni az aflatoxint (EU 1060/2013). Az 5. generációs termékünk kötőanyagát ez a regisztrált termék adja.

Másrészt a BIOMIN 2013-ban ugyancsak elnyerte az EU engedélyét a Mycofix® Plus 5.E egy másik összetevőjére: A tehenek bendőfolyadékából izolált baktériumtörzs, a Biomin® BBSH 797 hatástalanítja a DON-t és más trichotecéneket, a toxicitásukért felelős 12,13-epoxid gyűrű de-epoxidációjával. Számos tanulmány igazolja ennek a baktériumnak a biztonságosságát és hatékonyságát, ezért az Európai Bizottság regisztrálta, mint DON-biotranszformáló összetevőt (EU 1016/2013). A Biomin® BBSH 797 a sertések emésztőrendszerében szaporodik, folyamatosan termeli az enzimet, ezáltal többszörös trichotecén bontó hatást eredményez.

2014-ben pedig a FUMzyme® (egy fumonizin-karboxilészteráz) lett az első olyan tisztított enzim, amelyet az EU bizonyítottan mikotoxin ellenes hatású anyagként engedélyezett a fumonizinek hatástalanítására sertésekben (EU 1115/2014). Hatékonysága egyrészt bizonyított a fumonizinnek és nem mérgező metabolitjainak a székletben való analízisével, valamint a biomarkerek (szfinganin/szfingozin arány) vizsgálatával.

A Mycofix® Plus 5.E is tartalmazza természetesen a BIOMIN zearalenont bontó észterázát, amely a zearalenon lakton gyűrűjét bontja fel, így az már nem képes kapcsolódni az ösztrogén receptorokhoz és ezáltal nem tudja kiváltani a szaporodásbiológiai problémákat.

A toxinok hatásainak kivédésére pedig a termék tartalmazza az újonnan kifejlesztett, természetes anyagok keverékét tartalmazó Biomin® Bioprotection Mix-et, amely bizonyítottan segíti az immunsejtek szaporodását, támogatja a májvédelmet és a bél védekező mechanizmusát, a bélhámsejtek közötti összeköttetések védelmével.

 

Az Mycofix® Plus 5.E a köthető mikotoxinok megkötésével, a trichotecének, a zearalenon és a fumonizinek enzimatikus bontásával, valamint a toxinok hatásainak kivédésével a tökéletes megoldást jelenti a mikotoxin kockázat kezelésben!