MENÜ

„Végigzúzta” az országot a Güttler

Oldalszám: 44
Agro Napló 2016.11.09.

A Güttler Kft. a munkacsúcs idejére időzített, így az október harmadik hete kiváló alkalom volt arra, hogy több helyszínes országjáró gépbemutató keretében munka közben mutassa be a német Müthing szárzúzó-mulcsozó technológiáját.

 

A szárzúzó specialista Müthing 120 éves gyártási tapasztalattal 80–85 féle változatot kínál 0,6–8,3 m közötti munkaszélességben, a 20 LE-s kistraktortól a több száz LE teljesítményű erőgépekhez éppúgy – tudtuk meg Vörös Endre értékesítési vezetőtől a bemutató uzdi állomásán.

A Müthing betűjelöléssel különbözteti meg a szántóföldi mulcsozókat egymástól, alapesetben a gépek egyező felépítésűek, kizárólag a részegységek (rotorátmérő, rotorház, tartóhenger stb.) méretében van különbség.

Ugyanez az elv érvényesül az MU-M és az MU-Pro változatoknál is. A Pro sorozat közül egy 3,2 méter munkaszélességű, 150 lóerő teljesítményigényű változat dolgozott, amelyet a forgalmazó kifejezetten a nagyobb mennyiségű növény és szármaradványok aprítására ajánl.

Az M szériából egy igazán friss, 2016-os modellt ismertettek, az ún. MU-M VARIO 300 szárzúzót. A korábbi típushoz képest a 120 lóerő teljesítményigényű, 3 méter munkaszélességű gép több változáson esett át. A VARIO változatokra jellemző a megnövelt átmérőjű tartóhenger és rotor, 30 cm-rel hátrébb tolható a tartó-mélységállító munkahenger, így nagyobb mennyiségű szármaradványok is lezúzhatók. A VARIO létrehozásával növelni akarták a szívó hatást oly módon, hogy a felszerelt csúszótalpak leszűkítik a levegő beáramlását, így a szívó hatás megkétszereződött.

Az új csúszótalpaknak és állókéseknek köszönhetően a szívó hatás megkétszereződött

 

A gép 56 cm-re oldalirányba kitolható, ezáltal alkalmassá vált az út széli zúzásra is. Az M széria mellett a Pro változatokhoz is elérhető a VARIO.

A modellekről egységesen elmondható, hogy az aprításról egy szabadalmaztatott, speciális formájú „cápauszony-alakú” álló késsor gondoskodik.

A szántóföldi Müthing gépeket dupla spirálban elrendezett mulcsozó kalapácsokkal szerelik, így nem szükséges kiegyenlítés, mivel egyenletes a gép járása. A kalapácsok egy speciális fül segítségével nagyobb felületen kapaszkodnak a rotoron, sérülés esetén nem a rotorban keletkezik kár, hanem a kalapácsban.

Topkategóriás gép az MU-Farmer gépcsalád, ami ugyancsak a nagy mennyiségű szármaradvány aprítására hivatott. A bemutatott 3,3 m széles eszközre – ahogy a teljes szériára is – jellemző, nincs opciós lehetőség. Alapfelszereltségét tekintve minden benne van, amit egy csúcs szárzúzónak tudnia kell: Qst/E acél kialakítás, kétsoros szabadalmaztatott álló késsor, 2,75 kg-os kalapácsok 3 év törésgaranciával, kopólemez a mulcsozó házban, kiegyensúlyozott rotor, speciális alakú, dupla spirálban elrendezett szerszámtartók, oldalsó csúszótalpak.

A szárzúzók mellett az olasz gyártmányú Moreni forgóborona kínálat is ismertetésre került. A 60 éves múltra visszatekintő itáliai gépgyártó vállalat a forgóboronák fejlesztésekor szem előtt tartotta a minőségi alkatrészek és részegységek felhasználását, különös tekintettel a hajtómű és a rotorok tekintetében.

A bemutatón egy 3 m széles Kronos modellt szemléztettek, a kínálat azonban 1,5 m-től egészen 4 m munkaszélességig tart a merev vázas kivitelek esetében, míg a 6 m-es munkaszélességűt hidraulikusan összecsukható változatban kínálja a gyártó. A hengerválaszték igen széles, a borona összesen 14 fajtával szerelhető a Moreni kínálatából. A bemutatóhoz a Güttler egy saját, nehéz univerzális Simplex hengerrel szerelte a Kronost, tisztító késekkel kiegészítve.

A késrotorok alul és felül csapágyazottak, a dupla szimeringezés véd az esetleges por vagy szármaradvány bejutása ellen. A rotorokra szerelt 2 vagy 3 kés hossza 33 cm. A Kronoshoz számos opció áll rendelkezésre: felszerelhető kővédő és gyors-cserélő kaparendszerrel, a Near system névre keresztelt terelőlemezzel az átfolyási keresztmetszet állítására, valamint hidraulikus háromponttal  további gyártófüggetlen vetőgép csatlakoztatására és egyidejű működtetésére alkalmas.

-an-

Tekintse meg munka közben a Müthing szárzúzót: