MENÜ

A P64LE25 Pioneer napraforgó termelési tapasztalatai a törökszentmiklósi Szentmiklósi Gabona Kft.-nél

Oldalszám: 33

Beszélgetés Póth János ügyvezető igazgatóval

Sarkady László 2016.12.13.

Köszönöm, hogy időt szakítottál rám és elfogadtad a felkérést, hogy beszélhessünk szakmai kérdésekről. Mindenek előtt szeretném, ha bemutatnád az általad irányított gazdaságot.

A Szentmiklósi Gabona Kft., mintegy 50-60 gazdálkodót integrál. Inputanyag beszerzés, szántóföldi munkák elvégzése, és terménykereskedelem tartozik a feladataink közé, tehát teljes szolgáltatást végzünk.

Ez kb. 1600 ha területet ölel fel, az 5 ha-os őstermelőtől a 250 ha-os birtokosig.

A szántó 50%-a kalászos, 50% olajos növény (repce és napraforgó). Ezenkívül saját családi gazdaságomban van 250 ha terület hasonló növény megoszlással.

A fajtapolitikát szakmai tapasztalataink alapján mi határozzuk meg. Három esztendeje termelünk P64LE25 napraforgót. Az első évben a terület 20%-án, a második évben a jó tapasztalatok alapján 60%-án, az idén pedig a napraforgó terület 95%-án díszlett ez a fajta.

 

Milyen technológiával termeled a napraforgót?

A talajelőkészítés gabona után, szántás nélkül, mélylazításos technológiával történik. Tapasztalatom szerint a lazított táblákon szinte minden esetben jobb a termés, mint a szántott földeken. Gyomirtásra legtöbbször elég a DuPont™ Express® 50 SX® vegyszerből 25-30 gramm az egyszikű gyomirtás mellett, de a kultúra jól bírja a nagyobb dózisú, illetve kétszeres kezelést is. Gombaölőszerrel egyszer védekezünk, az időjárástól függően 6-8 leveles állapotban vagy csillagbimbós fenofázisban. A kultúra kap lombtrágyát és rovarölőszert is. Ez különösen fontos amióta a neonikotinoidos csávázást eltörölték, ugyanis egyre több a levéltetű és a poloska. Évek óta használunk talajfertőtlenítő szert, így alacsonyabb dózissal tudunk vetni.

 

A telefonban történt egyeztetésünkkor megütötte a fülemet, hogy azt mondtad, nálatok az évszázad napraforgó termése volt az idén.

Valóban ilyen szenzációs évünk még nem volt a napraforgóban. 432 ha-on takarítottuk be ezt a növényt – aminek 95%-a P64LE25. A termésátlag 3,87 t/ha 46%-os olajtartalommal. 3 tonna alatti táblaátlag nem volt. A termések 3,2-4,4 t/ha között alakultak. Még ilyen nem fordult elő, amióta gazdálkodom.

 

Miben látod a P64LE25 fajta előnyeit? 

A fajtának sok előnyös tulajdonsága van. Úgy, mint:

  • az elérhető magas hozam,
  • olcsó és hatékony gyomirtási lehetőség, ami nem okoz fitotoxikus tüneteket és az utóveteményre sem üt vissza,
  • magas és homogén növényállomány, amely biztosítja a gyommentességet és a könnyebb arathatóságot,
  • betegségekkel szembeni ellenállóképesség,
  • nem tapasztalható jelentős szklerotinia fertőzöttség,
  • kellően erős és vastag szár megfelelő szárszilárdságot biztosít.

 

Jövő évi tervek?

A következő esztendőben is 400 ha körüli napraforgó vetését tervezzük. Ez függ attól, hogy mennyi repce marad meg a tél eltelte után. A P64LE25 továbbra is vezérfajta lesz a területünkön.

 

Köszönöm a beszélgetést és további sikeres gazdálkodást kívánok. 

 

Törökszentmiklós, 2016. október 14.

Sarkady László
Pioneer agronómus