MENÜ

Lucernát és füvet...

Oldalszám: 62-63

A gondolkodásmód új generációja a takarmányozásban

Szabó Béla 2016.12.13.

Amikor új lucernavetésen gondolkodunk, automatikusan a területünk tisztán és kizárólag lucernával történő bevetése jut eszünkbe. Mi a Vital-Feed-nél úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy felsoroljunk néhány olyan előnyt, miért is érdemes az új vetésterületeinket úgy tervezni, hogy fűmagot is tartalmazzon a vetőmagkeverék.

  1. A fű vetőmag olyan területeken is életképesen fejlődésnek indul, ahol a lucernának nehéz adaptálódni.
  2. A fű gyors és erélyesebb növekedése nagyon hamar kitölti a foltokat, megöli a gyomokat, így az már az első növedék esetében biztosítja a nagyobb hozamot és a magasabb perzisztenciát.
  3. A fű-lucerna keverék minősége, így emészthetősége sokkal lassabban romlik az idő előrehaladtával, és majdan a későbbi kaszálások között is, hiszen a fű újrasarjadása elsősorban „levelet tartalmaz”, ellentétben a lucernával.
  4. A fű sokkal kevésbé szenved kárt a betakarítás, növényvédelem és a tápanyag-utánpótlás során a gépek taposása következtében 

A fű-lucerna keverékek takarmányozási szempontból is számos előnyt hordoznak: 

  1. A fű-lucerna keverék emészthetőségi adatai sokkal közelebb állnak a szarvasmarha igényeihez, mint a tiszta lucernáé, hiszen az energia és fehérje összetétele sokkal kedvezőbb a keveréknek.
  2. A fű olyan potenciális előnyöket biztosít a keveréknek, mellyel a keverék magasan felülmúlja a gabonaszenázsok emészthetőségét.
  3. A fű és lucerna „keverék szenázs” etetése mellett csökkenthető az acidózis veszélye anélkül, hogy csökkenne a tejtermelés, hiszen lényegesen kevesebb emészthetetlen rostot viszünk a takarmányadagba.
  4. Legelőkeverékek esetében sokkal alacsonyabb a felfúvódás veszélye.
  5. Kombinált vetés eredménye az optimális fehérje/szénhidrát arány.


Természetesen keverékek összeállításánál, a telepi „management” a felhasználási–hasznosítási irány a legkülönbözőbb variációkat kínálja számunkra az elérni kívánt eredmény vonatkozásában.

A különböző keverési arányok a fajok és fajták választásánál az egy hektárra eső növények számát tekinthetjük kiindulási alapként.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a keverékben minimum 85-15 arányban kell szerepeltetni a lucerna-fű keverékét, hogy a kívánt agronómiai hatást elérjük.

Takarmányozási szempontból a legelőnyösebb a 60-40 arány beállítása, mely keverék 60% lucerna vetőmagot és 40% fű vetőmagot tartalmaz.

Mint ahogy említettük a felhasználási irány és az intenzívebb igények (szenázs beltartalom) elérése lehetőséget kínál számunkra egy ebben az esetben ideálisabb 60-20-20 vagy 60-30-10 arányú lucerna-fű-here keverék összeállítására.

Mivel a különböző növényfajok vetőmagjai nagyon különböző méretűek lehetnek, valamint a súlyuk is nagyon eltérő, így a legfontosabb a keverék összetételének nagyon precíz megválasztása. Nem elég a fajokat megválasztani csupán, de komoly odafigyelést és tapasztalatot igényel az egyes fajták megválasztása is. A Vital-Feed Kft. és a DLF Seeds&Science több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vetőmagkeverékek ilyen irányú kialakítása területén (CUTMAX és MEDOWMAX keverékek).

Mindezek mellett rendkívül fontos szempont a vetésidő helyes megválasztása, hiszen a fűmagvak fejlődéséhez és csírázásához 15 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a lucernához képest.

Tehát a hőmérséklet szempontjából a legideálisabb vetésidő a tavasz közepe, valamint a nyár vége, és a kora ősz.

A növényvédelemi szempontból ezen keverékek vetése esetén jóval költséghatékonyabban járhatunk el, mivel a fű gyors
(festulolium fajok) fejlődése miatt nagyon hamar összefüggő talajtakarót biztosít, elnyomva a nem kívánatos gyomokat.

Betakarításnál kétségkívül az első kaszálásnál szembetűnően nagyobb lesz a fűhozamunk a keverék esetében, ami számos már említett és tapasztalt pozitívummal jár.

Kaszálás után a füvek „újrasarjadása” a keverékben nagymértékben függ a fű fajától és fajtájától.

Vannak fűfélék, melyeknek nyáron nagyon alacsony a növekedési erélyük még ideális csapadékviszonyok mellett is, így célszerű olyan fajokat választani amelyek ebben az időszakban is komoly növekedési eréllyel rendelkeznek.

Ilyenek például a csenkesz fajok, a csomós ebír, és a különböző festulolium fajok, melyek lehetnek akár csenkesz alapú, akár perje alapúak (felhasználási irány függvényében).

Az egyes fajok megválasztása tehát a legfontosabb tényező, különös figyelemmel arra az esetre, ha szénakészítés is szerepel terveink között.

Ilyenkor a későn érő fűfajtákat kell választani a keverékekben, hiszen ezek növekedési erélye közelít leginkább a lucernáéhoz (GRAZEMAX keverékek).

Ne felejtsük, hogy a tápanyag-utánpótlásnak is rendkívül nagy jelentősége van a lucerna-füves keverékek arányának fejlődésének eltolódására.

Amennyiben a talaj nitrogénben gazdag, úgy a füvek növekedési erélye magasabb lesz, míg ha foszfor és kálium van túlsúlyban, akkor a lucernának kedvez.

Tápanyag-utánpótlás szempontjából nagyon fontos tényező, hogy az újonnan telepített lucernás fűkeverékeink vetésterületén a talajaink pH-értékét szigorúan 6 vagy magasabb pH-szintet tartsuk.

Természetesen azt, hogy a lucernát önmagában vagy keverékben vetjük, a felhasználási cél határozza meg, de a felsorolt előnyök tükrében bátran kijelenthetjük, hogy a különböző arányú lucerna-fű-here keverékek a kérődző állataink takarmányozásának legoptimálisabb és alapvető takarmánybázisát képezik. 

Kérem, helyezzünk hangsúlyt az elhangzottakra mielőtt új telepítésbe kezdünk!

 

Szabó Béla
Kereskedelmi igazgató,
Vital-Feed Kft.