MENÜ

Úriember módjára ismerte el a Sumi Agro a NÉBIH eredményes felderítő munkáját

Oldalszám: 39
Gáspár Andrea 2016.12.13.

Hamis növényvédő szer tárolásának gyanújáról érkezett közérdekű bejelentés még májusban a NÉBIH-hez. Az ügyben érintett Pest megyei nagykereskedő raktárában a szakemberek több mint 1400 liter gyomirtó szert foglaltak le.

Az ezt követő budapesti és 9 megyében további 24 helyszínt érintő NÉBIH országos ellenőrzési akciója során további 2700 kg – a forgalomba-hozatali és felhasználási engedélynek nem megfelelő – növényvédő szert vontak ki a forgalomból mintegy 28 millió Ft értékben. A zárolt mennyiségen túl a NÉBIH elrendelte további mintegy 2900 kg növényvédő szer visszahívását.

A felderítő munkát segítették a készítmények hazai engedélytulajdonosai is, akik a minták és a csomagolások ismertető jegyei alapján igazolták, hogy a termékeket nem ők gyártották és nem is járultak hozzá azok előállításához. Az akció eredményeként a hatóság csaknem 12 000 hektárnyi termőterület növényvédő szeres kezelésére elegendő illegális terméket vont ki a forgalomból. Ezt az eredményes, felderítő csapatmunkát jutalmazta elismerő oklevéllel az ügy egyik legnagyobb kárvallottja, a Sumi Agro Hungary Kft. A szűk körben megrendezett sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy egy európai uniós előírásoknak megfelelő, hivatalos paralel importban engedélyezett készítményük volt érintett az ügyben.

A hazánkban forgalmazott növényvédő szerek 1–4%-a hamisított termék, míg az EU-ban 5–7%-os piaci jelenlétről tanúskodnak az adatok. A hamisított termékek alkalmazásának számos kockázata van, az alkalmazókra káros egészségügyi hatással lehetnek. Hamis növényvédő szer esetében nem ismert az ellenszer sem, ha mérgezés történik. A készítmény hatása kiszámíthatatlan, előfordulhat, hogy hatástalan, de az is, hogy a megvédendő termés károsodhat, vagy akár meg is semmisülhet. A betakarított termény ismeretlen és kivizsgálatlan szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat és veszélyeztetheti a vásárlók egészségét.

A japán háttérrel és japán identitással rendelkező 25 éves vállalat ügyvezető igazgatója, Wirth László lapunknak elmondta, a cég üzletpolitikájának, szakmai stratégiájának egyik kulcseleme a partnerekkel, az egyetemekkel, a hatóság intézményeivel való hosszú távú együttgondolkodás. Éppen ezért nem a beláthatatlan mértékű erkölcsi és anyagi veszteség megakadályozását kívánta most megköszönni a NÉBIH munkatársainak, hanem azt a komplex gondolkodást és tudást alkalmazó eredményes munkát, valamint emberi hozzáállást, amely az eset felderítése során példaértékűnek bizonyult.

Wirth László, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatója


Megilletődöttségüket látva a hivatali dolgozók nincsenek hozzászokva az ilyen elismerésekhez, hiszen a nagyközönség irányába név nélkül, a háttérben végzik munkájukat, s mindössze a sajtóban megjelent ügyek számokkal alátámasztott eredményei bizonyítják jelenlétüket. Dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke köszönetét tartalmazó beszédében elmondta, egy ilyen hamisítási ügyben nemcsak az abban hátrányosan érintett cégek érdekeit, hanem az élelmiszerlánc minden egyes szereplőjét meg kell védeni a káros folyamatoktól és a hamis illúzióktól. A bürokrácia leépítését sürgeti a vállalkozások életének megkönnyítése céljából, úgy, hogy mindeközben kézben tartható és szankcionálható legyen az illegális fekete- és szürkekereskedelem. Az új felderítési módszerek és az elkötelezett felderítő csapat mellett a mindennapokban a felkészült, tájékozott termelők döntése a leghatékonyabb eszköz ezek visszaszorítására – hangsúlyozta az elnök.  A „repülő osztag”, vagyis a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága 2012 őszén alakult. Az országos hatáskörrel bíró szerv a teljes élelmiszerláncot lefedő hamisítási ügyek és illegális kereskedelem visszaszorítására hivatott létrejönni. A 29 szakemberből álló speciális összetételű csoport 90%-os hatékonysággal végzi munkáját, vezetőjük, Dr. Helik Ferenc hangsúlyozta, a tájékozott vásárló megelőző szerepe elengedhetetlen ebben a folyamatban: Ha valami irreálisan olcsó, éljen a gyanúval, hogy az minden bizonnyal nem eredeti termék!

-ga-