MENÜ

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság

Oldalszám: 73
2017.01.19.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárása ellenére a napraforgó biztosan tartja a helyét a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt és a fő konkurens növény, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előny miatt 2016-ban közel 680.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon.

A felület növekedése azonban sokszor együtt járt a technológiai fegyelem fellazulásával. A gyomirtási technológia helytelen megválasztása, a korszerűtlen hibridek használata, a vetésforgó be nem tartása egyrészt kórtani kockázatot jelent, másrészt az olyan parazita növény, mint a szádor elterjedésének kockázatát is növeli. 

A magyar termelők számára emiatt egy napraforgóhibrid esetében a magas termésszint mellett a kiváló betegségtolerancia és a széles körű szádorrezisztencia is kiemelkedő fontossággal bír.

Az elmúlt években Magyarországon is egyre több partnerünk próbálta ki és termesztette nyereségesen az EURALIS napraforgóit, amelyek kiemelkedő termésszintjük mellett széles körű szádorrezisztenciával és átlag feletti betegségtoleranciával rendelkeznek. 

Nemesítési programunknak köszönhetően folyamatosan bővítjük és újítjuk meg a hibridválasztékunkat. Gyakorlatilag az összes piaci szegmensben korszerű, versenyképes napraforgóhibrideket tudunk ajánlani a termelők részére. Minden hibridünket előzetesen Magyarországon teszteljük és csak azok kerülhetnek be a kínálatunkba, amelyek stabilan kiemelkedő termésre képesek az ország eltérő termesztési körülményei között is.

A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi. A Cl gyomirtású LO csoportban az ES AMIS, ES NOVAMIS, ES EUROMIS és a HO szegmensben az ES GRAFIC hibridjeink az elmúlt években már bizonyítottak. Újdonságunk az ES UNIC, amivel a magas olajsavas hibridkínálatunk bővül. 

A herbicidtoleráns napraforgó vetőmag piacon a legfontosabb változás a CLP technológia 2016-os bevezetése volt. Az EURALIS az elsők között, már 2015-ben megkezdte új CLP hibridjeinek tesztelését üzemi körülmények között is. Az elmúlt évben az EURALIS azon kevés cégek egyike volt, aki CLP csoportban jelentős mennyiségű vetőmagot értékesített. Az ES GENESIS az LO, az ES POETIC a HO csoportban sikeresen mutatkozott be 2016-ban. Az idei szezonban a kínálatunk tovább bővül az ES KAPRIS és az ES LORIS CLP LO hibridekkel, amelyek a kísérleti eredmények alapján az ország minden területén kiemelkedő termésre képesek.

Az ES ARCADIA SU 2016-os bevezetése fontos lépés volt az EURALIS számára, mert ezzel a hibriddel az EURALIS genetika már az Express technológiát használó termelők számára is elérhetővé vált. Az Express technológiánál érdemes megjegyezni, hogy a szádor ellen nem nyújt védelmet. Az egyetlen megoldást a genetikai rezisztencia jelenti.
Jelenleg hazánkban az Express technológiával gyomirtható napraforgóhibridek közül az ES ARCADIA SU szádorrezisztenciája a legszélesebb körű.

Összegezve a leírtakat: bármilyen gyomirtási technológiát is választ, az EURALIS kínálatában megtalálhatja azokat a korszerű napraforgóhibrideket, amelyek termesztésével maximalizálhatja a nyereségét és minimalizálhatja a termesztés kockázatát.

Euralis Kft.