MENÜ

Tarolt a KONSENS silóban

Oldalszám: 45
Agro Napló 2017.01.19.

A KWS Győrben ünnepelte a Szemes és Siló Kukorica Termelési Versenyének győzteseit. Előbbi kategóriában 139, utóbbiban 52 termelő indult az idei évben.

Pallós Mihály ügyvezető megnyitójában elmondta, a verseny életre hívásának célja többek között az volt, hogy a KWS felhívja a figyelmet a megújuló kukoricahibrid portfóliójára, népszerűsítse az új KWS hibrideket, megmutassa azok előnyeit, és nem utolsósorban pedig erősítse a partnerséget a termelőkkel.

A négytagú bizottság tagjaként Dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. takarmányanalitikai igazgatója, hazánk szilázsspecialistája értékelő előadásában hangsúlyozta, az állattenyésztés növekvő igényeinek kiszolgálásához – beleértve az önköltség csökkentés igényét is – magasabb tejtermelési szint és táplálóanyag-tartalom elérésére van szükség. Az ÁT Kft. által bevizsgált 34 KWS versenyhibrid az átlagot meghaladó emészthetőségi szintet produkált úgy, hogy a hozamok messze túlmutattak az országos átlagon. A bírálati szempontok összhangban voltak a díjazással, 3+1 kategóriában hirdettek győztest silókukoricában. Jutalmazták a legnagyobb hozamot, a legjobb szemroppantottságot és a legtöbb emészthető keményítőtartalmat elérőket is. A versenyben tarolt a KONSENS, a silókukorica nagydíjat ezzel a hibriddel nyerte a Nagymágocsi Farmer Kft. 54 t/ha zöldtömeggel, 339 g/kg szárazanyag-tartalommal, 367 g/kg sza. keményítőtartalommal. Ezek a legfontosabb paraméterek Orosz Szilvia szerint, amelyek prioritást élveznek akkor, ha a magasabb tejtermelési szint elérése a cél.

A szemes kukoricánál éréscsoportok (korai 300-as, 300-as és 400-as) szerint keresték a legnagyobb hozamot elérő termelőket. A szemeskukorica versenyben a legnagyobb termést, 15,2 t/ha-t a 400-as éréscsoportú KONFITES hibriddel a Kapeller Mg. Kft. érte el. A KWS Magyarország Kft. folytatja a versenyek lebonyolítását, így 2017-ben is lesznek KWS Kukorica Termelési Versenyek. -tájékoztatta lapunkat Pallós Mihály.