MENÜ

3 ok a rézpótlásra

Oldalszám: 73
2017.03.09.
  1. Javul a növény szárazságtűrő képessége.
  2. Javul a fotoszintézis- és anyagcsere-folyamat.
  3. Segíti a bokrosodást.

 

A réz szerepe a növényben 

A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel. A több mint 1800 ismert enzim közel egyharmada fémiont tartalmaz. A vas után a cink és a réz a legtöbbet tanulmányozott esszenciális elemek.

 

A réz néhány fontosabb élettani hatása a növényi szervezetben:

  • réz hiányában gátolt a növények nitrogénfelvétele és fehérjeszintézise,
  • nitrátok hasznosulását segíti a nitrit redukcióban való részvétellel, 
  • védi a klorofillt a korai lebomlástól, így nő az asszimilációs teljesítmény,
  • a fehérjestabilizációt segíti,
  • szerepet játszik a sejtekben lezajló redoxifolyamatokban,
  • olyan enzimek alkotója, illetve aktivátora – pl. az aszkorbinsav-oxidáz, a triozináz stb. –, melyek részt vesznek a fotoszintetikus elektrontranszportban, a transzpirációs anyagcserében, a szénhidrát-, zsír- és fehérjeszintézisben.

 

Hiánytünetek felismerése levélanalízissel 

Mivel a réznek sok funkciója van, így a tünetek köre is széles. Kisebb hiány esetén nem határozottak a tünetek, ezért ilyenkor nehéz azonosítani a rézhiányt. Például a termés- vagy növekedéscsökkenést nehezen lehet felismerni, pedig ez a látens hiány okozta kártétel a leggyakoribb.

Ennek felismerésében a levélanalízis segíthet. Tipikus tünetnek tekinthető a fonnyadás, a fiatal levelek elhalása, a levelek besodródása. A Cu-hiány tünetei először mindig a legfiatalabb, aktív anyagcseréjű leveleken és szerveken jelentkeznek.

A virág- és termésképzést erősebben érinti a rézhiány, mint a vegetatív fejlődést. Az őszi búzában a fiatal leveleken fonnyadás jelentkezik, a levél szürkészöldre színeződik. Erős hiány esetén a levélcsúcstól egyoldalas kivilágosodás lép fel, illetve a levelek kifehérednek. A kalászok nem vagy deformáltan bomlanak ki, a kalászok üresek.

Ez jellemző tünet, ha nagy kiterjedésben lép fel, akkor a búzatábla fehéres fényt kap, ezt fehérkalászúságnak, csúcsfehéredésnek nevezzük. A legsúlyosabb esetben a levél és hajtáscsúcsok korán kifehérednek, a főhajtások elhalnak. Közben folyamatosan sarjhajtások képződnek, a kalászképződés pedig elmarad.

 

A réz pótlása, a rézhiány megelőzése, kezelése 

A kalászos gabonáink esetében – még a rézzel jól ellátott talajok esetében is – jelentkezhet a rézhiány a gátolt transzportfolyamatok miatt (antagonizmusok). Nagy arányú UAN-oldat felhasználásakor ezen kedvezőtlen hatások még erősebben jelentkeznek. Az ismertetett okokat figyelembe véve a rézpótlásra legoptimálisabb körülményeket akkor tudjuk biztosítani, ha azt az UAN-oldattal együttesen alkalmazzuk (Pecznik, 1976).

A növényvédelmi technológiába beillesztett lombon keresztüli táplálás nagy előnye, hogy a levélre vitt megfelelően formulázott (kelatizált) tápanyagok gyorsan felszívódnak – a mikroelemek hasznosulása jobb a levélen keresztül, mert azok a talajban könnyen lekötődhetnek –, továbbá számos mikroelem, így a réz pótlása is, levélen keresztül teljes egészében elvégezhető.

Az őszi búza rézfelvételi dinamikáját alapvetően két intenzív felvételi fázis jellemzi. Az első a bokrosodás időszaka, amikor a búza élete során felvett rézmennyiségének jelentős része felvevődik, a második a virágzás időszaka, amely ugyancsak jelentős mennyiségű rézfelvétellel és -beépítéssel jár.

Ezekben az időszakokban tehát mindenképpen javasolható a lombon keresztüli nagy mennyiségű rézpótlás.

ÚJDONSÁG a rézpótlásra a Fitohorm Kft.-től: Fitohorm Turbo Réz (ajánlott dózis: 3 liter/ha) 

A FitoHorm Turbo Rézben található speciális és stabil formulációnak köszönhetően nagyon magas rézpótlásra van lehetőségünk. Segítségével megelőzhető a növények megdőlése.

 

Körülnéztünk a lombtrágyapiacon…

…és azt tapasztaltuk, hogy a megtekintett rezes lombtrágyák között a FitoHorm Turbo Réz tartalmazta a legnagyobb mennyiségben a rezet!