MENÜ

A virágzó repce védelmére

Oldalszám: 103
2017.03.09.

A kártevőktől és a kórokozóktól a virágzó repcét meg kell védeni, tudja ezt minden repcetermesztő. Az is nyilvánvaló, hogy ezt a védelmet úgy kell felelősséggel elvégezni, hogy a hasznos beporzó szervezetek, a méhek ne károsodjanak, sőt beporzó tevékenységük révén még több és jobb repce teremjen.

A repcevirágzás idején rendelkezésre álló hatóanyagok száma finoman szólva is korlátozott. Tovább szűkíti a felhasználható készítményeket egyes rovar- és gombaölő szerek tankkeverékben való nappali kijuttatásának korlátozása. Ezt tetézi az adott növényvédő szerek egy szezonban való felhasználhatóságának száma.

A rovarölő szer megválasztása viszonylag „egyszerű”, mert csak engedélyezett, a kártevők ellen hatékony és a méhekre nem veszélyes készítményről lehet szó.

Mi a helyzet a gombaölő szerrel? Nos, a gombaölő szernek az alapelvárásokon és a széles kórokozó spektrumon túl még egy dolognak meg kell felelnie, nevezetesen annak, hogy az adott hatóanyag ne avatkozzon bele a virágzó repce életfolyamataiba, ne működjön regulátorként, ne okozzon virágzás el- vagy kitolódást. A vele kezelt repce egyöntetűen virágozzon, egyszerre érjen és gyorsan betakarítható legyen. Amennyiben sorra vesszük a bevethető hatóanyagokat, készítményeket, akkor erre az egyáltalán nem utolsó szempontra is gondoljunk, mert ennek nem felel meg maradéktalanul minden fungicid!

A virágzó repcében használható szerkombináció-választásban nyújt lehetőséget az ELÍZIUM. Természetesen az ELÍZIUM ezúttal nem a görög mitológiából ismert túlvilági helyre utal, ahol azok kaptak helyet, akik az Istenek kedveltjei voltak életükben. Az ELÍZIUM a Sumi Agro új, praktikus megoldása a repcetermesztők számára. Az ELÍZIUM-nak nem „csak” az Isteneknek, hanem a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni igényeknek, a repcetermesztőknek, és végül de nem utolsósorban a méheknek is meg kell felelnie.

Az ELÍZIUM-ban két olyan Sumi Agro készítmény kapott helyet, mely a fenti növényvédelmi, repcetermesztési és környezetvédelmi igényeket messzemenően kielégíti. Az ELÍZIUM felhasználása nem csak  biztonságos és hatékony, hanem abban is nyugodtak lehetünk, hogy hatóanyagai nem avatkoznak be a repce élettani folyamataiba, nem befolyásolják a virágzást.

Az ELÍZIUM 10 ha virágzó repcére használandó és használata egyértelmű gazdasági előnyökkel is jár.

 

Nos, mis is akkor az ELÍZIUM?

A kedves Olvasó valószínűleg már kitalálta…

Ha igen, ha nem,  kérjük mindannyian érdeklődjenek felőle a kereskedőjüknél és kívánjuk, hogy használja az ELÍZIUM-ot megelégedettséggel virágzó repcéjében!

 

 

 


 A Sumi Agro csapata