MENÜ

N-LOCK a versenyelőny

Oldalszám: 9
2017.03.10.

Dow AgroSciences Kft.: Az N-LOCK 2016-ban már több, mint 100 000 hektáron garantálta, a jelentős terméstöbbletet és nitrogén felhasználás hatékonyság javulást a magyar gazdálkodóknak.

2017-ben is tovább folytatjuk az egyre nagyobb számú hazai tapasztaltokon alapuló eredmények bemutatását, hogy a Termelők az egyre inkább előtérbe kerülő környezetmegőrző technológiák alkalmazásával hatékonyan eredményességük javításával tudjanak helytállni az egyre erősödő globális versenyben.

‚Az ember igazán akkor ütközött össze környezetével, amikor a kör­­nyezete, mint természeti lényt nem tudta tovább eltartani. Amikor a gyűjtögetés, a vadászat és a halászat erőforrásai elégtelenné váltak, a vadászmező kicsi lett.” *

A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az innovatív formulációval rendelkező és nagyhatású hatóanyagot tartalmazó N-Lock készítmény a magas termést a hatékonysággal párosítja.

Az N-Lock hatékonyabbá teszi a kalászosok és repce fejtrágyázását is.

Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását.

 

Technológia kalászos gabonában

Az N-Lockot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni az első fejtrágyázás alkalmával. Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során be kell tartani a folyékony nitrogén trágyázás szabályait. Ezek a következők:

  • alacsony nyomás: 1,5-2,0 bar
  • nagyon durva cseppek: 1000 µm felett
  • nagy kúpszögű és nagy átmérőjű fúvóka vagy ütközőlapos: 06-08
  • viszonylag alacsony sebesség: 6-8 km/h
  • szeles idő után várni kell néhány napot
  • álló helyzetben ne ‚nyomassuk meg a gépet”
  • átfedéseket minimálisra kell csökkenteni
  • tűző napsütésben nagyobb a perzselés veszélye

A kezeléseket célszerű minél hamarabb elvégezni, amíg a növényzet be nem borítja a talajfelszínt. Az N-Lock-al a talajt kell kezelni. Az N-Lockot közvetlenül a permetezés előtt kell a tartályba tenni. A permetlé készítése során folyamatosan kell a tartályba adagolni az N-Lockot a minél homogénabb eloszlás miatt.

A nitrogénstabilizáló N-Lock – hatásmechanizmusából adódóan – Nitrosollal, karbamiddal és hígtrágyával együtt használható eredményesen.

A Nitrosolos kalászos és repce fejtrágyázás is hatékonyabbá válik, hiszen az első fejtrágyázáskor az állományok még jobban tolerálják a nagy dózisú nitrogén kijuttatást, ami viszont N-Lock nélkül a tavaszi csapadékkal lemosódhatna.

N-Lock hatása a termésre és a minőségre őszi búzában
Kunmadaras 2014

 

Az N-Lock hatása a talaj ammónium és nitrát ion tartalmára az állomány kezelést követő 1 hónap múlva
Szolnok, 2016. július 3.

 

N-Lock hatása a termésre és a minőségre őszi búzában
Kunmadaras 2014.

 

N-Lock hatása silókukorica termésére vetés előtt bedolgozva 120 g/ha N hatóanyag
Osztopán 2016.

 

*Dr Kádár Imre Szennyvizek, iszapok, komposztok, szervestrágyák a talajtermékenység szolgálatában, 2013 Budapest MTA