MENÜ

Korlátok nélkül a kalászos betegségek ellen!

Oldalszám: 59
Dr Varga Zoltán 2017.04.09.

A kalászos növényvédelmi stratégiát meghatározza a termesztési cél, az évjárat, a helyi sajátosságok és a fajtaválasztás. A gombabetegségre fogékony fajták esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőző jellegű kezelésekre, mivel hamarabb kialakulhat egy járvány mint egy ellenálló, vagy közepesen ellenálló fajta esetén.

A 2016. év során számos, a lombot és a kalászt támadó betegséggel kellett szembenéznünk a vegetáció során. Őszi árpában korán induló hálózatos foltossággal találkozhattunk a korai vegetációban, majd a ramuláriás foltosság okozott látványos károkat a kalászolás időszakában. A ramulária ellen kevés készítmény tud megfelelő hatékonysággal dolgozni. A Cherokee azok közé a termékek közé tartozik, amely hetékonyan visszaszorítja a fertőzést.

 

 

Őszi búzában korán megjelenő elhúzódó szeptória volt tapasztalható. A lombot szintén súlyosan károsíthatta a sárgarozsda járvány szintű megjelenése. Ott, ahol nem fordítottak kellő figyelmet a védekezésre, akár napok alatt is súlyos károkat tudott okozni. A betakarítás környékén a csapadékos időjárás tulajdonképpen kettévágta az aratást. A csapadékos időszakot követően komoly kalászfuzárium károkkal kellett szembesülnünk. Kijelenthetjük, hogy a 2016. év mind lombot, mind kalászt megtámadó betegségek szempontjából kiugró évnek volt mondható. Kevés olyan készítmény áll a gazdálkodók rendelkezésére, amely mind a lombot, mind a kalászt hatékonyan védi. A Cherokee egy olyan készítmény, amely a korábbiakban felsorolt gombabetegségek ellen az egyik legjobb választás. Három hatóanyag gyári kombinációja, amely biztosítja a széles hatásspektrumot, a hosszú hatástartamot, és a kiemelkedő hatékonyságot. A három hatóanyag biokinetikája, és hatásspektruma eltérő, ennek köszönhetően az egyes hatóanyagok kiegészítik egymás tudását. A propikonazol elsősorban a lisztharmat típusú gombák ellen a leghatékonyabb, a ciprokonazol a rozsdagombák elleni egyik leghatékonyabb fegyver, a klórtalonil pedig egyedülálló hatékonysággal rendelkezik a szeptóriás betegség és a ramulária ellen, illetve preventív mellékhatással rendelkezik fuzárium ellen.

 

 

Az összetételnek köszönhetően akár korai fázisban, akár kalászvédelemre szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani, a Cherokee egy ideális választás lehet. Rugalmasan felhasználható, és adaptálható a fertőzési körülményekhez is. Alacsony fertőzési nyomás esetén 1,5 l/ha dózissal is kiváló hatékonyságot érhetünk el. Ha magas a nyomás vagy a kalászvédelemről van szó, mindenképpen javasolt a 2 l/ha dózis.

Dr. Varga Zoltán

fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.