MENÜ

BAYER REPCÉK

Oldalszám: 23-24
Szundy Péter 2017.06.08.

A repcevetőmag-piac nagyon dinamikusan változik, mert jelentős a genetikai haladás, az innováció. A néhány éve még korszerűnek számító repcékhez képest az újgenerációs repcehibridek jelentős termés­előnnyel rendelkeznek. Jelzi ezt az is, hogy egy-egy hibrid életciklusa egyre rövidebbé válik.

Egy ilyen gyorsan változó piacon az innováció kulcsfontosságú. Innováció alatt azt kell értenünk, hogy olyan új genetikát fejlesztünk, mely többletértéket hordoz partnereink számára. Jó példa a Bayernél folyó innovációra a magas olajtartalmú repce portfólió. Az extra olajtartalom többletjövedelem forrása a termelőknek a bonifikációs értékesítésen keresztül, javító minőséget jelent a terménykereskedőknek és hatékonyság növekedését eredményezi a feldolgozó üzemekben. Ebbe a csoportba tartozik a Puncher repcehibrid is, mely a kiváló olajtartalom mellett 2014-ben az államilag elismert korai hibridek közt a legnagyobb termést adta (1. ábra). 2016-ban 47,88%-os olajtartalmával az egyik legmagasabb olajtartalmú repcének bizonyult átlagon felüli termés mellett a NÉBIH kísérletekben.

 

 

A magas olajtartalmú portfólió másik tagja a Lexer, mely stabilan hozza a prémium olajtartalmat szinte évjárattól, termőhelytől függetlenül. Ennél a hibridnél nem ritkán akár 50% feletti olajtartalmat is mérünk, amit hivatalos kísérletek is megerősítenek (1. táblázat). De talán a rekordmagas olajtartalomnál is fontosabb, hogy üzemi körülmények közt is bizton lehet számítani az extra olajtartalmára, nem hagyja cserben a termelőt.   

 

 

A magas olajtartalmú HOCH (high oil content hybrids) trió harmadik tagja a Safer, mely az egyik legjobb kompromisszum termésmennyiség és -minőség tekintetében (2. ábra).

 

 

Kiváló értékmérő tulajdonságai mellett kiemelkedő termésstabilitással is rendelkezik. 2015-től a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdje. És nem is akármilyen sztenderd: 2016-ban a 11 kísérletből 10-ben a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve a nagynevű középérésű sztenderdeket is (2. táblázat).

 

 

2016-ban kezdtük meg a ragyogó eredményekkel rendelkező Silver forgalmazását. A hibrid kiváló terméseredményeket ért el a 2014-es, 2015-ös évjáratokban (3. ábra) és a környező országokban is magabiztosan ugrotta meg a regisztrációs feltételeket. Csehországban a második legbőtermőbb repcének bizonyult, 15%-kal megelőzve a standard hibridek szintjét, Szlovákiában szintén az összehasonlító fajták termésének 115%-át érte el. A kiváló termés­eredmények mellett a télállóságára, betegség-ellenállóságára sem lehet panasz.  

 

 

2017-ben új termékkel, új branddel jelentkezik a Bayer a repcevetőmag-piacon. Az új, InVigor brand első képviselője az INV1022 középérésű repcehibrid lesz, mely Magyarországon és az egész régióban bizonyította kvalitását. 2014-ben, mely rekord termésátlagú év volt, az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában. Az elsők közt végzett 2015-ben is, mely meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket. Jellemző az INV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni a középérésű sztenderdeket (4. ábra).
2016-ban, ami szintén egy kedvező évjárat volt, az 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult.

 

 

 

Az új repcéinkben megtestesülő innovációval magasabb termésszint, jobb beltartalmi mutatók elérését célozzuk, hogy hozzájáruljunk az eredményesebb repcetermesztéshez.

Szundy Péter

Bayer Hungária Kft.