MENÜ

Aszályban is bizonyított a hibrid árpa

Oldalszám: 69
Asbóth András, Korbuly Bence 2017.08.03.

Az idei kalászos szezon messze elmaradt az ideálistól. Gondoljunk vissza a téli, kora tavaszi aszályra vagy akár a betakarítás előtti lokális viharok okozta károkra, melyek előre vetítették az idei gyengébb terméseredményeket.

Az időjárás az elmúlt években egyre hektikusabbá vált, egyre többször találkozunk aszály miatt bekövetkező károkkal. Ezek mérséklésére az öntözés mellett a helyes agrotechnika és a megfelelő fajta/hibrid kiválasztása is egy eszköz lehet. A Syngenta megfelelő fajták, hibridek és növényvédelmi technológiák fejlesztésével tud hozzájárulni a sikeres gazdálkodáshoz. A kalászos kultúrák esetében is folyamatos a fejlesztés, ennek egyik zászlóshajója a két éve bevezetett Hyvido hibrid árpa program.

69-syngenta-hyvido-hibrid-arpa-k

Sok termelő csak „mostohagyerekként” tekint az árpára. Az elmúlt időszakban azonban egyre többen felismerték, hogy intenzív technológia mellett kimagasló eredményeket lehet elérni. Erre nincs is jobb bizonyíték, mint a pozitív termelői tapasztalatok. Lássuk, hogy is néz ki ez a gyakorlatban:

A Bács megyei, Duna mellett elterülő Szeremlén réti öntés talajon gazdálkodik a Kamarás Duna Kft. Az idei évben több mint 100 hektáron termeltek hibrid árpát, több mint 9 tonna betakarított terméssel. Ebből 30 hektáron meghaladták a 10 tonnát. A 10,2 tonnás eredményt közel semleges pH-jú (pH 7,4) és közepes szervesanyag-tartalommal (2,4%) rendelkező talajon érték el.

 • A talajművelés egy szántőföldi kultivátorozásból és kombinátorozásból állt, amit vetés követett szeptember 28-án, 2 millió csíra/ha vetőmagnormával.
 • Az őszi alaptrágyaként N: 32 kg – P: 96 kg – K: 96 kg hatóanyagokat juttattak ki a táblára.
 • Ahhoz, hogy biztosítsák a növények zavartalan fejlődését ősszel Logran 20 WG-vel gyomirtást végeztek.
 • Tavaszi időszakban két fejtrágyázással összesen 170 kg nitrogén hatóanyagot juttattak ki. Ez az egyik sarkalatos pontja a hibrid árpa termelésnek, hogy a termésdifferenciálódás időszakában megfelelő mennyiségű felvehető nitrogént biztosítsunk a növény számára. Emellett még keserűsót is kapott a tábla.
 • A tenyészidőszak folyamán két alkalommal védekeztek a kórokozók ellen Amistar Xtra-val és Cherokee-val.
 • A gombaölő szerekkel egy menetben Karate Zeon 5 CS is került a permetlétartályba illetve az elmaradhatatlan Moddus Evo szárszilárdító, amely kihagyhatatlan, ha hibrid árpáról van szó.

A Dalmandi Mezőgazdasági Zrt-nél mindig is törekedtek a legjobb technológiák kidolgozására és mindig egy lépéssel a hazai agrárium előtt járnak, ha agrotechnológiai innovációról beszélünk. Ennek megfelelően a hibrid árpa technológiájuk is tökéletes.

Az idei évben több mint 70 hektárról takarítottak be hibrid árpát 9,13 tonnás eredménnyel.

 • A csernozjom talaj közel semleges pH-jú (pH 7,3) és közepes humusztartalmú (2,04%).
 • Az alapművelés tárcsázás volt, amit egy kombinátorozás követett.
 • Az alaptrágyázás N: 17,9 kg – P: 84,7 kg – K: 91,7 kg hatóanyagokból állt.
 • A vetés 2,2 millió csíranormával történt.
 • Az őszi gyomkikapcsolásra Logran 20 WG-t használtak.
 • A tavasz folyamán kétszeri fejtrágyázás alkalmával összesen több mint 110 kg nitrogén hatónyagot juttattak ki. Gyorsan oldódó nitrogénnel biztosították a mihamarabbi hasznosulást.
 • Kétszer védekeztek a kórokozók ellen Seguris Xtra-val és Cherokee-vel. Csak egyszer volt szükség rovarölő használatára, és természetesen a Moddus Evo itt is része volt a tehnológiának.

A Hyvido program piaci bevezetését megelőző 5 évben folyamatosan teszteltük hibrid árpáinkat. Érdekességként megemlítendő, hogy a Jallon Hyvido hibrid árpa 268 mm tenyészidőszakban lehullt csapadék mellett 10 434 kg hektárra vetített termést adott, 823 kg-mal megelőzve a fő versenytársat, míg csapadékosabb – 379 mm vetéstől a betakarításig lehullott csapadékosabb – lokációban is több, mint fél tonnával szerepelt jobban a fő versenytársánál.

Az elmúlt éveket figyelembe véve megállapítható, hogy minden évjáratban jelentős terméstöbbletet érhetünk el a Hyvido programmal, kiemelve az aszályosabb helyeket, éveket, ahol ez a terméselőny akár 2 tonna hektáronkénti plusztermést jelent.

Amennyiben kíváncsi további nagyüzemi hibrid árpa eredményekre és technológiára, látogasson el weboldalunkra: www.syngenta.hu/hyvido.

Asbóth András
szántóföldi technológus, Syngenta Kft.
Korbuly Bence
kalászos termékfelelős, Syngenta Kft.