MENÜ

Az Agritechnica 2017 arany és ezüstéremmel díjazott innovációi

Oldalszám: 34-38
2017.11.05.

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításán és vásárán 2017. november 12. és 18. között 2900 kiállító több mint 20.000 terméke kerül mustrára Hannoverben. A kétévenként megrendezésre kerülő kiállítás évtizedek óta a legtöbb innovációt vonultatja fel.

Egyrészt ez annak köszönhető, hogy a német mezőgazdasági géppiac és a német mezőgépgyártás Európában a legnagyobbnak számít, és a német mérnökök is élen járnak az innovációk létrehozásában. Van tehát összemérési lehetőség az innovációkban, és a piaci marketingben. Ez a kiállítás vonzza a legtöbb látogatót is (mintegy 400 ezer főt), a hazai szakemberek és gazdák mellett a világ minden részéről érkeznek az újdonságokra kíváncsi és vásárlási szándékkal rendelkező látogatók ezrei Hannoverbe. Az idei kiállításon 320 új innováció lesz látható. Közülük (mintegy 30 fős) nemzetközi szakértőkből álló zsűri két innovációt díjazott arany- és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozkodott. Közülük a legtöbb érmet a CLAAS (1 arany, 4 ezüst) gyűjtötte be. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy, a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek ezüstösek lettek.

Aranyérmes innovációk

CEMOS AUTO THRESHING – automata cséplés-ellenőrzés a CLAAS szalmarázós és hibrid kombájnjaihoz

Fejlesztő: CLAAS Vertriebsgeselschaft mbH, Németország

bild_claas_cemos_auto_threshing

A Cemos Auto Threshing teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális (keresztdobos) cséplőrendszereknél a cséplődob fordulatszámot és a kosárhézagot a mindenkori cséplési körülményekhez igazodva. A betakarításra kerülő termény fajtájának megfelelően mindig optimalizálja a beállításokat és a legnagyobb cséplési teljesítményt biztosítja a betakarítás során. Az autonóm rendszer az ellenőrzést és a szabályozást automatikusan végzi, de gépkezelője, amennyiben szükségesnek látja, bármikor módosíthatja a beállításokat. A Cemos Automatic fedélzeti elektronikával szerelt kombájnoknál az Auto Threshing kommunikál a kombájn többi asszisztencia rendszerével, különösen a Cruise Pilot automatikus sebességszabályozással. Az Auto Threshing kíméletes cséplést biztosít, amelyet a másodlagos magleválasztás, a tisztítási hatékonyság és a munkasebesség függvényében szabályoz.


STALKBUSTER – silókukorica gyökércsonk zúzó berendezés sorfüggetlen silókukorica betakarító adapterhez

Fejlesztő: Kemper Mashinenfabrik GmbH &Co. KG, Németország

Együttműködő partner: John Deere GmbH & Co. KG, Németország

kemper_stalkbuster

A sorfüggetlen silókukorica adapterek alá beépített szárzúzó felaprítja és elteríti a levágott teljes kukoricanövény visszamaradt talaj feletti csonkjait és az elhullott szár- és csőmaradványokat. Ezzel egyrészt nagymértékben csökkenti a kukoricabogár és fuzárium fertőzés veszélyét hordozó csonkokat és szármaradványokat, másrészt a csonkok esetleges kártételét a szecskázók és a szállító járművek gumiabroncsaiban.


Ezüstérmes innovációk

IDEAL kombájn

Fejlesztő: AGCO GmbH-hoz tartozó Fendt és Massey Ferguson márkák, Európa

mf-ideal-9t-combine_working_cz_0717-1563-k

Az axiál cséplő-magleválasztó rendszerű,  több innovációt is tartalmazó felső kategóriás kombájncsalád a legnagyobb teljesítmény- és cséplési hatékonysággal bír és a közúti közlekedési feltételeknek is megfelel. A legnagyobb modell a legszélesebb – 1,4 méteres ferdefelhordóval, ill. a legnagyobb 600 mm átmérőjű és 4850 mm hosszú cséplő-magleválasztó Helix rotorral, ill. rotorokkal készül. A legnagyobb szélessége szállításkor gumiabroncsos járószerkezettel 3,3 és 3,5 m közötti, a 2,5 -3,5 m2 közötti TracRide gumihevederes járószerkezettel pedig 3,5–3,8 m.

A legnagyobb modell magtartályának térfogata 17,1 m3, ürítőcsigájának teljesítménye pedig 210 l/s, amely paraméterek jelenleg a legnagyobbak a világon. A kombájnokhoz az adapterek csatlakoztatása teljesen automatikus. A kombájnok munkáját 52 db szenzor ellenőrzi és többségük automatikusan szabályozza a beállításokat. Az adapterek automatikus felkapcsolása RFID azonosító kód és AutoDoc automatika segítségével történik.


AXION 900 TERRA TRAC – teljesen rugózott, félig hevederes járószerkezetű traktor

Fejlesztő: CLAAS GmbH, Németország

claas-axion-900-terratrac

Az Axion 900 Terra Trac az első traktor a világon, amelynek az első hídja és a hátsó járószerkezete is rugózott. A hátsó tengelyén a CLAAS által fejlesztett, a traktorhoz integrált Terra Trac gumihevederes járószerkezet található. A jó felfekvést biztosító, külön-külön rugózott járószerkezet jó vontatási hatásfokot biztosít és kicsi a talajtömörítő hatása. Nyugodt járást és biztonságos közlekedést nyújt terepen és közúton egyaránt, ez utóbbi esetben akár 40 km/h sebességgel is.


FLIEGL BÜFFEL – szálasanyag-felszedő kocsirakó berendezés

Fejlesztő: Fliegl Agrartechnik GmbH, Németország

fliegl-büffel-6m0a1909-800

A traktorral vontatott és meghajtott rendfelszedő-kocsirakó, tolt kivitelű pick-upjával szedi fel a szálas anyag rendet a tarlóról. A szálas anyagot egy késes csillagrotor feldarabolja és egy köztes bunkerbe adagolja, ahonnan egy oldalt felrakó lapátos-gumihevederes elevátor juttatja azt a mellette haladó szállító járműre. Előnye, hogy a felszedő-kocsirakó kétfázisú szálas­anyag-betakarítási technológiában több nagy teljesítményű szállító járművet képes flottában kiszolgálni, nagyobb hatékonysággal és kisebb költségekkel, mint külön-külön alkalmazott rendfelszedő kocsis technológia esetén.


LIFT CAB – emelhető vezetőfülke a Krone szecskázókon

Fejlesztő: Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH & Co. KG, Németország

krone-big-x-seitenansicht 1 

A silókukorica betakarítása során nem ritkán 4 m-es vagy a feletti állományban kell a szecskázóknak dolgozniuk, amikor a vezető előre látását nagymértékben korlátozza a „kukoricafal”. A kilátást segíti a gombnyomásra +70 cm magasságra emelhető vezetőfülke. A fülkelift a szecskázó karbantartásánál is előnyös hozzáférést biztosít a fülke alatti részekhez.


CULTI CAM – Sztereoszkopikus sorvezető kamera mechanikus sorközműveléshez

Fejlesztő: CLAAS GmbH, Németország

Együttműködő partnerek: Einböck GmbH & Co. KG, Ausztria; Thomas Hatzenbichler Agro-Technik GmbH, Ausztria; Bednar FMT, Csehország; Carre SAS, Franciaország.

claas_stereoskopische_reihenkamera_culti_cam

A vegyszerfelhasználás csökkentésére egyre inkább terjed a mechanikus sorközművelés és sorközi gyomirtás, amelynek kis védősávok melletti pontosabb kultivátorozását segíti a speciális, nagy felbontású 3D-s kamera. A kamera nemcsak az iránytartást biztosítja, hanem a növények leveleinek elterültségét is értékeli. Képes megkülönböztetni a gyomnövényeket a kultúrnövényektől. Segítségével kis védőtávolsággal,  nagyobb sebességgel, teljesítménnyel végezhető a sorköz-kultivátorozás.


MARS – autonóm mobil mezőgazdasági mini robotraj

Fejlesztő: Agco/Fendt GmbH, Németország

fendt_innovation_mars_2017

A kisméretű elektromos meghajtású MARS szántóföldi robotok új technológiák megvalósítását teszik lehetővé szántóföldön. Nagy (6–12) darabszámban, autonóm,  felhő alapú irányítás mellett üzemelve végezhetik el a feladatokat kis talajtaposás mellett, kis munkaszélességgel ugyan, de nagyobb pontossággal, mint a nagyméretű gépek. 400 wattos az elektromos erőforrásuk, amely 24 órára elegendő. A legkisebb tömegük 50 kg-tól indul, kisebb költséggel állíthatók elő, olcsóbb az üzemeltetésük. Egy vezérrobotot képesek lekövetni a rajban dolgozó többiek. Megvilágítás nélkül, éjszaka is képesek pontos munkavégzésre.


GPS vezérlésű eke munkaszélesség szabályozás ekefej kiiktatással

Fejlesztő: Kuhn Maschinen-Vertrieb GmbH, Németország

kuhn_maschinen-vertrieb_gmbh_straight_headland

Az ekéknél a munkaszélesség szabályozás az ekefejek leszerelésével vagy az ekefejek  fogásszélességének változtatásával volt ez idáig lehetséges. A Kuhn rendszere a GPS vezérlésű vetőgépek és permetezők munkaszélességének szakaszolásához (Section Control) hasonlóan az ekefejek kiemelésével csökkenti, szükség esetén, az eke munkaszélességét, amely összhangban dolgozik a hidraulikus ekefej biztosítással. Az ekefej kiemelése és leengedése elektrohidraulikusan vezérelt.
Az ekén nem kell (mint más esetekben) semmilyen egyéb beállításokat elvégezni.


EZ BALLAST – szerelés nélküli traktorkerék pótsúlyozás

Fejlesztő: John Deere GmbH & Co. KG, Németország

john_deere_gmbh_ez_ballast_wheels_hq_2 (1) 

A pótsúlyozással jelentősen befolyásolható a traktorok vontatási teljesítménye és hatásfoka. A pótsúlyok fel- és leszerelése azonban sokszor nehéz és jelentős munkával jár. Erre kínál megoldást a John Deere új, egyszerűen és gyorsan felhelyezhető, csavarozást nem igénylő mellső és hátsó traktorkerekek pótsúlyozási rendszere, amellyel 1000 kg-ig lehet villástargonca segítségével néhány perc alatt pótsúlyozni a kerekeket egy gyorscsatlakozó berendezés segítségével.


FENDT e100 VARIO – teljesen elektromos meghajtású traktor

Fejlesztő: AGCO/Fendt GmbH, Németország

fendt_innovation_e100vario_2017 

A Fendt e100 Vario traktor az első gyakorlatorientált, teljesen elektromos, akkumulátorról üzemeltethető traktor. Teljesítménye egy 50 kW-os hagyományos traktoréval egyenértékű. Áramforrása egy 650 V lítium-ion nagy teljesítményű akkumulátor, amelynek a kapacitása 100 kWh, amely 400 V feszültséggel és 22 kW teljesítménnyel gyors­töltőn keresztül már 40 perc alatt 80%-ra tölthető fel. Szabályozott elektromos hőszivattyú végzi a fülke, az akkumulátor és az elektronika klimatizálását. Közepes terhelés mellett egy feltöltéssel a traktor 4 üzem­órát képes teljesíteni.


Az első proaktív automata kombájn beállítási rendszer

Fejlesztő: New Holland Agriculture, Olaszország

new_holland_agriculture_proaktive_autom_maehdreschereinstellung

A mai gabonakombájnokon a kombájn­vezetőnek számos betakarítási (cséplési) paraméterre kell figyelnie (az áteresztőképesség, a veszteségek alakulása, a szemtörés stb.). Ehhez jön még a műholdas (georeferencia) kapcsolatok, a hozammérés, a területi jellemzők követése. Ezektől tehermentesítik a kombájn vezetőjét a proaktív rendszerben beépített szenzorok, amelyek a teljes cséplő és magtisztító berendezést, az adapterek munkáját, a kombájnmotor terhelését és az áteresztőképességet optimalizálják.


CEMOS asszisztenciarendszer – a traktor és a munkagépek optimális beállításához

Fejlesztő: CLAAS GmbH, Németország

claas_cemos_traktoren

A CLAAS traktorokba beépítésre kerülő CEMOS irányítási rendszer a vezető és a fedélzeti elektronika közötti párbeszédre épül. A rendszer egy a gyakorlatból származó adatbankot tartalmaz, amelyből a traktor vezetője a mindenkori munkavégzéshez lekérdezheti a beállítási paramétereket a traktor fedélzeti terminálján keresztül.
A vezető kérésére a CEMOS a szükséges beállításokat is képes elvégezni.


FLEXWAVE GRAIN SILO UNLOADING SYSTEM – rugalmas gabonasiló ürítő rendszer

Fejlesztő: AGCO/GSI Hungary Kft., Magyarország

gsi_hungary_kft_flexwave_grain_silo_unloading_system

A gabonasilók ürítésénél a padozaton mindig marad vissza gabona, amelyet az ürítőcsiga nem tud elérni. Ezt gyakran kézzel kell a csigára továbbítani. Ezt küszöböli ki az AGCO magyarországi leányvállalatának új fejlesztése. A siló fenékrészén felfújható matracokat helyeznek el, amelyeket a leürítés végén levegővel fújnak fel és ezáltal azok a maradék gabonát az ürítőcsigára juttatják.


SWINGSTOP PRO – permetező szórókeret csillapító és szintező rendszer

Fejlesztő: Amazonen-Werke H.Dreyer GmbH & Co. KG, Németország

Együttműködő partner: Rometron B.V., Hollandia

amazonen_werke_swingstop_2

A permetezőgépek munkáját jelentősen befolyásolja a szórókeret talajjal párhuzamos helyzete és annak nemkívánatos lengései. Ezeket képes megszüntetni a SwingStop pro berendezés, amely egy aktív horizontális lengéscsillapításra és szintező rendszerre, valamint a magas dinamikájú permetlémennyiség szabályozására épül. A rendszer valós idejű szenzorokon keresztül érzékeli a munkasebességet, ennek megfelelően változtatja a szórókeret beállításokat és szórófejenként a kijuttatott permetlémennyiséget. Precíziós megoldás a precíziós gazdálkodás számára.


Kameratámogatott magágy-készítés forgóboronás vetőaggregátoknál

Fejlesztő: Pöttinger Landtechnik GmbH, Ausztria

Együttműködő partnerek: New Holland Agriculture, Olaszország; Josephinum Research, Ausztria

poettinger_kameragestuetze_saatbettbereitung

Heterogén talajokon a forgóboronával összeépített vetőgépeknél általános esetben a traktor sebességének és a TLT fordulatszámának kézi szabályozásával lehet a megfelelő minőségű magágykészítést és vetést megvalósítani. Ezt képes automatizálni egy ISOBUS kapcsolatban működő nagy képfelbontású kamera, amely ellenőrzi a forgóborona által készített magágy minőségét és vetésre alkalmasságát, majd ennek megfelelően szabályozza a traktor sebességét és a TLT fordulatszámát, melynek következtében javul a magágy szerkezete és a rögfrakciója.


AUTOTRAC IMPLEMENT GUIDANCE – traktorba integrált aktív, automata sorközművelő kultivátor vezérlés

Fejlesztő: John Deere GmbH & Co. KG, Németország

john_deere_gmbh___co.kg__tractorintegratedaig

A John Deere AutoTrac automata traktorkormányzási rendszerébe integrált kamera és külön GPS vevőantenna által automatikusan vezérelt sorközművelő kultivátorokkal kis védőtávolság és nagy munkasebesség mellett végezhető a sorközök művelése és gyomirtása. A rendszer a traktor és a kultivátor automatikus sorköz vezérelte kormányzását összehangoltan végzi.


SMART TURN – okos fordulóvezérlés

Fejlesztő: Holmer Maschinenbau GmbH, Németország

Együttműködő partner: Reinhardt GmbH, Németország

holmer_maschinenbau_gmbh_smartturn

A traktorok esetében a műholdvezérléses automata kormányzás a legtöbb esetben tartalmazza gombnyomásra a forduló automatikus végrehajtását és memóriában történő eltárolását is. Ennek a mintájára fejlesztette ki a Holmer és a Reinhardt a Terra DOS T4 nagy teljesítményű cukorrépa kombájnra a GNSS vezérlésű mechanikus sorvezetővel kombinált fordulóvezérlő managementjét. A rendszer nagy pontossággal, a legkisebb fordulóúttal és sávszélességgel, automatikusan végzi el a répakombájn tábla végi visszafordítását.


Smart Crop Damage Identification (SCDI) - intelligens vad- és természeti kár azonosító rendszer

Fejlesztő: Agrocom Polska, Lengyelország

agrocom_polska_smart_crop_damage_identification2

A mezőgazdasági területen keletkezett természeti- és vadkárok felmérése sok esetben komoly nehézséget jelent. Ehhez nyújt segítséget a négyrotoros drónra felszerelt 3D-s, nagy képfelbontású kamera rendszer, amely légi fényképezéssel és LIDAR képfeldolgozással képes behatárolni és felmérni a kárt szenvedett területet. A készülékkel hagyományos felvételeken is rögzíthető a kártétel.


Darwin SmaArt Kamerasystem – intenzív gyümölcsök virágzáskori termésritkítására

Fejlesztő: Fruit-Tec Adolf Betz, Németország

fruit-tec_adolf_betz_smaart_kamerasystem_fuer_autom._bluetenausduennung_

A termésszabályozás módja a gyümölcsösökben és szőlőben, a virágzáskor a virágok, vagy később a termés- kezdeményezések egy részének eltávolítása, ritkítása. Virágzáskor a virágok ritkítását végzi el a Darwin SmaArt Kamerasystem által vezérelt hajlékony műanyag szálakból (damilból) felépített függőleges forgó rotor. A nagy képfelbontású kamera felvételeket készít a virágok sűrűségéről, amelyet a gép fedélzeti számítógépe értékel ki és a ritkítási foknak megfelelően állítja be a damilos dob fordulatszámát. A rendszer GPS-szel is kombinálható, melynek során az adatok soronként, sőt azon belül növényenként el is tárolhatók.


GRIMME Ventor 4150 - 4 soros burgonya betakarító kombájn teljesítményének magduplázása

Fejlesztő: GRIMME Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, Németország

grimme-ventor_4150_prototyp (10)

A fejlesztés eredményeként a világ legnagyobb teljesítményű 4 soros, egy menetes burgonyabetakarító gépe született meg.  A teljesítmény megduplázását az ásószerkezet vezérlésével, a ferdefelhordó elevátor teljesítményének és a föld, valamint a gyom leválasztásának növelésével érték el. A gépen két soronként alakították ki a gumótisztító láncrostát és csatornát, ezáltal hatékonyabb lett a tisztítás és az anyagáramlás a kombájnon belül. Az átalakítások nem növelték meg a burgonyakombájn közlekedési szempontból kritikus 3,5 méteres max. szélességét.


SENSOSAFE – vadvédelmi berendezés kaszálógépekhez

Fejlesztő: Pöttinger Landtechnik GmbH, Ausztria

pottinger-sensosafe_800

Különösen a gyepterületek első kaszálásakor számos őzgida és apróvad esik áldozatul a rotációs kaszálógépeknek, mivel a traktor vezetője nem veszi észre a fűben megbújó kis állatokat. Ezek megmentésére fejlesztett ki a Pöttinger egy optikai infravörös szenzorokkal felszerelt keretet, amely a kasza előtti sávot pásztázza. Az élőlényt a testhőmérséklete alapján érzékeli és valós idejű jelet küld a traktor hidraulikájára, amely azonnal kiemeli a kaszát, ezáltal megmenti az apróvadat.


Telematics Large Vehicle Alert System – az autóvezetőket túlméretes mezőgazdasági járművekre figyelmeztető biztonsági rendszer

Fejlesztő: CLAAS GmbH, Németország

class_telematics

A CLAAS által kifejlesztett rendszer a közúton közlekedő mezőgazdasági gépek és traktorok helyzeti adatait osztja meg valós időben a többi közlekedő jármű asszisztencia- és navigációs rendszereivel, vagy okostelefonon elérhető applikációkkal a telemetria segítségével. Ezen keresztül a tehergépjárművek követni tudják a mezőgazdasági járművek helyzetét és fel tudnak készülni a kikerülésükre. Ezen kívül alternatív útvonalat is képes felajánlani.


VARIOPULL – a traktor tengelyterheléseinek optimalizálása a vontatott munkagép segítségével

Fejlesztő: AGCO/Fendt GmbH, Németország

agco_gmbh-fendt_vario_pull

A VarioPull rendszer a munkagép felfüggesztésén keresztül változtatja a traktorra átszármaztatott terhelést, befolyásolva ezáltal a traktor mellső és hátsó kerekeire jutó terheléseket, amely jó terheléseloszlást, vontatási hatásfokot tesz lehetővé. A terhelést a hátsó függesztőkarok hosszának változtatásával valósítja meg.


ESV – elektromos zárószelep permetezőgépekhez

Fejlesztő: Lechler GmbH, Németország

lechler_gmbh_agrardüsen_esv_dubex

A helyspecifikus és szórókeret-szakaszolásos permetezésnél a szórófejek  nyitását és zárását elsősorban sűrített levegővel működtetett szelepek végzik bizonyos késleltetéssel. Ezek kiváltására fejlesztette ki a Lechler az elektromosan működtethető, CAN-BUS által vezérelt, gyors reagálású szórófej nyitó- és záró szelepét. Az elektromos szelepek egyszerűen beépíthető, könnyű szerkezetek és a vezetékelésük is sokkal egyszerűbb, mint a légvezetékeké.


SMART SERVICE 4.0 – szerviz oktatási program

Fejlesztő: Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH, Németország

amazone-smart-service-4-0-s98_1-800

Az egyre bonyolultabb konstrukciójú gépeknek a szervizelése és karbantartása napjainkban képzettebb szerviztechnikusokat igényel. A vevők oktatásának gyári megszervezése is nagyobb szervezési és ráfordítási munkával jár. Ezeknek a képzéseknek a támogatására fejlesztette ki az Amazone a SmartService 4.0 virtuális programot, amely multimédiás eszközökkel kisebb költségek mellett gyorsan és szakmailag alaposan készíti fel a szerviztechnikusokat és a vevőiket a gépeik kiszolgálására.


MULTICOATER CM300 – szárítókamrás csávázó berendezés

Fejlesztő: Petkus Technologie GmbH, Németország

petkus_technologie_gmbh_multicoatercm300

A csávázás során nedvesített vetőmagokra hordják fel a keverőkamrában a csávázószereket, amelyeknek stabilnak kell maradniuk a vetésig. A MultiCoater CM300 berendezés a speciális lebegtető szárítással és deflektorokkal szilárdítja meg a bevonatot a vetőmagokon.


AGRIROUTER – gépadatcsere platform

Fejlesztő: DKE-Data GmbH & Co. KG, Németország

Együttműködő partnerek: AGCO International GmbH, Amazonen-Werke GmbH & Co. KG, Grimme Holding GmbH, Horsch Maschinen GmbH, Rauch Landmaschinenfabrik GmbH, Same Deutz-Fahr Deutschland GmbH, Németország, ill. Kuhn S.A., Franciaország, Pöttinger Landtechnik GmbH, Ausztria

dke_data_agrirouter-erklaergrafik-de-1920x1080

Az „agrirouter” egy nyílt adatátviteli lehetőség, vegyes géppark esetén. Egyszerűsíti az adatcserét és az adatmegosztást a különböző gépek és szoftverek esetén, ezáltal csökken az adminisztráció és az azzal járó költségek, javítva a gazdálkodás jövedelmezőségét.


FARMDOK – automatikus mezőgazdasági feljegyzések készítése okostelefon segítségével

Fejlesztő: Farmdok GmbH, Németország

farmdok_gmbh_automatisierung_aufzeichnung1

A Farmdok egy szoftver a mezőgazdaság számára, amely lehetővé teszi közvetlenül a mezőgazdasági területen dokumentációk készítését okostelefon vagy tablet segítségével. Az adatokat GPS-koordináták mentén rögzíti. Többféle algoritmust tartalmaz, talajra, időjárásra, a termeléshez felhasznált anyagokra, a gépekre, a területi munkavégzés paramétereire, a szállítási üzemre stb. vonatkozóan. A fejlesztés komoly lehetőséget kínál a digitalizált mezőgazdaság
21. századi megoldásaira.


Fliegl COUNTER SX – Pöttinger PÖTPRO Guide – a mezőgazdasági termékek eredet- megjelölésének és a termék-előállítás nyomon követésének rendszere

Fejlesztő: Fliegl Agrartechnik GmbH, Németország

Együttműködő partner: Pöttinger Landtechnik GmbH, Ausztria

fliegl_counter_sx (1)-800

Az eredetmegjelölésre és a nyomon követésre a fejlesztők a Smart Farming technológiákban jól alkalmazható jeladót + GPS + Sigfox, ill. műholdas és rádióhullámos technológiákat integráltak egy rendszerbe 3D-s szenzorokkal kombinálva. Teljes munkafolyamatokat képesek ledokumentálni és kiértékelni.


LEVELTUNER – súlypontáthelyező Rendszer hígtrágyaszállító tartálykocsikhoz

Fejlesztő: Landmaschinen Wienhoff GmbH, Németország

landmaschinen_wienhoff_gmbh_leveltuner

A sokszor nagy tömegű, talajba injektálót hordozó tartálykocsiknál gyakran előfordul, hogy vonórúdon a traktorra átadott támasztó erő lecsökken vagy negatívba megy át (félig üres vagy üres tartály esetén). Ez nagy sebességű szállítási üzemben komoly veszélyforrást jelenthet. Ráadásul a gömbfejes vonószerkezeteket sem méretezik negatív terhelésre. Ennek a veszélyét csökkenti a LevelTuner berendezés, amely a vonórúd rugózásba beépített érzékelőkön keresztül méri a támaszkodó erő csökkenését, és a kocsi tengelyein keresztül korrigálja a súlypont helyzetét.

-an összeállítás-