MENÜ

HORSCH újdonságok a hannoveri Agritechnica 2017 kiállításon

Oldalszám: 42-43
Agro Napló 2017.11.05.

A Horsch Maschinen GmbH „főhadiszállásán” (Németországban, Schwandorfban) sajtónap keretében kerültek bemutatásra a Horsch idei újdonságai (fejlesztései), amelyeket a nagyközönség a hannoveri Agritechnica 2017 kiállításon tekinthet meg. A meghívottakat Cornelia Horsch marketingigazgató köszöntötte.

Bevezetőjében kiemelte, hogy a Horsch a 2016-os évben nagyon jó évet zárt. A 2015-ös évhez képest 2016-ban 21%-os forgalomnövekedést értek el, és 2017-ben is további kétszámjegyű árbevétel-növekedést várnak. Az idei Horsch újdonságok között a talajművelőknél 2, vetőgépeknél 4, permetezőnél 2 új, továbbfejlesztett típus található, ill. 2 új konstrukciós innováció is bemutatkozik a Horsch kiállítási standján Hannoverben (RowControl, ATP Control).

Horsch Terrano GX – a sokoldalú szántóföldi kultivátor

A félig függesztett, nehéz szántóföldi kultivátor 3 vagy 4 kapasorral 4/5 és 6 méteres munkaszélességben készül, nagy mennyiségű mulccsal borított tarlók 5 és 30 cm közötti mélységben történő feltörésére és művelésére alkalmas. A kultivátorkapák húzástávolsága a kapák számának függvényében 28,5 és 31,5 cm között változik. A Terrano GX harmadik generációs Terra Grip rugós biztosítású és terhelésű kultivátorkapákkal készül, amelyeknél a tekercsrugós biztosítás nyitó ereje 550 kg.

42-horsch-terrano_gx_14-k

A kapaszárak 4 féle művelőtesttel szerelhetők fel, ezek a kétféle véső alakú (LD), valamint a lúdtalp formájú és a szárnyas MulchMix kapák, amelyek közül ez utóbbi nemcsak kiválóan lazít, porhanyít és forgat, hanem a szármaradványok jelentős részét is bekeveri a talajba. A munkamélység szabályozása vázkereten elől elhelyezett két támkeréken történik. A vonószerkezetbe beépített hidraulikus munkahenger segítségével munka közben növelhető a traktor vontatási teljesítménye.

A kultivátorkapák után a tömörítő hengersor előtt rugós egyengető-simító lapok egyengetik el a talaj felszínét. A kultivátorhoz 6 féle henger választható, ezek a RingFlex, a Steel Disc, a Doppel Rall Pack, a Doppel Ring Flex, a Kombi packer, a Steal Flex és a Roll Cut Packer. A kultivátor a másodvetésű növények vetéséhez Minidrill szórvavető berendezéssel is felszerelhető.

HORSCH Cruiser 5/6 XL – könnyű szántóföldi kultivátor új rugós szárú kapával

Az új vontatott Cruiser 5 és 6 XL sekély művelésű könnyű szántóföldi kultivátor a függesztett modellek illetve a 10 és 12 méter széles vontatott variációk közötti rést tölti ki.

A Cruiser XL a 6 gerendelyes felépítésének és a 15 cm-es kapatávolságának, illetve a 700 mm-es keretmagasságnak köszönhetően  jól bekeveri és eloszlatja a nagy mennyiségű mulcsot is kis munkamélységben átdolgozott hántott tarlón. A kultivátor 4 különböző kapavariációval szerelhető fel.

42-horsch-cruiser_6_xl_10-k

Tökéletesen alkalmas tarlóhántásra optimális szalmabekeveréssel a kombájn után, magágykészítésre, mint sekély művelésű kultivátor, mechanikus gyomirtásra, valamint tavaszi talajelőkészítésre, magágyápolásra.

A rugós kapabiztosításuk 150 kg-os kioldóerővel rendelkezik, így biztonságosan tartja a munkamélységet még a nehéz körülmények között is. A munkamélység egyszerűen az első támasztókerekek és a hátsó henger által szabályozható. A vonóerő optimális kihasználásához a Cruiser XL integrált vonóerő-átterheléssel is rendelkezik, amely a munka során állandóan a traktor hátsó tengelyére 1200 kg-os terhet visz át.

A továbbfejlesztett Horsch Pronto NT vetőaggregát

A továbbfejlesztett Horsch Pronto NT 6/8 és 9 m munkaszélességgel készül, félig függesztett kivitelben, ráépített magtartállyal.
A hullámos élű szár- és talajaprító-porhanyító tárcsasorával, robusztus Turbo Disc kéttárcsás vetőcsoroszlyáival, 20 cm-es sortávolságával mulcsba és direktvetésre is jól használható. Munkasebessége elérheti a 20 km/h-t is. A hullámos élű tárcsasor nagy tömegű mulcsban is képes egyenletes felszínű sekély magágyat létrehozni, amelybe a Turbo Disc vetőcsoroszlyák határozott magbarázdát húzva vetik ki a magot. A vetőgép kétféle – 4000 literes egyterű, vagy 5000 literes osztható belső terű (G&F) – magtartállyal rendelhető.

HORSCH Serto 10/12 SC – az új, nagy munkaszélességű pneumatikus gabonavetőgép

42-horsch-serto_12_sc_27-k

Az új Horsch Serto 10/12 SC pneumatikus gabonavetőgép 10 és 12 méter munkaszélességben készül. A félig függesztett vetőgép vetőkocsiból, előtömörítő gumiabroncs hengersorból, 60 vagy 72 db kéttárcsás vetőelemet hordozó, összecsukható gerendelyből, valamint a magadagoló, magszállító és magszétosztó pneumatikából épül fel. A vetőcsoroszlyák a Pronto vetőgépnél bevált konstrukciók, a sortávolságuk 16,6 cm. A vetőelemek paralelogrammás felfüggesztéssel kapcsolódnak a gerendelyhez, amelyek a Maestro szemenként vető gépeknél alkalmazott erősített csapágyazással és kiváló talajfelszín-követéssel rendelkeznek. A vetőkocsi magtartályának térfogata 6000 liter, amely 50/50%-ban osztható, amennyiben a vetés során starter műtrágyát is ki kívánnak juttatni a vetőgéppel. Ezen kívül egy 300 literes mikrogranulátum-szóró is rendelhető a géphez.

HORSCH Avatar SD – direktvetőgép már 3 méteres munkaszélességben is

Az Avatar 3 és 4 SD egy kompakt, egy menetes magágykészítő és vetőgép összeépítés, amely ideális sűrű sortávolságú növények direktvetéséhez vagy a köztes növények vetéséhez.

A jó tapasztalatokkal rendelkező Avatar 6-12 SD és SW után most már a 3 és 4 méteres munkaszélességű változatok is elérhetőek. Az Avatar így az egytárcsás támasztógörgős vetőcsoroszlya rendszerrel is optimálisan alkalmazható direktvetésre. A 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomás biztonságos talajba hatolást biztosít.

A 2 gerendelyes konstrukciónak köszönhetően a 16,7 cm-es sortávolság ellenére a vetőgép eltömődésmentesen működik. A gép vezérlése és felügyelete egy szabványos ISOBUS terminálon keresztül történik. A magtartályának térfogata 3800 l. A dupla (osztott) tartályos változaté pedig 5000 literes, amely vetőmaggal és műtrágyával (G & F) egyszerre alkalmazható.

HORSCH Express 4 KR vetőgép forgóboronával és Partner FT fronttartállyal

A Horsch Express 4 KR három pont függesztésű forgóboronával összeépített vetőgép már 4 méteres munkaszélességben,
összecsukható változatban is elérhető a Partner FT frontfüggesztésű magtartállyal kiegészülve. Az Express 4 KR univerzális vetőgép függesztett kivitelben, TurboDisc duplatárcsás csoroszlyákkal felszerelve, Kredo forgóboronával kombinálva új megoldást kínál. A 4 KR választhatóan trapéz gyűrűs hengerrel vagy tüskés hengerrel szerelhető fel. A munkasebessége akár 13 km/h is lehet.

42-horsch-express_4_kr_11-k

Az optimális súlyeloszlás érdekében az új Express 4 KR az 1600 literes Partner FT fronttartállyal kombinálható. Az optimális talajvédelemhez és visszatömörítéshez a fronttartály alá elő-tömörítő (Packer) is rendelhető a pótsúly helyett.

HORSCH Row Control – automata sorelzáró berendezés gabonavetőgépekhez

A Horsch Row Control GPS által vezérelhető automata sorkizáró berendezés precíziós vetésnél a Section Control szakaszolását képes soronként megvalósítani. A berendezés a Horsch által gyártott univerzális sűrűsoros pneumatikus vetőgépeken – Pronto és Express vetőgépcsaládokon – kerülhet alkalmazásra. Egyaránt alkalmazható a vetőmag-, a műtrágya-, vagy a mikrogranulátum soronkénti szétosztására használt elosztókúpoknál.

HORSCH Leeb GS – vontatott szántóföldi permetező

A permetezőgép 6000, 7000 és 8000 literes rozsdamentes acéltartállyal készül a könnyű és gyors tisztítás érdekében.
Az Eco felszereltségű változat a szívó- és nyomó oldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és dugattyús membránszivattyúval rendelkezik.

A CCS felszereltségű a szívó- és nyomó oldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és egy folyamatos belső tisztító rendszerrel készül. A CCS Pro felszereltségű pedig egy modern elektronikus vezérlést tartalmaz, továbbá a szívó- és nyomó oldal elektromos szelepekkel rendelkezik a komfortosabb működtetéshez. Ezenkívül a CCS Pro számos tisztítási programot is tartalmaz, például kerettisztítás, amely könnyen vezérelhető a traktor vezetőfülkéjéből.

A permetezőkeret szélessége a gépekhez 18 m és 42 m között választható meg, 6-tól 42-ig terjedő szakaszolással és a keretvezérlés is egy a szabadalmaztatott és díjnyertes vezérlések közül szintén opcionálható, mint a BoomControl ECO/Pro és Pro Plus.

HORSCH Leeb LT Eco – egy gazdaságos felszereltségű vontatott permetező

Az LT sorozat 4000–6000 literes műanyag tartállyal és ECO gazdaságos felszereltséggel kerül a piacra.

Az ECO alapfelszereltséghez egy 400 literes dugattyús membrán­szivattyú, valamint a vízkörök működtetéséhez kézzel vezérelt csapok állnak rendelkezésre mind a szívó oldalon, mind a nyomó oldalon. Az ECO felszereltségű változattal a vontatott Leeb permetezőgép portfólió bővült.

HORSCH ATP Control – intelligens és automatikus guminyomás szabályozás a növényvédő gépeken

Az ATP megoldás a növényvédő gépek gumiabroncsainak nyomását változtatja különböző sebességeknél közúton vagy a szántóföldön a tartály feltöltöttségi szintjétől függően.

Az új ATP (Adaptíve Tire Pressure Controll) vezérlőrendszer lehetővé teszi a permetezőgép gumiabroncsok nyomásának automatikus vezérlését ISOBUS terminálon keresztül, a tartály feltöltöttségi szintjének függvényében és a közúti közlekedés illetve a szántóföldi munka paraméterei szerint.

A fejlesztésekről bővebben ITT olvashat 

-an-