MENÜ

Artesian – Szövetséges a kemény munkában

Oldalszám: 30-31
Schipp Márton 2017.11.05.

Az elmúlt évek időjárásának hektikussága nagy hatást gyakorol a mezőgazdasági termelésünkre és jelentősen befolyásolja a termesztett haszonnövényeink jövedelmezőségét. Ez a változás az átlaghőmérséklet emelkedésén túl az időjárási szélsőségek gyakoriságában mutatkozik meg, amely minden prognózis alapján tovább fokozódik majd a jövőben. A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést. Annak érdekében, hogy a kukorica a megváltozott körülmények ellenére is gazdaságosan legyen termeszthető, szemléletváltásra és komplex megoldásokra van szükség.

A Syngenta új Artesian koncepciója egy olyan, három alappillérre támaszkodó komplex kockázatminimalizáló rendszer, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett kemény munka évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen.

16-syngenta-pr-foto-1-kJobb oldalon egy versenytárs, bal oldalon az SY Orpheus hibrid. Erőteljes növekedés, széles erektív és erőteljes fotoszintetizálásra képes sötétzöld levélzet jellemzi (2017. július 22.)

Alkalmazkodóképesség, stressztűrés, nagy termőképesség – Az első pillér

Az Artesian márkanév alatt bevezetésre kerülő új kukorica hibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazság-stressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekhez képest. Az Artesian hibridek nemesítése során a Syngenta egy olyan egyedülálló szelekciós eljárást alkalmaz a gének kiválasztására, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a növény vízfelhasználásának hatékonysága jelentősen javuljon. Ennek eredményeképpen az Artesian kukoricahibridek olyan elit genetikát hordoznak, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsaládunk első két képviselője az idei évben bevezetésre kerülő SY Chorintos és az SY Orpheus.

Az SY Chorintos magas stressztűrő képességre nemesített, kiváló termőképességgel rendelkező hibrid a FAO 300 érésidő első felében. A korai vetést rendkívül jól toleráló hibrid, amely erőteljes vigorral és kiváló betegség-ellenállósággal bír. Gyors vízleadása és korai betakaríthatósága révén kiváló búza elővetemény. Ezek a tulajdonságok együttesen biztosítják azt, hogy az SY Chorintos egy egyedülálló ajánlat lesz azok számára, akiknek fontos szempont az egészséges termény, a munkaszervezés rugalmassága és a jövedelmezőség.

Az SY Orpheus-t (FAO 380) kimagasló stressztűrő képesség és jó alkalmazkodóképesség jellemzi. Zöld száron érése és agronómiai megjelenése kiemeli a hibridet a mai mezőnyből. A 2016-os NÉBIH kísérleti hálózatban több mint 5%-kal magasabb termésszintet produkált, mint a versenytárs standard-ek. A fuzárium elleni rezisztenciavizsgálatban mind mesterséges, mind természetes fertőzési körülmények között is kategóriája egyik legjobb eredményét érte el. Erős szárának köszönhetően egy megkésett betakarítás sem növeli a termelés kockázatát. Az SY Orpheus-t azok számára ajánljuk, akik biztosítani szeretnék azt, hogy kedvezőtlen körülmények között se kelljen lemondani az eredményes kukoricatermesztésről.

16-syngenta-pr-foto-2-szoveggel

„Ki korán vet, aranyat lel” – a második pillér

Bár a megfelelő hibridválasztás meghatározó eleme a technológiának, a hő- és szárazságstressz elleni védekezés egy komplex feladat, így egyetlen elemre alapozni a sikert nem célravezető. A globális felmelegedésnek köszönhetően a forró napok száma drasztikusan emelkedik az utóbbi évtizedekben. A forró napok egybeesése a kukorica virágzásával jelentősen befolyásolja a terméseredményt. Számos kutatás igazolja, hogy a virágzás időszakában egy-egy forró nap akár 3–8%-os, 3–4 forró nap akár 30%-os termeszveszteséget is okozhat azáltal, hogy a portokok beszáradnak és a pollenadó képesség csökken. Ez ellen kizárólag nemesítéssel védekezni nem lehetséges.

A korábbi vetésidő egy pótlólagos ráfordítást nem igénylő lehetőség, amely a második pillére az Artesian koncepciónak. A korai vetés számos előnyt biztosít, de talán a legfontosabb hozadéka az, hogy a növény fejlődésének előrébb hozatalával korábbi virágzást tudunk elérni, nagyobb eséllyel elkerülve a stresszesebb, hőségnapokkal tarkított periódust a terméskötés idején. A korábbi vetéssel a vegetációs periódus előbbre tolódik, hamarabb következik be az érés és ez magával hozza a kedvezőbb őszi időjárási feltételek mellett az alacsonyabb nedvességtartalmú szemek betakarítását, és ezzel együtt a szárítási költségek redukálását is. Az sem mellékes szempont, hogy a korábban betakarított kukorica lehetővé teszi a megfelelő időben történő vetést, ami elengedhetetlen feltétele a minőségi búzatermesztésnek. A korábbi vetésnek azonban megvannak a kockázatai is, hiszen a fiatal növény ebben az időszakban a legkitettebb az időjárás viszontagságainak. Annak érdekében, hogy ezt a rizikófaktort minimalizáljuk, mindenekelőtt találni kell egy korai vetésre alkalmas kukoricahibridet. A Syngenta kukorica genetikája hagyományosan ismert arról, hogy a korai vetést jól tolerálja, és ez fokozottan igaz az új SY Chorintos hibridre, amely gyors kelésével és erőteljes kezdeti fejlődésével már relatív hideg, akár 7-8 Celsius-fokos talajhőmérsékletnél is károsodás nélkül képes megkezdeni a tenyészidőszakot. Az Artesian hibridek azonban nem csupán a genetikára támaszkodhatnak ebben az időszakban. Ezek a hibridek a világon elsőként egy speciális hármas csávázószer kombinációval kerülnek forgalomba. A prémium kategóriás Maxim Quattro négy gombaölő hatóanyagot tartalmaz, amely komplett védelmet biztosít a kórokozók ellen, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukoricanövény jobb egészségi állapotát. A Force 20 CS rovarölő csávázószer a drótféreg állomány gyérítésével védi a kukorica gyökérzetét. A harmadik csávázószer pedig az idén bemutatkozó, új hatásmechanizmusú, sedaxan hatóanyagú Vibrance.

A készítmény élettani hatása révén képes arra, hogy a gyökérzet erősítésén keresztül biztosítsa az erőteljes kezdeti fejlődést és a jóval hatékonyabb tápanyag- és vízfelvételt már a kezdeti időszakban is.  Ez a hat hatóanyag együttesen nagymértékben támogatja a korai vethetőséget, hosszan tartó védelmet biztosít a kukorica kritikus fejlődési stádiumában, az élettani hatásnak is köszönhető erősebb gyökérzet, szár és levélzet biztosítja a jobb stressztoleranciát, és képes megalapozni a magasabb, versenyképesebb termést.

Az Artesian koncepció harmadik pillére a szakértelem és a szerviz

Az Artesian hibridek nemesítése során a nagyszámú kísérleteket a világ számos országára kiterjedő teszthálózat biztosítja.
A különböző környezeti feltételek mellett történő vizsgálatokon felül környezet- és éghajlatmodellek használata biztosítja azt, hogy kizárólag olyan Artesian hibridek kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek itthoni környezetben, eltérő környezeti feltételek mellett is maradéktalanul megfelelnek a kihívásoknak. A Syngenta Kft. 2017-ben állította fel kukoricaspecialista csapatát, amely kizárólag a kukoricára fókuszálva a hibridjeinkkel kapcsolatos szakértelem és szervizszolgáltatás mellett valódi partnerséget biztosítanak a termelők felé.

A kukorica termesztése során tehát számos kihívással kell szembenéznünk. Hisszük azonban, hogy a stressztűrésre nemesített Artesian hibridek, a megfelelő technológia megtámogatva a speciális csávázószerekkel, és a szaktanácsadóink által biztosított szerviz, egyszóval az új Syngenta Artesian koncepció nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett kemény és sokszor rendkívül kockázatos munka ne csupán megtérülő, de időjárástól függetlenül is jövedelmező befektetés is legyen.

Az Artesian koncepció egyes pilléreiről a következő szakcikkeinkben részletekbe menően fogunk információt nyújtani.

Schipp Márton
termékmenedzser
Syngenta Kft.