MENÜ

Érdemes korán kezdeni?

Oldalszám: 95

Lombtrágyázási gondolatok

Gyuris Kálmán 2018.02.12.

Természetesen igen, csak a megfelelő előkészületek elvégzése, a döntés meghozatala, és a beszerzés szükséges hozzá. A mai világban, amikor a termelő azzal kezdi (vagy fejezi be) gondolatait, hogy számolni kell, akkor talán a lombtrágyázás is eljutott az őt megillető szakmai szintre: a vásárlást egy komoly információgyűjtés, elemzés előzi meg.

Ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen összehasonlítom a különböző termékek egységárait, hanem figyelembe veszem a termékekben lévő hatóanyagok mennyiségét, a hatóanyagok minőségét, valamint ezek arányát is. Ettől lesz ez elsősorban szakmai kérdés. Ismerni kell a növény igényét (ez a legfontosabb!), különös tekintettel az igényelt tápelemek arányára. Meg kell vizsgálnunk, hogy mikor érdemes kiadni a lombtrágyát, ha szükséges, milyen kiegészítés kell mellé, keverhető-e növényvédő szerekkel stb. Amikor ezek az információk rendelkezésre állnak, akkor lehet a különböző gyártók által forgalmazott termékeket „versenyeztetni”. Ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani az alábbiakban.

A Yara Hungária Kft. a cég angliai gyárában előállított YaraVitaTM termékcsaláddal van jelen a piacon. A Pocklingtonban előállított termékek a legmagasabb kategóriát jelentik ebben a szegmensben. A nagyon magas hatóanyag-tartalom (500–700 g/l), a növény igényéhez igazodó összetétel, a keverhetőség, esőállóság a legfontosabb tulajdonságok, melyeket a teljesség igénye nélkül felsorolhatunk. A YaraVitaTM család kapcsán fontos még megemlíteni, hogy két fő csoportra lehet osztani a termékeket, a növényspecifikus, valamint az egy hatóanyagot tartalmazókra. Általában elmondható, hogy a növényspecifikus termékek azokat a mezo- és mikroelemeket tartalmazzák, amelyekre az adott növénynek a leginkább szüksége van, amelyek a legnagyobb hatással vannak a termés mennyiségére, minőségére. Ezek közül most azokat a termékeket szeretném bemutatni, melyeket az őszi vetésűekre ajánlott kijuttatni, kora tavasszal.

Az őszi káposztarepce esetében a YaraVitaTM Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyát kora tavasszal, az első növényvédelmi beavatkozással kell kijuttatni 3 l/ha dózisban.

95-yaravita-800

A termék a benne lévő Mg, Ca, B, Mn,  Mo segítségével pozitív hatást gyakorol a gyökér fejlődésétől kezdve egészen a virágzásig.  Ezen a terméken a legkönnyebb bemutatni a növény igényéhez igazodó elemarányt. Molibdénből az olajos növények összesen 15–20 g/ha mennyiséget vesznek fel. Ennek meghatározó részét biztosíthatjuk a literenkénti 4 grammal, míg bór esetén a 400–600 g hektáronkénti növény igényének felét egy korai „Brassitreles” kezeléssel, a többit egy későbbi bórossal (YaraVitaTM Bortrac) tudjuk fedezni.

Őszi búza (árpa) termesztésekor szintén egy növényspecifikus terméket ajánlok tisztelt partnereink figyelmébe. A YaraVitaTM Gramitrel 2017-ben minden tekintetben bizonyított. Kisparcellás kísérletekben 15–20% terméstöbbletet is képes volt elérni. Ezt ebben az évben is tovább vizsgáljuk, több év átlagát szeretnénk összefoglalóan publikálni. Bizonyított a termelőknél is, ami az eladási számainkban nagyon szépen visszaköszönt. A kalászosok „növényspecialistája” több, mint 600 g hatóanyagot tartalmaz ideális arányban. Itt a cink és a réz, ami a magnézium és a mangán mellett biztosítja a sikert. Ajánlott dózisa szintén 3 l/ha, a lehető legkorábbi kijuttatást alkalmazva. Ha van lehetőség, akkor érdemes 2x2 l/ha megosztást preferálni, de az első alkalom itt is korai növényvédelmi beavatkozással történjen.

A bevezető gondolatok közül ismételten mindenki figyelmébe ajánlom, hogy a növény igényéhez igazodó, magas hatóanyag-tartalmú YaraVitaTM termékek MINDEN összehasonlításban állják a versenyt.

Ha bármi kérdése van a lombtrágyázással kapcsolatban, akkor látogasson el a honlapunkra, (www.yara.hu), vagy hívjon bennünket!          

Gyuris Kálmán
Yara Hungária
+36-30/383-9341