MENÜ

HORSCH Cruiser – sekély – intenzív – gyors

Oldalszám: 12
2018.02.12.

Minden évben találkozunk új Horsch fejlesztésekkel. A legtöbb mezőgazdasági gép gyártó az Agritechnicára tartogatja a lőszerét, és ott mutat újdonságot. A Horschnál már megszokhattuk, hogy minden évben kijönnek újabb és újabb fejlesztésekkel, amelyekkel a termelők igényeit elégítik ki.

 

kép3_cruiser_6_xl_magágykészítés-800

 

Az egyik ilyen gép a Cruiser sekély szántóföldi kultivátor. A 2017-es évben került a piacra az 5 és 6 m-es változat, amelyet egy évvel előzött meg a 10 és 12 m-es változat, és az idén jönnek a még kimaradt munkaszélességek. Aki egy kicsit ismeri a Horscht, az tudja, hogy a fejlesztések során mindig a legnagyobb gépek kerülnek ki legelőször, ezért is ez az előbb említett sorrend.

 

kép1_cruiser_6_xl_tarlóhántás-k

Horsch Cruiser 6 XL – Tarlóhántás

Miért fejlesztette ki a Horsch a Cruiser XL-t és a rugós kapát?

Rugós kapás kultivátor mindig is volt, a kapák mindenféle formájában. Ezeknek egy hátrányuk volt, hogy relatív törésérzékenyek, és a függőleges irányba kicsi a kiemelkedési magasságuk. Ezenfelül nincsenek előfeszítve, így már a legkisebb talajellenállás is bemozgatja, és ahogy a kiemelkedési magasság egyre nagyobb, extrém ütemben nő a kioldóerő is. Ezzel szemben áll az előfeszített standard kultivátorkapa, amely komplikált, drága és nagyon nehéz. Az új Horsch rugós kapában mindkét kapa előnyét ötvözték, vagyis az előfeszítést és az egyszerű felépítési módot sikerült egybegyúrni.

Az új Horsch rugós kapa 150 kg erővel van előfeszítve és képes 20 cm magasra kinyílni, így biztosítja, hogy a kapa 15 cm mélyen is biztonsággal dolgozzon.

Nagyon sokat lehetett hallani arról, hogy a glifozát hatóanyagot az EU-ban be szeretnék tiltani. Ez azt jelentené, hogy a totális gyomirtásnak vége. Ebben az esetben szükség van egy olyan gépre, amely nagyon intenzíven, nagy teljesítménnyel sekélyen átdolgozza a talajt. A Cruiserben a rugós kapák hat gerendelyes eloszlásban találhatóak, az utolsó sor kapa és a henger között egy egyengető tárcsasor is fellelhető. A lezárásról a dupla RollPack henger gondoskodik.

 

kép2_cruiser 6 xl_tarlóápolás-k

Horsch Cruiser 6 XL – Tarlóápolás

A kapaszárra szerelhetünk 5, 8, 10 cm széles vésőorrokat vagy 20 cm-es lúdtalpkapákat.

A Cruisert tökéletesen alkalmazhatjuk a tarlóhántásban is, nagyon intenzív a keverő hatása és a hat gerendelyes kivitel következtében a növényi szármaradványok hosszabb ideig vannak a gépben, így a szétterítő képessége is tökéletes.

A tarlóápolásban a már előjött árvakelést ugyancsak nagy intenzitással dolgozza be.

A biogazdaságok egyik alapeszköze lehet a Cruiser! Miért is? A sok keskeny kapa, szűk húzás mellett a gyomokat kihúzza a felszínre, ahol azok el tudnak száradni. Aratás után folyamatosan lehet stimulálni a kihullott magvakat, és az árvakelést bedolgozni, a földet feketén tartani!

Akár tavaszi magágykészítésre is alkalmas. Mulcsos technológiában tavasszal még találkozhatunk növényi maradványokkal a föld felszínén, mert hát ez is az egyik lényege ennek a technológiának, hogy a felszínen maradt növényi maradványok védik a földet az eróziótól és a kora tavaszi párolgás okozta vízveszteségtől.

A Cruiser a föld felszínét olyan szépen elegyengeti, mintha ki lenne vasalva, ez is az egyik feltétele a pontos vetésnek és a biztonságos kelésnek.

A Horsch Cruiser egy olyan sekély szántóföldi rugós kapás kultivátor, amely sekély mélységben tökéletesebb munkát végez nagy intenzitással, és abban az esetben, ha a gabonavetőgépen nincs munkaeszköz, nagyon jól elvégzi a magágynyitást is.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk