MENÜ

Mi alapján válasszunk tavaszi talajoltó készítményt?

Oldalszám: 27
2018.02.12.

A jó talajállapot igénye nem lehet kérdés. Elősegítésére törekedni kell a hétköznapok gyakorlatában, és ennek a legegyszerűbb módja a baktériumos talajoltás. Amikor elhatározzuk, hogy talajainkon mikrobiológiai talajoltást alkalmazunk, jó tisztán látni adottságainkat, lehetőségeinket. Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően már néhány ezer forintos hektárköltséggel is sokat tehetünk talajaink egészségért, termőképességük javulásáért.

Amennyiben van rá mód, vizsgáltassuk be a termőközeget talajminták alapján, hogy mért eredményekre támaszkodhassunk a kezeléskor. Ha az eredmények nem mutatnak szélsőséges talajállapotokat (pl. kötöttség, pH, humusz esetében), úgy feltétel nélkül érdemes alkalmazni a termesztő közeg javítására irányuló talajoltó kezeléseket. Kedvező, ha se nem túl savas, se nem túl lúgos talajokon indítjuk a kezeléseket, emellett pedig kísérleti szándékkal oltjuk azokat a táblákat, ahol esetleg extrémebb körülmények mutatkoznak. A humusz 0,5% alatti jelenléte például aggasztó. Ha nincs lehetőség szerves tárgyázásra, esélyünk sincs ezt az értéket javítani, főleg nem intenzív növénytermesztési körülmények között. Viszont kiváló alternatíva a szerves trágyázás helyettesítésére a biológiai talajoltás, mivel hasonló hatás érhető el vele, mint a szerves trágyával. Célszerű a talajoltókat a kijuttatással egy menetben bedolgozni a talajba.

A piacon található, közel százötvenféle készítmény közül érdemes összetett hatású és biztos minőségi összetétellel rendelkező mikrobiológiai oldatokat választani. Vásárlás, alkalmazás előtt tanulmányozzuk az egyes termékek összetételét, a bennük lévő mikrobatörzsek listáját, csíraszámát és érdeklődjünk a hatásmechanizmusukkal kapcsolatban.

Új alternatíva a talajoltók piacán a Natur Agro Hungária által 2018-ban bevezetésre kerülő Natur Forte, Natur Nova és Natur Rhizo.

natur-forte-nova-rhizo

A Natur Forte egy koncentrált, kis hektárdózisban alkalmazható talajkezelő készítmény. Több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaz, melyek javítják a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot szolgáltatnak, valamint növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára.

A Natur Nova egy új generációs talajoltó, ami hasznos baktériumtörzseket (Bacillus thuringiensis), valamint hiperparazita gombát (Trichoderma asperellum) is nagy csíraszámban tartalmaz. A szervetlen formában előforduló foszfátok mobilizálásában segít, amik így a növények számára hasznos tápanyagként felvehetővé válnak.

A Natur Rhizo egy olyan komplex talajoltó készítmény, amely a pillangós növények alternatív talajoltásához és tápanyag-utánpótlásához lett kifejlesztve. Különböző Rhizobiumtörzseket tartalmaz, ezáltal az összes pillangós növény termesztésénél nagy sikerrel alkalmazható.