MENÜ

Nyereségre váltható a tudás szójában

Oldalszám: 83
2018.02.12.

A jövedelmező szójatermesztés sarkalatos pontjaival ismerkedhettek a gazdák a Gabonakutató Szója Akadémia néven futó idei rendezvénysorozatán. Az ország négy helyszínén – Pécsen, Mezőhegyesen, Szerencsen és Bükön – a BASF és Nitrogénművek Zrt. közreműködésével megtartott előadássorozatok fő üzenete a következő volt: a sikeres szójatermelés kizárólag tudás alapon valósulhat meg.

A pécsi nyitóeseményen Dr. Szarka Béla, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója kiemelte, a GMO-mentes magyar szójának biztos a piaca, a jövedelmező és biztonságos termesztéshez a Gabonakutató is hozzájárul. Hangsúlyozta, a kutató-fejlesztő cég a termelők érdekeit szolgálja, nem a részvényesekét. Komplex rendszert kínálnak, amely mind a genetikai, mind a technológiai szempontokra tekintettel egységes termelési rendszerben állítja elő azt a vetőmagot, amelyből jó eredménnyel termelhetnek szóját a gazdák.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkuta-tási és Innovációs Központ főigazgatója az általa tudásigényes növényként jellemzett szója jelentőségét méltatta a tervezett Nemzeti Fehérjetakarmány Program céljainak megvalósításában. A fehérjeellátottság hazai forrásból történő biztosítása, vagy legalább a külpiaci kitettségének markáns mérséklése a szóján kívül további fehérjenövények széles körű termesztésének újbóli felfuttatását, s arra alkalmas növényi melléktermékek növekvő felhasználását is feltételezi.

A szójatermesztés érdemi növelésének záloga a szintén kiemelten kezelendő öntözésfejlesztés. Ezzel 5–10 év alatt reálisan elérhető a 100 ezer hektár körüli szója termőterület. Kiemelt fontosságú egy komplett szaktanácsadási rendszer működtetése, ennek előfutáraként tekinthetünk a Magyar Szója Egyesület, valamint a Gabonakutató napjainkban is gyakorolt, ez irányú tevékenységére. Erre jó példaként szolgál ez a gyakorlat orientált rendezvénysorozat is.

Rendhagyó, interaktív fajtaismertetőjükben Virágné Pintér Gabriella és Garamszegi Tibor hangsúlyozták:

A Gabonakutató által kínált szójafajták több tenyészidőben és különböző felhasználási területre nyújtanak megoldást. A fajtaválasztásnál fontos szempont, hogy ne csak a földrajzi elhelyezkedést vegyük alapul, hanem a saját termelési színvonalunkat és az alkalmazott agrotechnikát is. Olyan fajtákat válasszunk, melyek tág tőszámintervallumban képesek kihozni magukból a maximumot, bokrosodási hajlamukkal kompenzálják a kisebb technológiai hibákat. Nagyon fontos a megbízhatóan magas hozam, hogy intenzív körülmények között azt kihasználhassuk, de itt a Kárpát-medencében fontos szempont a szárazságtűrés is.

83-gk-img_8726-k

Garamszegi Tibor és Virágné Pintér Gabriella

A három szegedi fajta megfelel e kívánalmaknak, az egyik  legnagyobb területen termesztett, kiváló alkalmazkodóképességéről híres Pannonia Kincse, a jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott, az alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas Bahia, valamint az elmúlt években a szarvasmarha takarmányozásban  népszerűvé vált, hőkezelés nélkül etethető Aires, amely koraisága miatt jó előveteménye lehet a kalászosoknak.

A kockázatviselés terhét veszi le több ponton is a termelő válláról a Gabonakutató. A GK szóják minőségét a zárt termelési rendszer garantálja, a feldolgozást és fémzárolást saját vetőmagüzemeikben végzik. A folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hoznak forgalomba, ezzel biztosítva a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére HiCoat Super oltóanyagot visznek fel, amely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot. A vetőmagjaikat magra kiszerelve kínálják, három különböző kiszerelési egységben, a vetőmag-frakcionált, 90% feletti csírákkal. A Gabonakutató nemcsak fajtát kínál, hanem egy kiváló minőségű prémium kategóriás terméket, a fajtákhoz adaptált technológiát és folyamatos szaktanácsadást a tenyészidőszak során.

-an-