MENÜ

Fókuszban a búza levélbetegségek

Oldalszám: 69
Nádudvari Éva 2018.03.08.

A viszonylag enyhe tél ellenére, országosan nézve, vegyes képet mutatnak a búzák. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk víznyomott, vagy a késői vetés miatt rosszul teleltekkel is. Nehéz feladat olyan technológiát kitalálni, amely minden területen egyformán, sikeresen alkalmazható. Különösen igaz ez akkor, ha a gazdaságossági szempontokat is figyelembe vesszük. Az elmúlt évek alacsony felvásárlási árai okán alaposan át kell gondolnunk, mi az a költségszint ami elfogadható még a termelő számára.

Fontos szempont annak meghatározása, hogy hányszor védekezzünk gombabetegségek ellen és milyen típusú készítményekkel? Szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem vagy koncentráljunk kizárólag a kalászvédelemre? Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem.

 Az elmúlt években jelentős kártételt okoztak a legfontosabb levélkárosító gombafajok, 2014-ben országosan jelentkezett a sárgarozsda, 2015-ben a szeptória okozott komoly levélveszteséget, 2016-ban lisztharmattal és vörösrozsdával találkozhattunk.

69-arysta-levelbetegsegek

Tehát az igazi kérdés nem az, hogy védekezzünk-e? A fókusz inkább a megfelelő készítmény kiválasztására irányuljon!

Néhány tanács a szerválasztáshoz:

Ma már olyan széles a szerválaszték a búza gombabetegségek elleni készítményekből, hogy minden problémára több megoldás is választható. Sajnos sok esetben mégsem azok a készítmények kerülnek kipermetezésre, amelyek a leghatékonyabbak, főleg a költséghatékonyság dominál. Mire is gondolunk konkrétan? A levélbetegségek elleni védekezés során sok esetben nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy mivel védekezzünk, hanem azt, hogy mikor. Amennyiben tudatosan törekszünk a megelőző jellegű (preventív) védekezésre, akkor jó eséllyel lényegesen alacsonyabb költségszint mellett érhetünk el jobb eredményt. Ilyen esetben a szerválasztásnak arra kell irányulnia, hogy erős preventív, azaz megelőző hatással rendelkező hatóanyagokat válasszunk. A magas költségszintet képviselő, általában két felszívódó típusú hatóanyagot tartalmazó készítmények ilyenkor gyakran feleslegesek, erős kuratív, gyógyító hatásra ilyenkor nincs szükség. Szakmai és gazdaságossági szempont tekintetében akkor hozunk jó döntést, ha a szárbaindulást követően, egy erős preventív hatású készítményt juttatunk ki, amely képes a levélfelületre jutó spórák csírázását hosszú időn át gátolni. A későbbiekben, a zászlóslevél megjelenése időszakában pedig egy erős kuratív hatású készítményt használjunk, amely képes blokkolni az esetleges fertőzéseket a lappangási időszak alatt is. A szárbainduláskor végrehajtott kezelés esetében ideális választás az Arysta Kft. által forgalmazott Emerald Star készítmény, amely tetrakonazolt és klórtalonilt tartalmaz.

Az Emerald Star egyesíti a két hatóanyag kedvező tulajdonságait, erőteljes preventív hatással rendelkezik, gyorsan felszívódik a növény belső szöveteibe, ahol könnyen szállítódik. Felszívódó hatóanyagának köszönhetően az érzékeny kórokozókkal szemben kuratív és eradikatív módon is hat. Hosszú hatástartam és széles hatásspektrum jellemzi a készítményt.

69-arysta-emerald-star-hatasspektrum

Felhasználási javaslatunk őszi búzában:

Az Emerald Star őszi búzában való felhasználását elsősorban a lisztharmat és a különböző levélbetegségek ellen javasoljuk. A korai időszakban, az egy-két nóduszos állapotban kijuttatva elsősorban a lisztharmat, a zászlóslevél kiterülése és a virágzás kezdete közötti időszakban viszont az őszi búza levélbetegségei – szeptóriás levélfoltosság és rozsdabetegségek – elleni védekezésre használhatjuk eredményesen.

69-arysta-emerald-star-hatekonysag

A levélbetegségek jelentőségének növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ellenük való védekezésre. Ebben hasznos segítséget jelenthet számunkra az Emerald Star az Arystától, amely hatásspektruma és kedvező ár-érték aránya révén fontos eleme lehet a korai levélbetegségek elleni védelemnek.                                     

Nádudvari Éva
marketingmanager
Arysta LifeScenece Magyarország Kft.