MENÜ

Horsch LEEB – permetezés mesterfokon

Oldalszám: 87
Szász Zoltán 2018.04.10.

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgépgyártója. Évente több, nagy durranásnak elkönyvelt újdonság hagyja el a gyárat. A Horsch fejlesztések piaci debütálásának jellemzője, hogy elsőként a nagy munkaszélességű és legmodernebb felszereltségű gépek kerülnek piacra, azt követően kerülnek gyártósorra a kisebb és alacsonyabb konstrukciók.

85-horsch-leeb-kezdo

 

Így volt ez a LEEB LT permetezővel is. Az 5,6 ezer literes, 36 m giroszkóp vezérelte szórókeret, a 25 cm fúvókaosztás és teljesen elektromos vezérlés után megjelent az egyszerűbb, ellenben a szórókeret-vezérlés terén kompromisszummentes LEEB LT ECO változatú permetezőgép is.

Mit is tudnak ezek a LEEB permetezők?

Kezdjük onnan, hogy a tervező és a gyakorlati használó ugyanannál az asztalnál ül! Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban keletkező igények közvetlen testközelből kerülnek a tervező asztalára, aki műszaki zsenikét megoldja azokat.

Melyek, azok a gondok vagy igények, amelyek a permetezés körül merülnek fel?

Az első, amit a gyakorlott vagy gyakorlatlan szem is lát, hogy szeles időben nehezen vagy alig-alig, vagy egyáltalán nem lehet permetezni.

Az előbb említett asztalnál sopánkodik a mezőgazdász, hogy megint nem tudott permetezni, mert fúj a szél, és ott a rovar meg a gomba és mi lesz most vele. A műszaki zseni azt mondja, hát engedd le a szórókeretet az 50–70 cm-ről 25–35 cm-re és megoldódik a gondod!

87-horsch-leeb-elsodrodas-grafikon

Ja, könnyű ezt mondani, de hogyan, ha olyan közel megyünk az állományhoz, akkor egy: az 50 cm fúvókaosztással nincs átfedés, kettő: a szórókeret vége folyamatosan bele fog érni az állományba.

Ennek a beszélgetésnek az eredménye a LEEB Boom Control giroszkóp általi szórókeret-vezérlés.

Mit tud ez a rendszer?

A szórókeret ingaként van felfüggesztve, és a „mechanikája” annyira tökéletes, hogy nyugalmi állapotban, szabályzó elektronika nélkül, egyensúlyban van az egész szórókeret. Egyszerűen fogalmazva a súlypontot eltalálták! Az elektronika, vagyis a szórókeret aktív számítógépes vezérlése, csak akkor szól bele a szabályzásba, ha a szórókeret elmozdulna. A kocsi vagy tartály, vagy a hordozó elem menet közben billeg, a rendszer ezeket a billenéseket korrigálja, valamint nem adja át a szórókeretnek, így ez mindig párhuzamos a talajfelszínnel. Dombos területen azt az oldalt, amelyiket kell, automatikusan emeli vagy süllyeszti és a pontos távolságot megtartja.

Saját légcsatornában végzett kísérlet kimutatta, hogy nem a szélsebesség vagy a csepp mérete a meghatározó az elsodródásnál, hanem a fúvóka távolsága a célfelülettől. Ezen megállapítást igazolja a mellékelt táblázat is, amely kísérletet a természetben végeztek.

87-horsch-leeb-drift-grafikon

Mit is látunk ezen a diagramon?

Egy 110 03 lapos sugarú fúvóka esetében, 3 bár nyomáson, 180 l/ha permetlémennyiségnél, 8 km/h sebességgel, 3 m/s (10,8 km/h) szélben az 50 cm célfelület-távolsághoz viszonyítva mi történik, ha a szórókeret magasabban illetve alacsonyabban fekszik.

Ha 50 cm-ről a szórókeretet 75 cm-re emeljük és ott meg is tartjuk (!), akkor az elsodródás 49,9%-kal nőtt, ellenben ha a szórókeretet 30 cm-re állítjuk a célfelülettől, akkor az elsodródás 40%-kal csökken!

Mit jelent ez nekünk?

Egyik kedves termelő viccesen azt mondta, hogy ha nagyobbacska parcellán dolgozunk, mit számít, hogy a vegyszer néhány cm vagy méterrel odébb ment, úgyis a mi földünkön maradt.

És most jön a kérdés, hogy egyáltalán ott maradt vagy netán elpárolgott? És ha ott is maradt, vajon mekkora dózis került bizonyos négyzetméterre, és akkor van-e olyan hely ahova meg nem került gyógyszer? A legegyszerűbben ezt úgy lehetne szemléltetni, hogy ülünk egymás mellett, náthásak vagyunk, mindenkinek jár 2 tabletta, és a gyógyszert nem egyenként adják a kezünkbe, hanem az orvos elővesz egy marékkal a zsebéből, és odadobja. Van, akinek 4-5, van akinek 2, van akinek egy sem jut. Akit túladagolnak az mérgezést kap, akinek meg nem jut az így járt. Kedves Kollégák, már lengedező szélben hagyományos technikával hasonlóan permetezünk!

Ha elpárolog a csepp, akkor kisebb a hatásfok.

A Horsch LEEB permetezővel 25 cm fúvókaosztásban a sokszor nem olcsó növényvédő szerekkel sokkal nagyobb hatásfok érhető el.

Milyen akciókat tervez a Horsch a 2018-as évben?

A Horsch gyárban közel 20 agrármérnök dolgozik, akiken keresztül nagyon intenzív a kapcsolattartás a termelők és a fejlesztés között. Például van olyan agronómus kolléga is, aki 10 évet dolgozott növényvédő/-termesztő szaktanácsadóként Németország egyik leghíresebb szaktanácsadó cégénél. Az idei évtől az Axiál Kft.-vel közös szervezésben növényvédelmi szaktanácskozást indítunk el azon termelők részére, akik Horsch LEEB permetezőgépet vásároltak. Ezeken a rendezvényeken csak növényvédelemről lesz szó!

Használjunk LEEB-et – védjük a növényeinket, védjük a természetet, védjük a gyerekeinket!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk