MENÜ

Királykategóriás termékek a szőlő növényvédelmében

Oldalszám: 12-13
Dr. Fenyves Tibor 2018.04.10.

Az utóbbi években tapasztalható alacsony szőlőfelvásárlási árak sok szőlőtermelő számára – ami a profitabilitást illeti – éppen a víz felszínén való lebegés szindrómáját jelentik. Naponta hallani az eldöntendő kérdést, megtartsam a szőlőmet, műveljem tovább, vagy eladjam?

Az input anyagok árai emelkednek, a szőlő felvásárlási ára jó esetben egyhelyben topog, már semmi hasznom nincs rajta – hangzik a válasz. Ugyanakkor azt is tudjuk, amennyiben nem védjük meg szőlőnket a különböző kártevőkkel és kórokozókkal szemben, az a beteg szőlő kerül „relative” a legtöbbe, az ad a legkevesebb termést és azt tudom a legalacsonyabb áron értékesíteni. Tehát harcra fel, védjük meg a szőlőnket!

Kora tavasztól késő őszig számos agrotechnikai munkaművelet foglalkoztatja a szőlőművelőt. A metszés elvégzése után az első növényvédelmi beavatkozás jellemzően a gyomkontroll. Az utóbbi években tapasztalható elhúzódó kellemes ősz és az enyhe tél következtében az ősszel kelő és kora tavasszal virágzó gyomnövények ellen nem lehet elég korán kezdeni a gyomirtást. Amint a fagyos időszak elmúlik, azonnal esedékessé válik a beavatkozás. Ebből a kémiai technológiából a Sumi Agro Hungary Kft. által forgalmazott PLEDGE 50 WP gyomirtó szer ma már szinte kihagyhatatlanná vált a hazai szőlőlankákon. Kivételes tulajdonságai a perzselő hatása és a talajon érvényesülő tartamhatása. Mindezen kedvező tulajdonságainak megtartása mellett, a TRUSTEE-Hi Aktív (glifozát hatóanyag, 661 g/l IPA só-tartalom) nevű termékkel tankkeverékben kombinálva, eredményesen kontrollálhatjuk a magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomokat. Új termékünk a KABUKI a hazai piacon. A készítmény a szőlő oldalhajtások és tőhajtások leperzselésére alkalmazható. A kezelést az oldalhajtások és tőhajtások 10–15 cm-es nagyságánál célszerű elvégezni. A terméket a jobb hatékonyság érdekében a SPUR nevű adalékanyaggal kombinálva javasoljuk alkalmazni.

12-sumiagro-0002-k

Pledge 50 WP + Trustee-Hi Aktív kezelés utáni állapot

A következő fenológiai stádium – amennyiben elvégeztük az ASTRA rézoxikloriddal történt lemosó kezelést – a szőlő rügypattanás utáni gyapotos állapot. Az előrejelzésre alapozott atka elleni védelem pontos adatokat szolgáltat a rügypikkelyek alatt áttelelt nemzedékkel kapcsolatban. Az előrejelzés hiányában érhetnek bennünket meglepetések. A száraz aszályos tavasz kedvez az atkák felszaporodásának. Szőlőben leggyakoribb probléma a levélatka kártétel. Ezek megfékezése érdekében továbbra is a piacon tartjuk a gyakorlatban jól bevált és közkedvelt, kivételes hatékonysággal bíró ORTUS 5 SC ismert atkaölő szerünket. Az ez évi tél egészen február végéig az átlagostól jóval enyhébbnek bizonyult. Kérdés, február végén, március elején jelentkező pár napos komoly fagyok mennyire voltak képesek az áttelelő szaporító képleteket megtizedelni? Megjegyzem, a tavalyi kemény egész januári hideg abszolút felülírta a szakirodalmat. Bíztunk abban, hogy a kártevők, kórokozók tényleges likvidálására sor került. Hát nem így történt… Kérdés, a gyenge, ritka fagyok, kellemes „tavaszias” időjárás, az enyhe tél következtében minden nehézség nélkül áttelelő szaporító képletek, az epidémiát kiváltó feltételek – inokulum, fogékony növény, optimális klimatikus viszonyok – térben és időben adottak lesznek-e 2018-ban egy súlyos, járványszerű szőlőlisztharmat lefolyásához, szerte a magyar borvidékeken? Hogy ez ne következzen be, fokozott odafigyelést igényel minden szőlőtermelőtől. A lisztharmat korai primer tünetek észlelése után – még a virágzást megelőzően – azonnali nagy hatékonyságú felszívódó szer alkalmazása indokolt elemi kénnel kiegészítve tankkeverékben.

Erre a célra kiválóan alkalmas a TOLEDO felszívódó lisztharmat elleni gombaölő szer. A piacon legmagasabb tebukonazol hatóanyag-koncentrációval rendelkezik, amely kiemeli a versenytársak közül. Továbbá a modern „SC” formulációja tág határok közötti tankkeverék-felhasználást biztosít számára. Később a virágzás és fürtzáródás között – a szőlő legkritikusabb, betegségekkel szemben legérzékenyebb fenológiai stádiumban – a Sumi Agro lisztharmat elleni vezérterméke a CYFLAMID. 2014-ben – a termékbevezetés évében – a nagy országos lisztharmat járvány során bizonyította a kiváló hatékonyságát. Ténylegesen megmutatta több ezer hektáron azokat az unikális tulajdonságait, amivel a cyflufenamid hatóanyag fel van vértezve. Úgy, mint a teljesen egyedülálló hatásmód – öt ponton képes a gomba fejlődését blokkolni –, lokálszisztemikus, transzlamináris, kiemelkedően gázosodó, preventív és kuratív hatás, hosszú tartamhatással. A termék így vált a lisztharmat rezisztenciatörés alappillérévé. Hatékonyságának illetve a rezisztencia megelőzésének érdekében a Sumi Agro részletes technológiai programot dolgozott ki:

  • lisztharmatfertőzés szempontjából a szőlő legérzékenyebb fonológiai állapotában, a virágzás és a fürtzáródás között javasolt az alkalmazása,
  • tankkeverékben, eltérő hatásmódú – de legalább elemi kénnel juttassuk ki,
  • egy vegetációban maximum kétszer használjuk,
  • kuratív céllal csak egyszer alkalmazzuk,
  • permetezési forduló – fertőzési nyomástól függően – legfeljebb 14 nap.
12-sumiagro-0003-k 12-sumiagro-0004-k
Szőlőlisztharmat fürtön Szőlőlisztharmat levélen

A szőlő – évjárattól függően – másik komoly növényvédelmi kihívást jelentő betegsége, a peronoszpóra ellen is rendelkezünk egy innovációval. A termék kereskedelmi neve: LIETO. A két magas hatóanyag (cimoxanil + zoxamid) koncentrációjának köszönhetően, azok szinergista hatása, alacsony hektárdózisa mellett, továbbá a WDG formulációja kiváló hatékonyságot biztosít a felszívódó blokkban a peronoszpóra ellen. Az utóbbi években szinte valamennyi hazai borvidéken felütötte fejét és sok helyen gazdasági kárküszöbértéket meghaladó terméskiesést eredményezett a fakórothadás és a feketerothadás. A Sumi Agro által erre a problémakörre javasolt, gyakorlati oldalon kipróbált és bevált technológia a TOPSIN-M 70 WDG és a TIURAM GRANUFLOW tankkeverékben történő kombinációja. A két hatóanyag – felszívódó + kontakt – együttes ereje segíti a rothadási betegségek (beleértve a szürkerothadást) tüneti kialakulásának megelőzését. A szőlőnkben az atkák mellett – az évjárati hatások, ill. a termőhelyi viszonyok függvényében – a szőlőmolyok (nyerges, tarka) elleni védelem jelenti a legnagyobb odafigyelést. Általában két nemzedékével számolunk. Attól függően, hogy milyen hatásmechanizmusú szert választunk, a kémiai védekezést a csúcsrajzás körüli időszakra pozícionáljuk. A molykártevők és a különféle rovarok ellen kiváló, gyors hatást érhetünk el a WAKIZASI rovarölő szer kipermetezésével. Azonnali, kontakt méregről van szó. Az esetleges repülő, rajzó molyokat is képes megsemmisíteni. Kiváló, granulált formulációval rendelkezik, a tankkeverékünk ideális alkotója.

12-sumiagro-0005-k 12-sumiagro-0006-k
Szőlőmolyok rajzásának feromoncsapdás megfigyelése Szőlőlevélatka szívogatás tünetek az alsó leveleken

Ahhoz, hogy egészséges szőlőt szüreteljünk, a gazdanövény tápanyagellátását is egyensúlyban kell tartanunk. Ezt helyes tápanyag-utánpótlással, lombtrágyák megfelelő időben történő kijuttatásával tudjuk biztosítani. A Sumi Agro palettáján számos ilyen választási lehetőséget találunk. Kiemelkedik közülük a SERGOMIL-L 60 speciális, felszívódó rezet tartalmazó immunerősítő lombtrágya. Egzakt gyakorlati és laboreredményekkel bizonyított, mérhető fungicid mellékhatással. Kijuttatása a szőlő virágzásától egészen a zsendülés végéig javasolt – feltöltés jelleggel – kettő, háromszori alkalommal. A szőlőkötődés elősegítésére javasolt a Bortrac, a cinkhiányos tünetek kezelésére pedig a Zintrac lombtrágya áll rendelkezésre. Szólnunk kell egy új, szőlőben is engedélyezett, gibberellinsavat (GA3) tartalmazó, fermentációval előállított természetes növekedésszabályozó készítményünkről, a FlorGib-ről. A gibberellinsav számos biológiai folyamatra hat, úgymint a növénynövekedésre, fejlődésre, virágzásra, gyümölcskötődésre és az érésgyorsításra. A sikeres beavatkozás érdekében a kezelések időzítése kardinális kérdés. A szőlőben növekedésszabályozásra, fürttömörség csökkentésére, fürtkezdemények határozottan láthatóvá válásától (BBCH 53) 50%-os virágzásig (BBCH 65) terjedő időszakban, 8–16 tabletta/ha dózisban, 500 l/ha vízmennyiséggel, állománypermetezéssel kijuttatva ajánljuk.

„Nota bene”, a szőlőkultúrákban regisztrált valamennyi termékünk engedélyezett az Agrár és Környezetgazdálkodási célprogramokban (a Wakizasi csak szakmérnök felügyeletével).

Dr. Fenyves Tibor Ph.D,
Sumi Agro Hungary Kft.