MENÜ

Tudásra alapozva

Oldalszám: 51
Szabari Szabolcs 2018.04.10.

Ezen a télen komolyabb fagyokat nem igazán, csapadékot viszont jóval többet kaptunk, mint a tavalyi esztendőben. Mélyek és telítettek, főleg a mélyebb térszintek kötöttebb talajai. Változó mértékben ugyan, de sok helyen belvíz okoz gondokat.

_yara logo knowledge grows for a4 rgb

Őszi káposztarepce

Döntő részt nagyon szépek voltak a káposztarepcék tavaly év vége felé közeledve – ehhez a 2017-es ősz mind időintervallumban, mind időjárásban optimális körülményeket biztosított –, mára viszont már egyre heterogénebb képet mutatnak. A Yara repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk állományaink regenerációjához, mind a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez. Gyengébb fejlettség esetén: 2–3 l/ha YaraVita Kombiphos-t (foszforhangsúlyos lombtrágya a foszforhiány gyors kezelésére és a gyökérfejlődés elősegítésére) + 1 l/ha YaraVita Bortrac-ot (150 g/l vízoldható bórtartalommal) ajánlunk. Ennek kijuttatása a lehető legkorábbi időpontban történjen, majd az állomány megerősödése után adjunk ki YaraVita Brassitrel Pro-t 2–3 l/ha mennyiségben. Erőteljesebb fejlettség esetén: 2,5–3 l/ha Yara Vita Brassitrel Pro, majd zöldbimbós-sárgabimbós állapotban Yara Vita Bortrac kezelést javaslunk 1,5–2 literes adagban.

A YaraVita Brassitrel Pro, amely az őszi káposztarepce, napraforgó, borsó, cukorrépa és szója igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény.

A YaraVita Bortrac a bórpótlás ideális terméke, önálló alkalmazása esetén 2–3 l/ha az adag, YaraVita Brassitrel Pro használata mellett ez 1–1,5 l/ha-ra csökkenthető. A bór a megtermékenyülésben, gyökérnövekedésben, a szénhidrátok, zsírok anyagcseréjében és a tápanyagszállításban nélkülözhetetlen szerepet betöltő mikroelem. 

Kalászosok

Őszi búza és őszi árpa termesztése során kalászosaink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, mely – lassan egy évtizede már – ígéret helyett a bizonyíték, ha lombtrágyázásról van szó. Halványpiros, lazac színű szuszpenziós koncentrátum, literenként több, mint fél kg: 604 g/l össz hatóanyag-tartalom, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. Jellemző tápanyagtartalma mellett a speciális nedvesítő, felületi feszültség csökkentő és ragasztóanyag a YaraVita Gramitrel sikerének – ezzel együtt hatékonyságának, kiváló esőállóságának és több hónapos tartamhatásának – kulcsa. Ajánlott dózisa tél végén, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2x2 l/ha a javaslatunk bokrosodáskor illetve szárbainduláskor, a második nódusz megjelenéséig.

Minőségjavítás céljából a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) alkalmazását javasoljuk 3 l/ha adagban a fülecske teljes kifejlődésétől a szemek teljes érésének időszakáig, vagy kétszer 2 l/ha adagban a zászlóslevél rész fejlődésének látható jelétől a teljes érés végéig, jellemzően kalászvédelemmel egy menetben.

A növény- és talajanalízisekre épülő Yara Analitikai Szolgáltatások (Yara Analitical Services) hátterét az elsősorban Nagy-Britanniában, de a partnerlabor hálózaton keresztül már világszerte működő MEGALAB biztosítja, amely évente 250 000 (!) db talajminta vizsgálatát végzi el. Ez a mintaszám valamennyi magyarországi talajlaboratórium együttes összkapacitásának felel meg. A vizsgálati jegyzőkönyv 3 napon, levélanalízis esetében pedig 24 órán belül a gazdálkodó kezébe kerül, kiértékeléssel és a tapasztalt tápelemhiányok kezelésére vonatkozó, komplex szaktanáccsal. A mintavétellel, megrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel keressenek bennünket bizalommal.

51-yara-Április yara pr-hez yv gramitrel-k

Szabari Szabolcs
+36-30/964-9513