MENÜ

Új koncepció a tejelő tehenek vitaminellátásában

Oldalszám: 94
2018.04.11.

A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó ADEXGO Kft. és Magyarország egyik vezető takarmánygyártó vállalata, a Vitafort Zrt. sokéves együttműködésükre alapozva a tejelő tehenek takarmányozásában alkalmazható bendővédett vitamin termékek fejlesztését kezdte el.

tehen-800

 

A fejlesztés alapját a kanadai JEFO cég által gyártott védett vitaminok szolgáltatják. A védettséget nyújtó mikrokapszulázási eljárás révén lehetőség nyílik olyan vitamin-kombinációk (ún. blendek) kialakítására, amelyek specializált módon képesek támogatni a tejelő tehenek anyagcsere folyamatait, termelésüket és szaporodásukat.

Az NRC (2001) ajánlás szerinti kiemelten fontos időszakokban, úgymint az előkészítő, a frissen ellett, a termékenyítés előtt álló és a friss vemhes állatok többlet vitamin szükségletét védett formában ajánlott biztosítani.

A Vitafort Zrt. korábban is magas szintű vitaminellátással igyekezett biztosítani partnerei folyamatosan fejlődő termelési eredményeit. A fejlesztések révén az állatok vitaminellátásának egy részét ma már védett vitaminokkal fedezi. Az ADEXGO Kft.-vel közösen fejlesztett, egyedi összetételű A-, D3- és E-vitaminokat védett formában tartalmazó készítmény bekerült a cég által gyártott premixekbe, aminek eredményeképpen a vitaminok kb. 20%-a védett formában áll rendelkezésre az állatok számára.

A bendővédett A-, D3- és E-vitamin adagolás/etetés előnyei a szarvasmarhák takarmányozásában:

  • A nem védett vitaminkészítmények vitamintartalmának jelentős része lebomlik a bendőben.
  • A zsírban oldódó vitaminok hasznosulását jelentősen befolyásolja az elfogyasztott takarmány zsírtartalma, ami kérődzők esetében alacsony (40-50 g/kg szárazanyag).
  • Az A-, D3- és E-vitamin felszívódásához szükséges zsírok közvetlenül rendelkezésre állnak a termék gyártása során felhasznált zsírsavak révén. A zsírburok továbbá védi a vitamint a külső oxidációval szemben. Ez különösen az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező E-vitamin esetében fontos.
  • A mikrokapszulázási eljárásnak köszönhetően a bendővédett vitamin-komplex 85%-a biztosan eljut a vékonybélbe és ott szívódik fel. A-vitamin esetében a nem védett forma kb. fele hasznosul az állat számára. D-vitamin esetében a védett forma mintegy 15%-kal jobban hasznosul.

A mikrokapszulázási eljárással készült A-, D3- és E-vitaminok segítségével kielégíthetjük az állatok többlet vitamin szükségletét a kritikus időszakokban. A termékben található vitaminok nem bomlanak le a bendőben, valamint a zsírburok miatt javul a felszívódás hatásfoka is. Az ilyen formában adott kiegészítő vitamin-komplex pozitív hatással lehet a termelési paraméterekre és a szaporodásbiológiai folyamatokra. A védett vitaminok használatával továbbá optimalizálhatjuk a premixekben található vitaminok mennyiségét.