MENÜ

FORTHIAL vagy a kalászosok biostimulátora

Oldalszám: 67
2018.05.08.

A határt járva, még az időben elvetett búzák és árpák sem a megszokott képet mutatják a fejtrágyázás elvégzése után, a kedvezőtlen, rendkívüli márciusi időjárás hatására sem fejlődtek optimálisan. Ebben a helyzetben azonban mindent meg kell tennünk, hogy a differenciálódott oldalhajtásokból minél többet ki tudjon nevelni növényünk, és ezt a már meglévő terméspotenciált minél magasabb szintre emeljük.

67-forthial-physio-active-technologyEbben segítségünkre lehet a biostimulátorok okszerű felhasználása, amely a többi technológiai elemre szervesen ráépülve (fejtrágyázás, lombtrágyázás, növényvédelem stb.) és kiegészítve azokat, biztosítani tudják számunkra a várt terméstöbbletet.

A biostimulátorok használata a kalászosokban is egyre inkább teret hódít, a felmérések szerint már a vetésterület közel 15%-án alkalmazzák a gazdálkodók ezt a technológiai elemet, amely növekvő tendenciát mutat jelenleg is. Ez a folyamat nem véletlen, hiszen az extrém időjárási tényezők napjainkban fokozottabban jelentkeznek (abiotikus stresszhatások) és a kitűzött célok mind mennyiségi, mind minőségi szempontból is egyre magasabbak, melyeknek megfelelni egyre nehezebb.

Az Arysta egyre bővülő biostimulátor portfóliójában a kifejezetten kalászosokra kifejlesztett termék a Forthial. Ez a cégünk által gyártott készítmény egy tengeri alga (Ascophyllum nodosum) bázisú biostimulátor, amely az élettani hatásért felelős a GA 142 alga-extraktum mellett a klorofillképződésben fontos mezoelemet, a magnéziumot tartalmazza (magnézium-nitrát formájában) nagyobb mennyiségben. A GA 142 alga-extraktum aktív hatóanyagaira (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) alapozott technológia a PAT (Physio Activator Technology), amely kifejezés egy többtényezős élettani hatást jelöl.

A Physio Activátor hatáson alapuló Forthial kijuttatását a gabonafélék energiaigényesebb fenológiai szakaszaira időzítve pozícionáljuk, amikor a növény tápanyag- és asszimilátum igénye a legnagyobb. Az első kezelést bokrosodás végétől a 2 nóduszos állapotig javasoljuk elvégezni a Forthial 1,0 l/ha-os dózisával, a gyomirtással vagy a gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben kijuttatható.

Az alga-extraktum aktív hatóanyagai (oligoszacharidok) a kezelést követően fokozzák a kalászosok gyökérzetének talajból történő tápelem-anyagcseréjét, a tápelemek felvételéért és azok növényen belüli szállításért felelős enzimrendszerekre hatva (a nitrát-reduktáz, foszfatáz, vas-reduktáz enzimek fokozottabb működése a gyökerekben és a rizoszférában). A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációja miatt a kijuttatott fejtrágyák és alaptrágyák hasznosulása jobb lesz, ami a bokrosodás végétől a virágzás kezdetéig tartó intenzívebb tápanyag-beépülési fázisban javítja a kezelt növények kondícióját. A betakarítandó termés mennyisége és minősége szempontjából nem mindegy, hogy a differenciálódott mellékhajtásokból a gabona mennyit tud kinevelni a rendelkezésre álló víz és tápanyag függvényében. Ezért ez az első Forthial kezelés a hatékonyabb tápanyagfelvétel stimulációján keresztül a kinevelt oldalágak számára, a nagyobb négyzet méterenkénti kalászszámra összpontosít. Az alsóbb levelekbe és szárba korábban beépült tápanyagok (ásványi anyagok, cukrok, fehérjék) a szemkitelítődés időszakában a kalászba áramlanak, és ott újra hasznosulnak. Ezért ebben az időpontban végrehajtott kezelés egyaránt befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

A zászlóslevél fejlődésének-kiterülésének időszakában végzett Forthialos kezelés a fent leírtakon túl (tápanyagfelvétel felpörgetése a talajból) hatással van a zászlóslevél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, melynek köszönhetően a kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba. A készítmény dózisa ebben az esetben is 1,0 l/ha.

67-forthial-arysta

Mivel a zászlóslevél és az alatta lévő két levél felel a termés döntő részéért, ezért működésük intenzitása alapvetően befolyásolja a betakarított termés mennyiségét, minőségét, így gazdálkodásunk jövedelmezőségét. A zászlóslevél által nagyobb mennyiségben termelt asszimilátum a virágzás időszakában befolyással bír a kalászonkénti magszám alakulására. Az ezermagtömeget pedig a szemkitelítődés időszakának tápanyaghelyzete befolyásolja: mely a szárban és levelekben raktározott tápanyagok mennyiségétől (1. kezelés) és a zászlóslevél fotoszintetikus aktivitásától nagymértékben függ (2. kezelés)

A 2016-ban végzett kisparcellás és üzemi kísérletek kijuttatási időpontjai is az ajánlott időpontokra estek és rámutatnak arra, hogy intenzív termelési környezetben igazán kifizetődő a Forthial használata gabonaféléinkben. Nemcsak szárazanyag- és zászlóslevél-vizsgálatok, hanem termésmérési eredményeink is alátámasztják a pozitív élettani hatást.

A biostimulátoros kezelést mindig célszerű kombinálni lombtrágyákkal, mert azok beépülését és hasznosulását is pozitívan befolyásolják. Ezért a Forthiallal együttesen az Adob gabona 3,0–4,0 kg/ha-os dózisát javasoljuk kijuttatni mindkét időpontban, mely egy szilárd, a gabona számára fontos mikro- és mezoelemeket kelátkötésben tartalmazó, kiváló oldódási tulajdonságokkal bíró, speciális lombtrágya.

A tankkeverék készítésekor minden esetben utoljára tegyük a tartályba a Forthialt és maximális koncentrációját (2%) a permetlében ne lépjük túl. A levélen történő terülés és a hatóanyagok jobb felszívódásának fokozására javasoljuk a Silwet Star adjuváns (0,1%) felhasználását, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz ilyen típusú adalékanyagot.

Az Arysta Forthial biostimulátorának és az Adob gabona lomb­trágya párosának a kalászos technológiába történő illesztését ajánljuk mindazon gazdálkodónak, akik akár közepes, akár nagyobb műtrágyaadagokkal dolgoznak és általában is intenzív technológiát alkalmaznak, ezzel pedig a termés mennyiségének és minőségének maximalizálására törekednek és az inputanyag-ráfordításaikat is ehhez igazítják.

Arysta LifeScience Magyarország Kft.