MENÜ

Joker RT – rövidtárcsa – gyors, intenzív és átvágja magát mindenütt

Oldalszám: 60
Szász Zoltán 2018.05.08.

A tarlóhántást nagyon fontos azonnal a kombájn mögött elvégezni! Az, hogy milyen minőségben, nagyon függ a munkagéptől, és a tarló minőségétől. A szalmamenedzsment nem azt jelenti, hogy eladjuk a szalmát és elköltjük a pénzt (jobb esetben műtrágyára), hanem a szalmát, növényi maradványokat kutya muszáj bedolgozni a talajba.

60-horsch-joker_rt_06_repce tarló-800

 

A szalmamenedzsment egyik része a tarló állapota, vagyis mekkora tarlót hagyunk a kombájn mögött? Minél alacsonyabb a tarló annál szebb, jobb munkát tudnak végezni a tarlóhántó eszközök. Ne spóroljuk azt a plusz liter gázolajat az aratásnál amennyivel alacsonyabb tarlót vágunk, mert ez busásan megtérül! Egy másik igen fontos dolog a szalma rövid szecskázása. Hányszor cserélünk kést, milyen gyakran ellenőrizzük a kések élességét. Reggelinél, ha a bicska nem vágja a szalonnát, akkor azonnal megfenjük, mert ha csak roncsolja a szalonnát, akkor a reggeli sem esik jól. Optimális szalma szecskázási hossza 5 cm lenne. Ezen hosszúságú szalmadarabokat tudjuk optimálisan szét is teríteni a levágott területen. Ha azt látjuk, hogy a kombájn mögött rendekben áll a szecskázott szalma, akkor nagyon valószínű, hogy a kések már elkoptak, hosszú a szalma és így nem tud visszakerülni a helyére. A hosszú szárú szalma lassabban rothad, sok gondot okoz a bekeverése, így sokan joggal állítják, hogy pl. repcét nem lehet mulcs technológiában búza után vetni, meg kell szántani a földet. A szántás igen költséges és rizikós is, a nagy melegben esetleg brutálisan kiszárítjuk a talajt. Mit is kellene csinálni? Egyszerűen picit jobban odafigyelni az aratásra, a szalmamenedzsmentet komolyabban venni.

Minden törekvés mellett is azonban vannak olyan növények, amelyeknél a tarlót magasabbra vágjuk. Ilyen a repce, napraforgó. Ezen tarlók bedolgozására a Horsch a Joker rövidtárcsába egy aprító hengert fejlesztett ki. A repcénél a tarlódarabolás mellett igen fontos a kihullott magvak ultrasekély bedolgozása is. Miért? A repcemagvak 2–3 cm-re bedolgozva, ki fognak csírázni, ha mélyebbre kerülnek (5–10 cm), akkor pedig nem. A daraboló laphenger segítségével már 3 cm mélyen teljes átfedéssel el tudjuk végezni a tarlóhántást.

A Joker RT egy új trendet állított fel a rövidtárcsák terén azzal, hogy mellső mélységállító kerekekkel és dupla lezáró hengerrel rendelkezik. A tárcsa és henger közé került a futómű, és az így megnövelt távolság következtében a nagy mennyiségű szalma sem okoz gondot.

A Jokerre jellemző még, hogy a tárcsalevelek párosával vannak felszerelve a tartókra, így kétszer nagyobb az áteresztőképessége, valamint a széles gumibakozásnak köszönhetően a tárcsa mindig megtartja a beállított szöget. Ez azért fontos, mert ha változó kötöttségű vagy nagyon kötött talajokon dolgozunk, a tárcsák húzástávolsága mindig megmarad, a második sor nem fog bevándorolni az első nyomába, így biztosítható a tökéletes, sekély, teljes átfedésű tarlóhántás.

 

60-horsch-joker_8_rt_26

 

A Joker RT nagy, 1 t/m munkaszélességű súlya és a csipkés tárcsáknak köszönhetően a nagyon kemény és kiszáradt talajokon is jól tud dolgozni. A napraforgótarlót ugyancsak jól eldolgozza, a laphengerrel a feljött gyomokat is jól leaprítja.

 

60-horsch-joker_rt_késhenger

 

A tavaszi magágy készítésében is sokan használják, mivel a tárcsák nagyon gyorsan pörögnek, így nagy mennyiségű apró morzsás talajt készít.

A Jokert különböző adapterekkel szerelhetjük. Azon termelők számára, akik  baktériumot juttatnak ki a talajra, felszerelhető ez a rendszer, a váz elejére kerülnek a fúvókák, a tárcsamező fölött helyezkedik el a tartály. Ha zöldtrágyázni szeretnénk, a MiniDrill tartály kerül a Jokerra és a vetőmagot a henger elé juttatjuk ki, ütközőlapos szórófejeken keresztül.

 

60-horsch-joker_5_rt_minidrill

 

Azon termelők, akik használnak Partner tartályt műtrágyázásra és zöldtrágyamagot szeretnének szórni, elég csak ha a Jokerre az ütközőlapos szórófejeket szerelik fel elosztó toronnyal. A Partner tartály lehet front függesztésű 1600 l vagy három pont függesztésű 2800 l-es osztott (60:40) tartály. A második esetben különböző méretű magvak tökéletesen adagolhatóak, és a levegő áramban összekeverednek. Így precízebb az adagolás.

Ha vetőmagágyat készítünk, akkor az előbbi rendszerrel a talajművelést és a műtrágyázást egy munkamenetben végezhetjük.

A Joker RT egy igen univerzális rövidtárcsa, amely nagyban megkönnyíti a termelők munkáját.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk