MENÜ

Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Oldalszám: 62-63

Avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép

2018.06.07.

Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

62-vaderstad-vv17281_36116800

Väderstad Spirit – pneumatikus magágykészítő gabonavetőgép

Aktív csoroszlyanyomás, automatikus félgéplezárás

A Spirit 600-900S vetőgépek vezérlése ISOBUS-csatlakozáson vagy a Väderstad E-Control alkalmazáson keresztül történik. Ez utóbbi része az iPad kezelőfelület, amely könnyen érthető módon, tetszetős grafikus ábrázolással jeleníti meg a vetőgép és a vetés paramétereit. Innen vezérelhető az aktív csoroszlyanyomás, a félgéplezárás, a magmennyiség változtatása, valamint az opcionálisan rendelhető hidraulikus követőborona nyomása. A vetőgép automatikusan felismeri a táblavégi fordulókat, és ennek megfelelően állítja le, illetve indítja el a magadagolást.  

Több csoroszlya, kisebb sortávolság

A legtöbb magyar termelő a klasszikus gabonasortávolságot preferálja, ami 12,5 cm. A fenti tényt az is alátámasztja, hogy a Väderstad kínálatában kapható Spirit gabonavetőgép 12,5 és 16,9 cm sortávolsággal is választható, mégis az utóbbi típusból szinte senki sem rendel. Kísérletek igazolják, hogy a sortávolság minden 1 cm-rel történő növelése 1% körüli terméscsökkenést eredményezhet, míg a rosszabb gyomelnyomó képesség miatt pedig, egy 2,5 cm-rel nagyobb sortávolság közel 20%-kal nagyobb gyomfertőzöttséggel járhat.

Egy apróság, de a vetéspontosság múlik rajta

A Spirit 38 cm átmérőjű duplatárcsás csoroszlyája a tárcsák középpontja előtt ejti le a magokat, így azok stabilan a helyükön maradnak, nem gurulnak el a magárokban. Nincs szükség semmilyen kiegészítő megoldásra ahhoz, hogy az állandó vetésmélység és a szabályos mageloszlás biztosított legyen. A két egymáshoz illeszkedő vetőtárcsa közötti nagyobb hely miatt a levegő szabadon távozik, nem hoz létre vetéspontosságot veszélyeztető turbulenciát. A két tárcsa offset illesztése jobb talajba hatolást, kisebb vonóerőigényt eredményez, és nem teszi szükségessé a kopás miatti utánállítást. A tárcsák nem rakódnak tele szármaradvánnyal.

 

62-vaderstad-spirit csoroszlya 1 62-vaderstad-spirit csoroszlya 2
A tárcsa középpontja előtt ejti el a magot Nincs vetéspontosságot veszélyeztető turbulencia

24 darabbal több tárcsatartó kar egy 6 méteres vetőgépen

A magágykészítő egységként kedvelt tárcsás rendszer (System Disc Aggressive) a Spirit esetében egy teljes értékű Carrier tárcsasor, ami 12,5 cm osztásban és X-elrendezésben lévő, 450 mm átmérőjű kúpos tárcsákból áll. Az egy kar-egy tárcsa elv jobb talajba hatolást, jobb szármaradvány-kezelő képességet, pontosabb talajmunkát, és nem utolsósorban hosszabb élettartamot jelent, mivel a talajáram nem éri közvetlenül a tárcsaagyat. Az X-formátumú elrendezésnek köszönhetően a vetőgép traktor mögötti egyenesfutása is biztosabb, ami nagy előny amikor GPS-vezérléssel vetünk.    

Nagyobb és szélesebb kerekekből álló, offset elrendezésű tömörítő keréksor

A vetőgép központi keréksorának szerepe kettős. Egyrészt biztosítja a maglehelyezés előtti tömörítést, ami különösen apró magvú növények és/vagy laza szerkezetű talajok vetésekor előny, másrészt pedig a közúti szállítás is ezen történik. A nagyobb kerékátmérő kisebb vibrációt, az offset elrendezés pedig kisebb vonóerőigényt jelent. A Spirit keréksorának kerekei nincsenek egy közös tengelyre fűzve, aminek a szervizelés során is óriási jelentősége van. Ráadásul a traktor hasa alatt futó, középső kettő felszínre eső nyomása hidraulikus úton szabályozható, így biztosított a teljes munkaszélesség mentén azonos tömörítés, ami az egyöntetű kelés alapja.

62-vaderstad-offset

Offset elrendezés – jobb felszínlekövetés, kisebb vonóerőigény

Fenix II. magadagoló – a különbség ég és föld

A Spirit vetőgépeken alkalmazott Fenix II magadagolójának összsúlya 64%-kal nagyobb, ami sokat elárul arról, hogy milyen mérnöki munkát végeztek a svéd tervezők. Az adagoló 1200 wattos villanymotorja 43%-kal nagyobb nyomatékra képes, ami óriási előny az 1–330 kg közötti magmennyiség, akár 18 km/h sebességnél történő kiadagolásakor. A Fenix mindössze 3 különböző rotorjának (nagy magvú növények, repce, fűfélék) cseréje pillanatok alatt elvégezhető, nem kell hozzá speciális szerszám, és nem kell különböző betéteket beszerelni az adagolóba pl. repce vetésekor.

62-vaderstad-fenix ii

Fenix II – a 64%-kal nagyobb súly kiváló mérnöki munkát takar

Több anyag a vetőtárcsákban

A 28%-kal keményebb, V55 minőségű svédacélból készült vetőtárcsák átmérője 4 cm-rel nagyobb. A nagyobb átmérő nagyobb vetési sebességet tesz lehetővé, de ami talán még fontosabb, azaz a tárcsánként 905 g-mal több anyag, nagyobb súly, és az ebből eredő hosszabb élettartam. Egy 6 méteres vetőgép esetében ez közel 100 kg többletsúlyt jelent, csak a vetőtárcsák miatt! 

Könnyebb karbantartás

A vetőtárcsáink rögzítése egyetlen csavarral történik. Apróság, de amikor 96 darabot kell belőle kicserélni egy 6 méteres vetőgépen, nem mindegy, hogy 1 vagy 5 csavarral van rögzítve, a különbség csupán plusz 300 csavar meglazítása, majd ugyanennyi meghúzása. Mielőtt a Väderstad Rapidon elkezdtünk gondozásmentes csapágyakat használni, sok kritika ért bennünket amiatt, hogy a művelő- és vetőtárcsák egyedi zsírzása sok időt vesz el.

Long-life megoldások, 2 év garancia

A tárcsás rendszer és a csoroszlyák munkahengereinek csatlakozásánál, valamint a váz csuklópontjainál hosszú élettartamú megoldásokat alkalmazunk. A Väderstad saját gyártású vető- és művelőtárcsáira 2018-ban bevezetett élettartam garancia, valamint a minden Väderstad termékre járó 2 év teljes körű garancia kellő biztonságot jelent a felhasználók számára arra vonatkozóan, hogy a Spirit vetőgép messze kiemelkedik a versenytársak közül megbízhatóság és élettartam tekintetében.

 

62-vaderstad-long-life 1 62-vaderstad-long-life 2
Long-life megoldások a Spiriten

Vaderstad Kft.

54-vaderstad-lablec