MENÜ

Horsch Cruiser

Oldalszám: 2

Sekély talajművelés

2018.07.05.

A tarlóhántást általában tárcsával vagy szántóföldi kultivátorral végezzük. A rövidtárcsák relatív kisebb vonóerővel sekélyen jó munkát végeznek. A hosszú szalmát aprítják, a kapilláris csöveket elvágják, és apró morzsás talajt képeznek. A tárcsák viszont nem szállítanak magukkal földet, így a talajfelszín-egyenlőtlenségek megmaradnak utánuk, ill. ha a szalma kupacokban vagy rendekben áll, akkor azt sem tudják szétteríteni. A terítésre csak a kapával rendelkező munkaeszköz képes. Így a Terrano vagy a Cruiser.

02-kép1_cruiser 6 xl_tarlóhántás-800

Cruiser 6 XL tarlóhántás

A Cruiser sekélyen, 5–15 cm mélyen dolgozik. Kétféle változatban kerül forgalomba: függesztett, négy gerendelyes és vontatott, hat gerendelyes.

Minél több sorban helyezkednek el a kapák, annál több ideig van a föld a gépben, így intenzívebb a keverés és még jobb a talajfelszín-egyengetés. A Cruiser a szalmát szétteríti, és a vibráló kapák intenzív talaj mozgatás mellett nagy mennyiségbe bekeverik.

A rugós kapa egy új Horsch fejlesztés! – Kétféle kapabiztosítás előnyeit ötvözi. A rugós kombinátor kapa előnye a vibrálás, intenzív talajmozgatás, talajporhanyítás; a TerraGrip kapatartó előnye, hogy hosszú ideig megtartja a kapa a pozícióját a talajban.  Az előre feszített rugó 150 kg kioldási erőt biztosít, így 5–15 cm mélyen bent tartja a kapát a talajban.

02-kép2_cruiser_rugós kapa-k

Cruiser rugós kapa

A kapamező mögött egyengető tárcsasort találunk, amely még egyenletesebb talajfelszínt képez a henger előtt. Különböző hengerekkel szerelhetjük a Cruisert, amelyek típusai már jól beváltak és bizonyítottak a Horsch Terranókban és Jokerekben. A legújabb a SteelFlex henger, a SteelDisc és RingFlex kombinációja. Jól visszatömöríti a talajt és apró morzsás felületet hagy maga mögött.

02-kép3_cruiser_ tavaszi magágykészítés-k

Cruiser tavaszi magágykészítés

A Cruiser a lúdtalpkapákkal teljes átfedéssel dolgozik, tarlóhántásnál sekélyen megszünteti a kapilláris csöveken történő párolgást, tavaszi magágykészítésnél pedig a már kikelt gyomokat kivágja, kihúzza a talajból. Tarlóápolásnál a keskeny kapákkal mélyebben dolgozunk, így a szalmát még mélyebbre tudjuk keverni, és még jobban széthúzni.

A Cruiser a keskeny kapákkal a biogazdálkodóknak is nagy segítséget nyújt. A biogazdálkodásban a gyomirtás azt jelenti, hogy folyton feketén kell tudni tartani a föld felszínét és ezt kapás gép használatával a leghatékonyabb, mert a gyomnövényeket így tudjuk kihúzni a föld felszínére, ahol elszáradnak.

02-kép4_cruiser 12 xl_magágykészítés-k

Cruiser 12 XL magágykészítés

Minél egyenletesebb a talaj felszíne, annál precízebben tud a vetőgép dolgozni. A Cruiser után olyan a talajfelszín, mintha kivasalták volna.

A Horsch márka garancia a minőségre és az egyszerűségre.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk