MENÜ

Szükséges teendők az öntözés megvalósításához – V. rész

Oldalszám: 71
2018.08.02.

Cikksorozatunk utolsó részében az öntözőgépek kapják a főszerepet. A berendezések kiválasztása nagymértékben függ a már korábban taglalt feltételek teljesülésétől.

71-agrotec-ontozes

Öntözőgép típusok:

A öntözőgéppiac aktuális alakulását látva fontossági sorrendben szeretnénk bemutatni a szántóföldön szóba jöhető megoldásokat:

 • csepegtető rendszer
  Talán sokaknak furcsán hangzik, de a szántóföldön való alkalmazás a világon több helyen is egyre elterjedtebb. Igaz, hogy hazánkban még gyerekcipőben jár, és valószínűleg nem is lesz meghatározó, de a teljesség igénye mellett említést érdemel.
  • Előny: a csepegtető elhelyezkedéséből adódóan a legkisebb a párolgási veszteség, magas fokú automatizálás jellemzi.
  • Hátrány: a rendszer telepítése elég idő- és munkaerő igényes feladat, valamint „akadályt” jelent a táblán, mely különös odafigyelést igényel az agronómiai munkák elvégzése közben. Rendkívüli körültekintést igényel a pontos, szakaszos üzemeltetés esetén, mert az alacsony nyomás miatt eléggé kicsi a tűréshatár.
 • csévélődobos/mobil rendszer
  • Előny: a dobok „könnyen” telepíthetőek, így több táblán is megvalósítható az öntözés egy szezonban.
  • Hátrány: a legnagyobb párolgási veszteség ennél a módnál tapasztalható. Ez a veszteség akár az 50%-ot is meghaladhatja. A rendszer nyomásigénye a legnagyobb, melynek köszönhetően az üzemeltetési költség is jelentős. Kis mértékben automatizálható.
 • center és lineár/fix rendszerek
  • Előny: az öntözés minősége/hasznosulása el nem éri, de megközelíti a csepegtető rendszerét. Területteljesítménye a legnagyobb, mely légköri aszály „tompítása” esetén fontos szempont. Automatizálható technológia, mely az egyre inkább jelentkező munkaerőhiány miatt fontos.
  • Hátrány: a rendszer helyhez kötött, a beruházás költsége meghaladja a dobos rendszerét.

A mai magyar mezőgazdaság igényei egyre inkább a fix rendszerek irányába halad. Ennek több oka is van, melyek közül szeretnénk kiemelni párat:

 • munkaerő
  Sajnos a mezőgazdaságban is kézzel fogható a munkaerőhiány. Az öntözés eddig is elég mostoha sorsú terület volt, hiszen a szezonnal egy időben zajlanak olyan események, melyek sokszor nehezen kezelhető munkacsúcsokat eredményeznek.
 • pályázati lehetőség
  A 2016-ban indult és úgy néz ki, hogy 2020-ig elérhető pályázati célkitűzés része, hogy energia- és víztakarékos megoldások kerüljenek kialakításra, melybe a fix rendszerek illenek bele leginkább. Sok helyen a meglévő mobil rendszert cserélik fix rendszerre.
 • táblaméret
  Egy örök kérdés, hogy a rendkívül elaprózódott és a többtulajdonosú osztatlan közös táblák hogyan kezelhetőek mezőgazdasági szempontból. Sokszor észrevehető, hogy a kérdés rendezésének mozgatórugója az öntözés, és az egy gép alá kerülő terület maximalizálása a cél. A táblaméret mellett fontos szerepet kap a tábla alakja is. A szabálytalan területeken a körforgóra szerelt saroköntöző egység (corner-kar) nyújt megoldást a gazdák számára.
 • vízdíj
  A kijuttatott öntözővíz hasznosulása egyre nagyobb kérdéssé válik, mert az országban egy-két régióban a vízdíj elég magas. Nagymértékben növeli az üzemeltetés költségét, hogy a rendszert több ideig kell járatni nagy veszteség esetén, hogy a kívánt mennyiség eljusson a rendeltetési helyére.

Cikksorozatunkkal reményeink szerint sikerült kedvet csinálni az öntözéshez mindenki számára, mert ugyan nem könnyű az út, de megéri végigmenni rajta. Az alábbi elérhetőségeink egyikén ([email protected], www.agrotec.hu) léphet velünk kapcsolatba, amennyiben információra vagy tájékoztatásra van szüksége.

AGROTEC Magyarország Kft.
öntözési csapata