MENÜ

A SAATBAU LINZ HUNGÁRIA Kft. 2018. évi őszi fajtaajánlata

Oldalszám: 47
2018.08.02.

A SAATBAU LINZ HUNGÁRIA Kft. 2018. évi őszi fajtaajánlatát nyújtjuk át Önnek. Ha kiváló, búza, árpa, tritikálé, rozs vagy durum fajta termesztésére gondol, az a SAATBAU LINZ HUNGÁRIA Kft. és forgalmazói partnerei ajánlatában rendelkezésére áll.

A fajtaválasztásban érdemes számolni a sok éve megbízhatóan teljesítő fajtákkal, de az újdonságokat is érdemes kipróbálni.

A gabonafélék esetében kiemelkedő fontosságú a tudatos fajtaválasztás. A fajta alapvetően meghatározza a megcélozható minőséget és a fajták betegségellenálló képességében is nagy eltérések vannak. Őszi búzában az érdeklődés a magasabb termőképességű fajták felé fordult az utóbbi években, de számos termelő kitartott a mindig jól eladható, értékesebb prémium fajták mellett. Erre a trendre válaszolva, a prémium búzák fajtakörét magas termőképességű, de stabil malmi minőségű, újgenerációs búzák választékával bővítettük. Ezek közül kiemelkedik a Balitus és Amicus nevű malmi búzánk. Mindkettő szálkacsonkkal rendelkező fajta. Kiváló a sárgarozsda ellenálló képességük, a télállóságuk és a szárszilárdságuk. Idén sem dőltek meg. Ezeket a fajtákat 220–230 kg/ha vetőmagmennyiséggel vessük. Megfelelő technológiával, és természetesen kedvező időjárási feltételek esetén, a 8–9 tonnás, stabil, malmi minőséggel párosuló termésszint is megcélozható velük. Fehérjetartalmuk 13–14% körüli, sikértartalmuk 28–31% közötti. Az Ubicus, és ez évi újdonságunk az Activus, szintén igen figyelemre méltó, magas termőképességű, szálkás malmi búza, főleg a dunántúli gazdálkodók figyelmébe ajánljuk őket. Ezeknél a fajtáknál részleges megdőléseket tapasztaltunk, vagyis nem feküdtek a földön, csak meghajlottak a brutálisan szeles helyeken. Ezeknél a fajtáknál a szárszilárdítás megfontolandó, illetve a N- és K-adagolásra célszerű fokozott figyelmet fordítani. Ezeket a fajtákat 180–200 kg/ha vetőmagmennyiséggel ajánljuk elvetni.

A 2018-as búzabetakarítás elhúzódik és úgy tűnik, hogy a termésátlagok elfogadhatók, de a minőség felértékelődik. Egyszerűbben fogalmazva, a minőség jelentősége újra előtérbe került, hiszen a köztermesztésben nem röpködnek a 8–10 tonnás termések, de annál inkább az alacsony HL-súlyok és fehérjetartalmak, vagyis a minőségi problémák. Hallva a nyugat-európai helyzetet, lehet, hogy még a gyatra búzák is eladhatók lesznek, és ez nagy szerencse, de a fajtaválasztást nem célszerű erre alapozni.    

Kínálatunkból nem hiányzik az Antonius, a prémium minőségre törekvő termelők kiváló választása. A napokban kaptuk meg Kartalról a Gödöllői Tangazdaság betakarítási eredményeit, mely szerint az Antonius így teljesített: termés 5,5 t/ha, sikértartalom: 35,7%, fehérjetartalom: 14,8 %, HL-súly: 80,2. Hasonlóan jó eredmények várhatók el a Kite Zrt. képviseletében lévő Lukullus, és az új, Aurelius fajtáktól is. Ezeknél a fajtáknál is mind a magas termésátlagok, mind a megfelelő beltartalom elérésének fontos feltétele a megfelelő tápanyagellátás. Ez alapvetően 150–160 kg/ha N-hatóanyag osztott kijuttatását jelenti, de természetesen a többi makro-, mezo-, és mikroelem kijuttatására is figyelmet kell fordítani.

Az árpatermelők figyelmét felhívjuk az igen kiváló Carmina és Michaela nevű, többsoros takarmányárpáinkra. A Carmina-val
8–9 tonnás terméseket már több termelő is elért. Korai, egészséges, jó szárszilárdságú és télálló képességű fajta. Az idei évben extrém szeles helyeken nem klasszikus megdőlést, hanem szártörést tapasztaltunk nála, aminek következtében az állomány nem feküdt a földön, hanem összekuszálódva várta a betakarítást. Több esetben szerencsétlenül   járt, mert „várta” a később beérő fajtákat, és ha saját idejében került volna betakarításra, vélhetően jobb eredményei lettek volna. Eddigi idei eredményei 6 t/ha körüliek. A Michaela Ausztriában a legmagasabb termésátlaggal minősített őszi árpánk. Táplánszentkeresztről – Vas megye – szélviharokkal erősen sújtott, ma befutott terméseredménye: 7,6 t/ha.

Durumbúzáink, a Lunadur és a Lupidur kiemelkedik a durumok között tél- és fuzárium ellenállóságával. Az eddig beérkezett termés­eredmények 5 és 6 tonna/ha körüliek, de inkább a 6 tonna/ha felé közelítenek. A takarmánytermelő gazdálkodók figyelmébe ajánljuk a bőtermő Calorius tritikálé és SU Forsetti hibrid rozs fajtáinkat.

Számos fajtánk vetőmagja BIO változatban is elérhető, igény esetén kérje egyedi ajánlatunkat!

A sikeres növénytermesztéshez elengedhetetlen a garantáltan magas minőségű, megbízható származású, fémzárolt vetőmag használata, amit forgalmazó partnereinknél megtalál.

Válassza fajtáinkat, vesse vetőmagjainkat, bármelyiket veti, a magERŐ Önnel lesz!

mÁrcius saatbau imageinserat_1-2seite_ungarn_partner_2018