MENÜ

Horsch Maestro – a szemenkénti vetőgép

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2018.08.01.

A tavaszi szezon nagyon gyorsan elrepült, illetve a tavasz, sokan úgy éreztük, hogy az idén nem is volt tavasz, a télből egyből a nyárba csöppentünk. Később visszajött a tavasz, lehűlt az idő egy picit, mintha meg is fogta volna a növényeket.

02-horsch_maestro-inditokep

 

A tavaszi vetések jól sikerültek, száraz volt a talaj, és megint lehetett olyan helyeket látni, ahol elhúzódott a kukorica kelése. Azt tudjuk, mert egyre több előadásban megjelenik, hogy a kukoricának az a jó, vagyis a termelőnek, mert akkor lesz a legnagyobb termés, ha az első megjelent növény és az utolsó között nem telik el több mint két nap. Ha már több idő eltelt, vontatott a csírázás, akkor már a kelésnél látszik, hogy gond lesz a terméssel.

 

02-horsch1_maestro 12 sw

Maestro 12 SW

Miből adódik a vontatott kelés? Sokan még szántanak a kukorica elé. Tavasszal, ha simítóval lehúzzuk a szántást, akkor lesznek olyan helyek, ahol nyers a talaj és olyan helyek, ahová a száraz földet húztuk be. A vetőgépeken lévő rögterelő, sortisztító valamelyest tud abban segíteni, hogy elkotorja a száraz talajt, de ha mélyebbek a gödrök, rossz volt a szántás, akkor ez sem tud tökéletes munkát végezni. Ezen úgy lehet segíteni, hogy a szántást később, akár a fagyon elmunkáljuk, vagy elhagyjuk a szántást és kultivátorral végezzük az alapművelést.

 

02-horsch2_maestro 12.45 cc_cukorrépa vetés 02-horsch7_maestro 8 rc_partner ft
Maestro 12.45 CC cukorrépavetés Maestro 8 RC Partner FT

 

Egy másik ok, amiért a kelés vontatott, a nem egyenletes mélységtartásból ered! A változó talajokhoz változó csoroszlyanyomás is kell. Ha most mindenki elgondolkodik azon, hogy a jelenlegi vetőgépével hányszor állít csoroszlyanyomást egy szezonban, vagy naponta, akkor nagyon hamar rájövünk, hogy kevésszer. A Maestróban már a kezdetektől hidraulikus csoroszlyanyomás-állítást találtunk, és a csoroszlyanyomás értékét a monitorról lehet állítani. A 2018-as évtől már automatikus csoroszlyanyomás-állítás is lehetővé vált, így az Axiál által értékesített gépek mind ezzel a rendszerrel kerültek a termelőkhöz.

 

02-horsch3_pronto 6 as ppf és maestro 8 rc kapcsolata 02-horsch4_pronto 6 as ppf és maestro 8 rc a vetőmag mellett két féle műtrágya plusz mikrogranulátum kijuttatása egy menetben
Pronto 6 AS PPF és Maestro 8 RC kapcsolata Pronto 6 AS PPF és Maestro 8 RC: a vetőmag mellett kétféle műtrágya plusz mikrogranulátum kijuttatása egy menetben

Hogy működik az automatikus csoroszlyanyomás-állítás?

Beállítunk egy értéket, amivel szeretnénk, hogy a mélységtartó kerekek nyomják a földet, és ezt a súlyt tartja folytonosan a rendszer. Ha laza talajra érkezik a vetőgép, akkor a vetőtárcsa könnyen behatol a talajba, így a mélységtartó kerekeken megnő a súly, a rendszer visszavesz a hidraulikus nyomásból, ha pedig keményebb talajrészre kerül, akkor tehermentesítődnek a támasztó kerekek, ebben az esetben a hidraulikus rendszer nyomást ad a kocsikra. Az így elvetett magvak sokkal egyenletesebb mélységbe kerülnek, egyenletes lesz a kelés és nő a termés.

02-horsch5_sectioncontrol

SectionControl

Azon termelők, akik kemény vagy agyagos talajokon dolgoznak, többször találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy vetés után a vetőbarázdát egyáltalán nem vagy csak részlegesen tudják összezárni. Ez a jelenség nedves talajokon jön elő gyakran. A Horsch Maestro V tömörítő kerekeit lehet opciósan tüskés vagy ujjas tömörítő kerekekkel rendelni. Ezen kerekek az elkent vetőbarázda falát szétroncsolják és a vetőmagot sokkal jobban beágyazzák. A problémás helyeken csak ez a tömörítő kerék is nagyon sokat jelent az egyöntetűbb kelésben.

 

02-horsch6_ujjas tömörítő kerék

Ujjas tömörítő kerék

A Maestro nagy műtrágya és vetőmagtartályai révén igazi nagy teljesítményekre képes, így optimális időben, kevés állásidővel nagy területet tudunk elvetni.

Azon termelők, akiknek ez fontos a Maestrót választják!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk