MENÜ

Részletekben a lényeg

Oldalszám: 45-46

Csávázószer-választás kisebb sebességgel

Vados Csaba 2018.08.01.

Kérdezném kedves olvasóinkat, ültek-e már igazán gyors sportkocsiban? A gyorsulás beleprésel az ülésbe, vérmérséklettől függően, vigyor vagy rémület ül ki az arcunkra. Erősen markoljuk a kormányt, csak az alánk rohanó út közepére, az elválasztó sávra tudunk koncentrálni, míg a környezet egy pici, egybefüggő csíkká olvad össze a parányi oldalüvegen. Ismerős az érzés?

75_arystaA tavaszi szezon is így rohant el mellettünk. Március végéig nem igazán tudtunk mit kezdeni, aztán berobbant a munkacsúcs a gazdaságokban és a növényekben is. Két hét alatt elvirágzott a repce, és minden növény iszonyú iramban próbált reagálni a környezet változásaira. A szokásosnál jóval előbb virágzott a napraforgó, a kukorica és előbbre került az aratás kezdése is. Már a napraforgó deszikkálás idejében vagyunk.  Nincs sok idő, hiszen az őszi inputajánlatok, akciók is a piacon vannak. És hamarosan itt az ideje a vetőmagcsávázásnak is. Ezzel sem sokat bíbelődünk. Lehet, már eleve kezelt vetőmagot rendelünk, vagy az kerül a magra, ami éppen kéznél van, vagy jó az ára.

Azért a nagy rohanásban érdemes kicsit lassítani – kinézni az ablakon és szemügyre venni a táj egy-egy fontosabb, szebb képződményét, hiszen tudjuk, a részletekben a lényeg. A csávázásban ilyen fontos, de a gyors döntésben nem nagy szerepet játszó részlet a formuláció. A készítmény kiválasztásánál nem szokták elsők között említeni a fontosságát, pedig a hatóanyagok működése és a csávázást végzők egészsége szempontjából is nagy jelentőségű. Érdemes tehát pár szót szólni arról a technológiáról, amit egyre többen ismernek és szeretnek meg a Rancona 15 ME és a Rancona i-Mix készítményeink használata során.

A mikroemulzió titka a parányi cseppméret és a folyadék halmazállapotú hatóanyagok, és egyéb alkotók széles hőmérsékleti tartományban is rendkívül stabil rendszere. Az FS formulációhoz képest akár 1/500-ad! (lásd 1. ábra) részecskeméretű kolloid tartományba tartozó parányi cseppek a korábbiaknál jóval egyenletesebbek és így bevonatot képesek képezni a vetőmag felületén. A hézagmentes, többrétegű csávázószer pajzs révén, a kontakt védelem tökéletesebbé válik. Az összefüggő, egyenletes felületről a folyadék halmazállapotú hatóanyag adagok gyorsabban, egyenletesebben és mélyebbre tudnak a vetőmag belsejébe hatolni. Ez különösen a maghéj alatt és az embrió közelében megbúvó kórokozók elleni védelemben létfontosságú.

arysta-csavazas-1-kep

1. ábra

A mikroemulziós készítmények adagja kicsi, dózisa egyértelmű, kezelése egyszerű. Kiemelendő fontosságú, hogy a stabil és folyékony alkotókból álló formulációnak köszönhetően nincs kiülepedés a rendszerben és a tárolás során a kannában sem.

A vetőmag védelme igen fontos, de emellett a környezet és a kezelőszemélyzet egészsége is méltán egyre jelentősebb. A MikroEmulziós technológia áldása révén a hatóanyagok teljes mennyisége a vetőmagon marad és bejut működési helyére, a talajba. Jóval kisebb a környezeti terhelés, nem jelenik meg leporlott csávázószer sem a csávázási folyamat során az üzemben, sem a vetéskor. Ezért a kezelőszemélyzet egészsége is jóval kevésbé van kitéve károsodási veszélynek.

A növényfajnak, fajtának megfelelő hatóanyag kiválasztását is érdemes kissé ízlelgetni, mert megvan a maga zamata. Az ipkonazol nem véletlenül az a bázismolekula, melyre a későbbi fejlesztések is alapultak, alapulnak. Igen széles kórokozó spektruma révén, a vetőmagok védelmét kimagaslóan tudja ellátni. Különösen fuzáriumok, üszögök, és rizoktónia ellen igen hatékony. Mivel nincs reguláló hatása, a csírafejlődésre is igen biztonságos. Már igen kis adagban hatékony, Rancona 15 ME készítményünk erre igen szép példa. Legyen az búza, rozs, tritikálé, zab vagy árpa, kiválóan teszi a dolgát. Rendkívüli hatékonyságát porüszög ellen tudjuk legjobban letesztelni (2. ábra).

arysta-csavazas-2-kep

2. ábra: Rancona 15 ME tavaszi árpában, Győr-Moson-Sopron megye

Az őszi árpákra azért ajánljuk a kombinációs Rancona i-Mix-et, mert imazalilt is tartalmaz (3. ábra). Ez a hatóanyag ugyan hatáskifejtését tekintve ugyanolyan ergoszterol biosztézis gátló hatású, mint az ipkonazol, de az árpavetőmagban megbújó és csírát támadó pirenofórás betegségeket megbízhatóan blokkolja. A kombináció spektrumába a szeptóriával fertőzött vetőmag védelme is beletartozik, ezért a Rancona i-Mix őszi és tavaszi búzára is kiváló ajánlat. A teljes kalászos kultúrakörben rendelkezik engedélyokirattal.

arysta-csavazas-3-kep

3. ábra: őszi árpa, 2016.05.13., Fejér megye

Fontos tudni, hogy mindkét mikroemulziós készítményünk korlátozás nélkül alkalmazható az AKG különböző programjaiban.

Mivel egyre korábban vetünk, kevesebb vetőmagot használunk hektáronként, a kártevők elleni védelem is fontossá vált. Talajlakó és lombon károsító rovarok elleni védelem kiváló eszköze a Matrero 600 FS készítményünk imidakloprid hatóanyaga. A vetőmagról leoldódva bejut a csíranövénybe és annak növekedésével lépést tartva hosszú ideig tartó erős védelmet ad a vírusvektor levéltetvek, kabócák ellen (4. ábra).

arysta-csavazas-4-kep

4. ábra: 2017. ősz Zala megye: Standard kontroll | Rancona i-Mix + Matrero 600 FS

Signal 300 ES készítményünk formulációját és hatóanyagát tekintve is kilóg a sorból. Kis cseppmérete révén (1. ábra) egyenletes, tartós bevonattal képes a védendő vetőmagot ellátni. Hatóanyaga cipermetrin, kontakt védelmet biztosít és erős repellens hatással bír. Csócsároló lárva, drótféreg és egyéb talajlakó kártevő elleni hatása révén különösen kalászos elővetemény esetén ajánlható.

A nagy rohanásban nehogy elfeledkezzünk a Vitavax 2000 készítményünkről, hiszen a csávázás gerincét jelenleg ez a készítmény jelenti. Hatóanyagai, a karboxin és a tirám, szerencsés párosításának és magas hatóanyag-tartalmának köszönhetően a Vitavax még mindig kiemelkedően teljesít. Különösen jól teljesít a stresszes helyzetekben, mint a megkésett vetés, a fuzáriumveszélyes környezet (tarlómaradványok, elővetemény) vagy a rossz minőségű magágy. Gyengébb csírájú, rosszabb vigorú vetőmagvak egyetlen segítője.

A Vitavax mellett a Royalflo a legszélesebb kultúrakörben engedélyezett, tirám tartalmú csávázószer készítmény. A tirám hatóanyaggal számos növényfaj vetőmagján találkozhatunk, hideg talajban egyedülálló hatásának és széles gombaspektrumának köszönhetően, leghamarabb a különböző repce vetőmagokon. 

Az európai uniós hatóanyag-szabályozási folyamat során, mint értesülhettek, a neonikotinoid hatóanyagú készítmények kivonásra kerülnek, így a Matrero jövőre már nem segítheti a munkánkat.

A tirám hatóanyag is a célkeresztbe került. Kár lenne érte, hiszen hosszú ideje a rezisztencia kialakulása nélkül dolgozik a vetőmagvak védelme és a gazdatársadalom boldogulása érdekében. Esetleges kivonásával számos kultúrában lesz védelem nélkül a vetőmag, mert egyelőre nincs helyettesítő készítmény.

Reméljük a sebesség csökkentésével és a részleteket is figyelembe vevő kitekintéssel a majdani döntés mindenki számára megnyugtató megoldást hoz.

Aki figyelmesen elolvasta cikkünket, az megtalálta benne a válaszokat a csávázással kapcsolatban felmerülő kérdéseire. Keressék szakértő kollégáinkat, termékeinket kereskedő partnereinknél.

Jó vetést és jó őszi szezont az Arysta csapata nevében:

Vados Csaba
termékfelelős