MENÜ

Mire figyeljünk az őszi kalászos vetőmagok kiválasztásánál?

Oldalszám: 31
2018.09.06.

A mögöttünk lévő 2017–2018-as őszi kalászos gabona termelési év is sok tapasztalatot és tanulságot hozott az ágazatban dolgozók részére. Ideális őszi vetési körülmények után megfelelően mentek be, majd jöttek ki a télből az állományok és a tél végi–kora tavaszi időszak igen csapadékos volt. Majd egyik pillanatról a másikra egy korai nyárba léptünk, április hónapban melegrekordok dőltek meg országszerte, és úgy tűnt, hogy a sok márciusi csapadék sem tudja ellensúlyozni a nyári időjárási körülmények növényekre gyakorolt hatását.

genezislogo-800A májusi eső aranyat ért, de a természet nem hagyta figyelmen kívül a szélsőséges időjárást, minden korábban történt meg. A szárba szökkenést, kalászolást, virágzást mind 1-2 héttel korábban figyelhettük meg, mint az átlagos évjáratokban. Az aratás is korábban kezdődött. Volt egy időszak, amikor esők hátráltatták a betakarítást, de végül mindenki elérte azt a napot, amikor már nem az járt a fejében, hogy „még sokat alszik kinn a búza”. Az országos minőségi és mennyiségi eredményeket nézve kissé negatív képet látunk, mint 2017-ben, viszont az augusztus elején érkezett gabona-felvásárlási ár „robbanás” kárpótolta a termelőket.

Sok következtetést vonhatunk le, ki-ki a saját tapasztalatai szerint. Egy azonban biztos, két egyforma év nincs – és nem is lesz –, így a szélsőségekre fel kell készülni. Ez nagyon nehéz, mert nem tudjuk előre, melyik környezeti, időjárási tényező lesz az, ami limitál. A termesztési technológián túl a genetikai alapok megválasztása is fontos komponense a termesztés sikerének és a radikális környezeti hatások tompításának. Véleményünk szerint a fajtaválasztás során már nem csak a termesztési célt (pl. bőtermő vagy minőségi fajta) kell mérlegelni, hanem az évjárat változékonyságára is fel kell készülni. Fontos szempont a fajták alkalmazkodóképessége, abiotikus és biotikus stresszekkel szembeni toleranciája és érésideje, ezért különösen körültekintően kell eljárni a fajtaválasztásnál. Vetésterülettől függően több fajta termesztésében érdemes gondolkodni, a fajták szolgálhatnak azonos termelési célt, de előnyös lehet, ha például érésidőben különböznek. Nagyon sok értékmérő tulajdonságot kell mérlegelni, de kiemelendő a fajták betegségekkel szembeni ellenálló képessége, akár intenzív, akár átlagos termelési viszonyok között termelünk.

A genetikai alapok bőséges választási lehetőséget adnak, a nagy fajtaszám miatt az ideális fajta, fajták kiválasztása nem egyszerű feladat. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a GENEZIS kalászos fajták bemutatásával, hogy a legjobb fajtákat sikerüljön megtalálni a vetéshez.

Kínálatunkban őszi búza, őszi árpa és őszi tritikálé fajták szerepelnek, melyek között különböző termesztési céloknak, termőhelyi igényeknek megfelelően lehet választani, nem utolsósorban tág tenyészidő-intervallumban.

Az Mv Ikva fajta extra korai érésű szálkás búza. A hazai szortiment egyik legkorábbi fajtája, ugyanakkor télállósága és termőképessége kiemelkedően jó. Az elmúlt évben ez a fajta volt a termésrekorder a Genezis fajták vetőmag-előállító táblái között, üzemi átlaga Szerencsen 9,30 t/ha volt. Ezt az eredményt idén javítani tudta, Tiszalökön az Mv Ikva fajta üzemi átlaga 9,86 t/ha lett, malmi minőség mellett. Kimagasló termőképességét az ország több pontján bizonyította termelésben és fajtakísérletekben is.

Középérésű, tar kalászú, kiváló minőségű őszi búza fajtánk az Axioma. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánljuk, akik prémium minőségű, magas sikér- és fehérjetartalmú búzát szeretnének termelni. Idén termelésben és kísérletekben is bizonyította, hogy minősége kivételes, amit gazdaságos termésszinten tud produkálni. Egyik vetőmag-előállító partnerünk 6,5–7,2 t/ha termést takarított be a fajtával 16,6% nyersfehérje- és 35,20% nedves sikér tartalom mellett.

 

31-szeptember genezis vetőmag szeptember_axioma

 

Középkései érésű, tar kalászú őszi búza fajtánk a Sailor. Bő termése, kiváló alkalmazkodó- és állóképessége mellett rezisztenciális tulajdonságai is figyelemre méltóak. Kalászfuzáriózissal szemben magas fokú tolerancia jellemző a fajtára. A hosszabb tenyészidejű fajták között az idei évben is átlag felett teljesített terméshozamban és minőségben is.

Őszi árpa fajtáink száma tovább bővült, így a Zenek mellett a Quadriga is megtalálható választékunkban. A középkorai érésű, jó alkalmazkodóképességű Zenek az idei évben is jól szerepelt a köztermesztésben és a fajtakísérletekben is. Egészséges levélzetének és erős szárának is köszönhetően a termelésben mutatott eredményeivel elégedettek voltak a gazdák. A Quadriga egy későbbi érésű, magasabb szalmájú fajta. Intenzívebb típus, ami magas termésszintek elérésére képes. Több vetőmag-előállító partnerünk gazdaságában a legjobb termést adó árpafajta lett. Nagy termőképessége mellett figyelemre méltó még a magas hektolitertömege.

 

31-genezis pr-hez vetőmag szeptember_quadriga (1)

 

Őszi tritikáléból a Salto és a Trapero fajták szerepelnek kínálatunkban. Nagyon jó alkalmazkodóképességű és télállósságú fajtákról van szó, agronómiai és rezisztenciális tulajdonságaik is ideálisak. A Salto az idei évben is hozta azokat a kiváló terméseredményeket amiket 2017-ben is megtapasztalhattunk. Üzemi átlagai 6–10 t/ha között mozogtak, illetve a legnagyobb termőképességű tritikáléfajta volt a hódmezővásárhelyi kísérletben 10,09 t/ha termésátlaggal. A Trapero magasabb szárú, hasonlóan bőtermő fajta. Termésátlaga 5–8,5 t/ha között mozgott a termelő üzemekben 2018-ban. Fajtakísérletben 9,49 t/ha hozammal követte második legjobban termő fajtaként a Salto-t (Hódmezővásárhely).

 

31-genezis pr-hez vetőmag szeptember_salto

 

Fajtáink vetőmagjai fémzárolva, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben kerülnek forgalomba. Teljes körű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban szállítjuk le Önöknek.

www.genezispartner.hu