MENÜ

A Phylazonit technológiával ismerkedhettek meg a szakemberek augusztus elején

Oldalszám: 63

Innovatív bemutatót tartott közösen az Agrova Kft. és az AXIÁL Kft.

2018.09.06.

A Phylazonit technológiával ismerkedhettek meg behatóan a szakemberek augusztus elején két helyszínen, Polgárdiban és Zagyvaszántón az Agrova Kft. valamint az Axiál Kft. közös bemutatóján. A hagyományteremtő céllal megszervezett rendezvényen a középpontban a talaj termőképességének javítását célzó innovatív szakmai és gépi megoldások megismertetése állt.

ph-zagyvaszántó (5 of 37)-800

 

„A talajt mi nem egy fizikai közegnek tekintjük, hanem ennél lényegesen többnek, egy élő szerves egységnek, amely a növénytermesztés alapját képezi.” – hangsúlyozta Bálint András, az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: a Phylazonit technológia legfontosabb célkitűzése a talaj szerkezetének javítása, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozása és a növény ellenálló képességének növelése. Ez a szóban forgó technológia alapján több lépésben, több készítménnyel történik.

Először magát a talajt javítják a Phylazonit Tarlóbontóval, majd a növény gyökérzónáját kezelik a Phylazonit Talajoltóval vagy Talajregeneráló készítménnyel, végül pedig a kiegyensúlyozott táp­anyag-ellátást biztosítják az Energia Humin és az Energia Plusz készítményekkel. A Phylazonit termékeknek önállóan vagy egy technológiai sorban való használatának egyre nagyobb a létjogosultsága, mivel az intenzív növénytermesztésben egyre kevesebb növény szerepel a vetésforgóban. Ez pedig negatív hatással van a talajra, annak termőképességére – hívta fel a gazdák figyelmét Holopovics Zoltán, az Agrova Kft. szakmai vezetője.

A szakmai vezető bejelentette, hogy ősztől elérhető lesz az Agrova Kft. Temposensor nevű eszköze, amely a már meglévő kijuttató berendezés hatásfokát hivatott optimalizálni. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a baktériumos készítményeket a talajmunkákkal egy munkamenetben tudjuk kijuttatni a területre. Az eszközzel 20–40 liter hektáronkénti lémennyiséget lehet egyenletesen kijuttatni. A rendszer kifejlesztésének az volt a célja, hogy a munkagép menetsebességét figyelembe véve a rendszer automatikusan tudja változtatni a pillanatnyilag kijuttatandó folyadék mennyiségét, így biztosítva a táblán belüli egyenletes kijuttatást. Ennek a rendszernek a bevezetésével az Agrova Kft. jelentős segítséget nyújt a technológiát használó gazdálkodóknak – jegyezte meg Holopovics Zoltán, a Phyller eszközök továbbfejlesztését ismertetve.

Szabó Gábortól, az Axiál Kft. Horsch gépeinek termékmenedzserétől azt tudhatták meg a gazdálkodók, hogy a Horsch márkát már több mint 3 évtizede használják a mezőgazdaságban. Ez a géptípus egy kis farmgazdaságból indult el, ám mára már jelentős gépgyártó vállalkozássá nőtte ki magát. A szakértő bemutatta például a Terrano GX szánóföldi kultivátort, amely TerraGrip rugós biztosítású kapákkal és központi futóművel van felszerelve valamint alkalmaznak a gépen egy duplasoros lezáró tömörítő hengert is. Emellett a cég másik újdonságaként mutatta be a Cruiser XL típusú sekély szántóföldi kultivátort is. Ez a munkaeszköz egyesesíti a korábbi egyszerű rugós kapa valamint az elfeszített standard kultivátorkapa előnyeit, azaz kombinálja az előfeszítést és az egyszerű felépítési módot, amely javítja és hatékonyabbá teszi a szóban forgó munkaeszköz alkalmazását. Népszerű terméknek mondta a Pronto vetőgépet, amelyen tárcsás rendszer, tömörítő keréksor és TurboDisc csoroszlyák találhatók – emelte ki a szakember.

Juhos Katalin, talajtani szakmérnök előadásában a gazdaságos és egyben a fenntartható tápanyag-gazdálkodás szükségességét hangsúlyozta, míg Gyenei Ferenc, a Terra Vital Consulting Kft. ügyvezetője a precíziós gazdálkodás egyik fontos elemének mondta a talaj termőképességének felmérését, hogy azután a lehető legkedvezőbb hozamokat tudják produkálni adott területen a gazdálkodók. Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője az aktuális gabonapiaci helyzetet ismertette a gazdákkal.

Dr. Mezei Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára illetve Nagy Attila (az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, EMVA) stratégiai főosztályvezető „A vidékfejlesztés kihívásai 2021 után” címmel tartott előadást a jelenlévőknek.

 

63-phylazonit-csik-1983