MENÜ

Rekordközeli kukoricatermés várható idén

Oldalszám: 52
2018.10.04.

A kukorica az elmúlt években nagyon jól szerepelt, több évben is rekordmennyiségű termés született. Az idei nyár időjárása, a nagy mennyiségű csapadék és az ezt követő jelentős mértékű napsütés ismét kedvezően hatott a hazai kukorica-termesztésre, így a gazdák számára a gabona betakarítása a megszokottnál lényegesen korábban kezdődött idén. A várható magyar és nemzetközi kukorica termésátlagról, a piaci árak alakulásáról beszélgettünk Reng Zoltánnal, az Európa-szinten elismert kukoricafeldolgozó vállalat, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

reng_zoltan-k

Reng Zoltán

A nagy múltú Hungrana Kft. Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak, évente közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel több mint 700 hazai termelőtől közvetlenül, kereskedőkön keresztül pedig több ezertől. A 335 főt foglalkoztató vállalat az Európai Unióban termelt izocukor mintegy harmadát, 250 ezer tonnát állít elő és az általa gyártott keményítő, izocukor, dextróz, bioetanol, valamint takarmányipari alapanyagok kétharmadát az exportpiacokon értékesíti. A Hungrana nemzetgazdasági szinten is meghatározó piaci szereplő, hiszen hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalataként – az éves terméstől függően – a hazai takarmánykukorica össztermésének 12–20%-át dolgozza fel. 

Milyen termésátlagra számít az idei évben?

Már most jól látszik, hogy a tavalyi évnél számottevően jobb évünk volt, 2018-ban is nagyon magas termésátlaggal (tonna/hektár) számolhatunk, 7,5–8 millió tonna kukorica alapanyag megjelenése várható a hazai gabonapiacon. Ha az utolsó 10 éves periódust nézzük, akkor két olyan évet érdemes megemlíteni, amikor kiemelkedően magas kukoricahozam volt Magyarországon, 2014-ben 9,3 millió tonna és 2016-ban 8,7 millió tonna tengerit arattak. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is teljes mértékben kedvezett az időjárás a kukoricának, így ismét rekord vagy rekord közeli termésátlaggal zárjuk a szezont.

Ez csak a hazai termésre vonatkozik, vagy az európai országokban is hasonlóan jól alakult az idei év?

Kelet-Európában, úgy, mint Ukrajna, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Románia szintén nagyon magas, jelentős mennyiségű kukorica termett, a Fekete-tengeri árakat ez határozza majd meg. Ezzel szemben Nyugat-Európában, azon belül is Német- és Franciaországban visszaesés, mennyiségkiesés tapasztalható. A kettő kiegyenlíti egymást, tehát az európai kukorica alapanyagban nem várható hiány. Ugyanez más gabonára, mondjuk a búzára már nem érvényes, a szárazság miatt az idei búza termésátlaga jóval elmarad a korábbiaktól, mely a búza piaci árán is megmutatkozik. Hozzá kell tennem, hogy óriási készletek állnak rendelkezésre, így összességében nincs hiány búzából sem Európában. A kukorica tekintetében úgy látjuk, hogy a betakarítás kezdetével konszolidálódik a piac.

Az elmúlt időszak szárazsága a kukoricát nem érintette negatívan?

Az elmúlt évekhez képest idén 2-3 héttel korábban kezdődtek meg a betakarítások, mi a szabadegyházán található gyárunkban már augusztus közepe óta fogadjuk beszállítóinktól a learatott, nedves kukoricát. Az idei évben is közel 1,2 millió tonna kukorica felvásárlását és feldolgozását tűztük ki célul, természetesen kizárólag ellenőrzött GMO-mentes alapanyagból. Hazánkban megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag áll rendelkezésünkre, és mivel az elmúlt években rekordmennyiségű kukorica termett, az áthúzódó készlet mértéke jelenleg a szokásosnál nagyobb.

Ön szerint lesz biztos piaca a megtermelt kukoricának? A gazdáknak nem kell aggódniuk emiatt?

Hazánkban három nagy cég van, aki kukorica feldolgozásával állítja elő termékeit, így a megtermelt alapanyagnak Magyarországon is jelentős felvásárlási piaca van. Az állattartás is számottevő mennyiséget használ fel, bár ez csökkenő tendenciát mutat az elmúlt évtizedben. Emellett az Európai Unió területén, a cukorkvóta eltörlését követően, a cukorgyárak maximumra kapcsolhattak, ami nagyobb keresletet jelent. A hazánkban megtermelt kukorica akár 40–50 százaléka feldolgozatlanul, hozzáadott érték nélkül eddig is exportra ment, de az utóbbi évben megfigyelhető volt, hogy a betakarítástól eltelt fél évben fele vagy harmada ment ki a szokott exportnak. Ennek hátterében a komoly hazai ipari igény, az alacsony kamatkörnyezet és a bőséges tárolókapacitások vannak, melyek a gazdák, a termelők alkupozícióit növelik.

Önöket, a Hungrana Kft.-t hogyan érintette az elmúlt közel egy év, a cukorkvóta eltörlése óta eltelt időszak?

Az erősebb verseny motivál, hogy fejlesszünk, ésszerűbbé és gazdaságosabbá tegyük a cég működését, kicsit másképpen nézzünk a piacra, mint eddig. Jelen pillanatban nálunk a hatékonyságnövelésen van a hangsúly, az energiahatékonyság növelésén, gyakorlatilag a versenyképességünket szeretnénk fokozni a versenytársainkhoz képest. Az elkövetkező egy-két évben nálunk biztosan ez a fókusz, számos beruházásunk indult korábban ennek elérése érdekében. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a párbeszédre a szegmens résztvevőivel, hogy egy olyan rendszer szülessen, amely egyszerre nézi a termelők és a feldolgozók érdekeit, amelyek végső soron közösek. Az alapanyag miatt a növénytermesztésben, a melléktermék hasznosítása okán pedig az állattenyésztésben is érdekeltek vagyunk.

www.hungrana.hu