MENÜ

Festulolium tapasztalatok a 2018-as évből

Oldalszám: 44-45
2018.11.08.

Az egyre gyakoribbá váló tavaszi szárazság, a nyári hosszú forróság és sok esetben a rendkívüli aszály próbára tesz mindannyiunkat, mikor a haszonállataink számára a megfelelő mennyiségű és minőségű tömegtakarmány megtermelésén fáradozunk. Az elmúlt időszakban több „alternatív”, egészségesebb és nem utolsósorban állataink természetes táplálékaihoz sokkal jobban közelítő takarmánynövény jelent meg a hazai piacon.

Európa és a világ legkiválóbb nemesítő cégei azon fáradoznak, hogy ezen takarmánynövényeink a lehető legnagyobb hozamot és minőséget biztosítsák mindazon gazdaságoknak, melyek haszonállataikból szintén a lehető legnagyobb bennük rejlő genetikai potenciál kiaknázásán fáradoznak a kívánt cél elérése érdekében. Azok a gazdaságok, akik ezt a problémát időben felismerték, mára már nagy rutinnal és sikerrel alkalmazzák a természetes megoldásként alkalmazott fajokat mint az új intenzív hibrid fűféléket, kombinálva a több lábon állás érdekében különböző rozsokkal és kimagasló eredményeket produkált silócirkokkal.

A 2018 év tavaszi aszályos időszaka előrevetítette a fű- és gabonaszenázsok termésmennyiségét.

Több partnerünk vetett festuloliumot és rozst is annak érdekében, hogy a több lábon állással bebiztosítsa magát a kellő mennyiségű és minőségű tömegtakarmány előállítása érdekben. A termésmennyiségek igazolták, hogy felesleges volt az aggodalom. A festuloliumok ez évben is teljesítették, ami elvárható tőlük. Kimagasló alkalmazkodó- és ellenálló képességüknek köszönhetően minden talajtípuson megfelelő mennyiséget termeltek, kiváló emészthetőség és beltartalom mellett. A 2., 3. vagy akár a 4. kaszálásból az igényeknek és a termésmennyiségnek megfelelően szenázs vagy széna is készíthető.

vf-festulolium-14

Cégünk több partnerét kérdeztük annak érdekében, hogy ossza meg tapasztalatait és sikereit az alkalmazott intenzív festulolium fajokkal kapcsolatosan:

Magyar József, Sárvári Zrt.

Két tehenészeti telepe van a cégünknek. A tej teljes mennyiségét exportpiacon adjuk el, ahol követelmény a legalább 3,7%-os tejzsír. Ezt a nyári időszakban nem tudnánk teljesíteni könnyen emészthető rostforrás etetése nélkül. Az őszi vetésű takarmánynövények közül ezért intenzív füvet és rozst is termesztünk, mert a tavaszi időszak sze­názsolási hajrájában így szét tudjuk húzni a munkacsúcsot. Az évek alatt kialakítottuk ezeknek a növényeknek a cégünknél alkalmazott agrotechnikáját, amelyből megemlítenék egy-két sajátosságot: a kihelyezésre alkalmas területeken vetés előtt juttatjuk ki a földekre a hígtrágyát. A telep közelében lévő területekre köldökcsöves injektálással. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan, akár 150 tonna trágyát tudunk kijuttatni óránként. A telepektől távolabbi területekre pedig szippantó kocsival visszük ki a hígtrágyát és injektáljuk, vagy a felületre szórjuk azonnali betárcsázással. Ezek a takarmánynövények az intenzív növekedésükhöz nagy mennyiségű N hatóanyagot igényelnek, ezért nagyon kedvezően reagálnak a hígtrágyára. A területeink egy része gyenge adottságú, 6–8 aranykoronás, tavaszi vetésű növények termesztésére teljesen alkalmatlan. Ilyen területen bizonyított idén a DLF festuloliuma, a Becva fajta.

vf-festulolium-15

Tóth Tamás, Sümeg

Több mint 10 éve termesztünk sikerrel intenzív füvet gazdaságunkban gyenge, 12 aranykoronás földeken. Augusztus végén már vetjük és április végén takarítjuk be az első kaszálást szenázsként. A második és harmadik kaszálásból szénát készítünk. Olcsó, nagy mennyiségű és kiváló minőségű tömegtakarmányt tudunk így előállítani állataink számára. Az utóbbi években saját üzemünkben sajtgyártással kezdtünk el foglalkozni, ezért törekszünk a magasabb száraz anyagú szenázsok készítésére. Ez utóbbi nem kis technikai kihívást jelent, hiszen a hatalmas terméshozamok betakarítása próbára teszi a gépeket, ezért a gazdaság gépparkjának fejlesztése elengedhetetlen. A fűre mint a legfontosabb alaptakarmányra tekintünk, hiszen ez határozza meg sajtjaink egyedi ízvilágát. Egész évben szerepel a takarmányadagban, természetesen nyáron nagyobb arányban. A fű mellett rozs­szenázst is készítünk, mert egyre kisebb területen tudunk gazdálkodni, ezért a korán betakarított rozs után kukoricát vetünk, így ezeket a területeket egy évben kétszer hasznosítjuk.

Pethő Zoltán, Élő Imre, Agroprodukt Zrt., Pápa

Gazdaságunk három nagy tehenészeti telepének takarmánnyal való ellátása nem kis feladat. Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá váltak takarmányozásunkban a tavaszi betakarítású szenázsféleségek. Régóta termelünk füvet, de termesztettünk rozst is. Ezekkel a tömegtakarmányokkal tudjuk egész éven keresztül törésmentesen, nagy változtatások nélkül biztosítani a monodiétát, illetve a magas emészthetőséggel bíró takarmánykomponenst. Az idei évben döntöttük el, hogy a jövő évre csak a DLF festuloliumait fogjuk vetni. Ez több szempontból hasznos. Egyrészt amennyiben az első kaszálás elegendő éves mennyiségnek, akkor a következő kaszálásokból szénát készítünk, ha viszont az első kaszálás nem elegendő, akkor a másodikból is szenázst tudunk készíteni. Ezeknél a füveknél ráadásul sokkal szélesebb az ún. betakarítási ablak, ami azt jelenti, hogy sokkal több idő áll rendelkezésre a kiváló minőségű szenázs biztonságos betakarítására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az előző évben az ország legjobb fűszenázsát sikerült elkészítenünk. Másrészt a fű silózásakor egyszerűbb a tömörítés, így az eltarthatóság biztosítása. Az intenzív füvekből készített szénák is kiválóak, mert nem gyomosak és egységes a minőségük.

vf-festulolium-5-2

Mészáros Ferenc, Komáromi Zrt.

Tehenészetünk éves szinten 5300 tonna szenázst és 13000 tonna kukoricaszilázst igényel, miközben a tömegtakarmányok termelését nagyon kis területen kell megoldanunk. Ezért évente két növénykultúrát kell megtermelnünk egy területen. Ezt segíti, hogy a földterületeink öntözőberendezésekkel ellátottak. Termelünk intenzív füvet és szenázs célú rozsot is. Ezeket évente váltva helyezzük egy táblára. A füvet is csak egy kaszálásra tartjuk meg, utána azonnal feltörjük és kukoricát, vagy esetleg silócirkot vetünk. Takarmányozási szempontból az április közepétől október közepéig tartó időszakban etetünk nagyobb arányban szenázst a tejelő tehenekkel. A nyári időszakban egyértelműen a fűszenázs a favorit. A könnyű emészthetősége miatt szívesebben fogyasztják a tehenek. A rozsszenázst inkább a téli időszakban használjuk fel. A jövő évben remélhetőleg meg tudjuk majd oldani, hogy a füvet már augusztus második felében el tudjuk vetni, ezzel esélyt teremtve egy ősz végi első kaszálásnak, hiszen ez nem rontja a tavaszi kaszálás hozamát, a tehenek számára viszont egy természetes karotinforrást jelent a tél eleji időszakban.

vf-festulolium-1-tablazat

vf-festulolium-2-tablazat

Fajtáinkról bővebben tájékozódjon honlapunkról: www.vitalfeed.hu

Keresse kérdéseivel vagy szaktanáccsal kapcsolatosan területi kollégáinkat!

VITAL-FEED KFT. 
9330 Kapuvár, Kossuth Lajos u. 9.

[email protected] •  www.vitalfeed.hu

Elérhetőségek, területi képviseletek:

Szabó Béla
Kereskedelmi igazgató
[email protected]
+36 20 254 0408

Csermák István
Területi vezető, Alföld
[email protected]
+36 20 468 8687

Vajda Péter
Területi vezető, Dunántúl
[email protected]
+36 20 318 6067