MENÜ

Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Oldalszám: 38-39

Avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép

2018.11.08.

Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

vaderstad-spirit-r-300s

Väderstad Spirit R 300S pneumatikus gabonavetőgép

Az agilis megjelenésű Spirit R 300S egy pneumatikus gabonavetőgép, amely 3 méter munkaszélességű modell formájában rendelhető. A Spirit R 300S a kisebb vetőgépek minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, ugyanakkor innováció és precizitás tekintetében felveszi a versenyt a nagy munkaszélességű típusokkal. A nagy napi teljesítmény, a precizitás, a megbízhatóság és a felhasználóbarát megoldások teszik az új Spirit modellt minden termelő számára vonzóvá.

Újgenerációs magadagoló

A Spirit R könnyen hozzáférhető és egyszerűen kezelhető Fenix III magadagoló egységgel van szerelve. Az adagoló a kis, akár 1 kg/ha vetőmagdózist épp olyan pontosan kezeli, mint a nagyobb mennyiségeket (1–500 kg/ha, 5–15 km/h). A Fenix III egyik fontos egysége maga a puha gumiból készülő adagoló henger, amely tömíti is a rendszert, így csökkenti a szállító levegő, és ezáltal az üzemanyagigényt is. A Fenix III által adagolt vetőmag elosztásáról két elosztófej gondoskodik, ami lehetővé teszi, hogy a gépkezelő a traktorfülkéből oldja meg a félgéplezárást. Ennek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el szabálytalan alakú táblák vetése során. A vetőmag-megtakarítás mértéke elérheti az 5–8%-ot is, miközben a csírázás és a kelés feltételei is kedvezőbbek a rávetés elkerülésével.

vaderstad-fenix iii

A Fenix III adagoló 1–500 kg/ha magmennyiség kiadagolására képes

System Disc Aggressive – a leguniverzálisabb magágykészítő egység

A mellső művelőeszközök megválasztásától függően a Spirit R 300S könnyen adaptálható változó vetési körülményekhez. A mellső művelőeszközök munkamélysége és intenzitása a traktor vezetőfülkéjéből változtatható. A legsokoldalúbban használható System Disc Aggressive művelőeszköz két sorba rendezett, 45 cm átmérőjű kúpos tárcsákból áll, CrossBoard Heavy simítóval és a nélkül is megrendelhető.

vaderstad-coluter2

A Spirit vetogépek vetési sémája

Mikor előnyös a maglehelyezés előtti tömörítés?

A maglehelyezés előtti tömörítésről a nagy átmérőjű (400x820 mm), OffSet elrendezésű mellső keréksor gondoskodik, amely a művelőeszköz és a csoroszlyák között dolgozik. A maglehelyezés előtti tömörítés különösen előnyös aprómagvú növények vetésekor, és/vagy laza talajtípusokon, valamint amikor a talaj túlművelésének vagy a bolygatást követő tömörítés elmaradásának következtében laza szerkezetű marad a magágy. Az OffSet elrendezés csökkenti a vonóerőigényt, és megkönnyíti a szármaradványos felszínen történő vetést.

Duplatárcsás csoroszlyák – van új a nap alatt

A nagy sebességű vetés pontosságának érdekében a Spirit R vetőtárcsák átmérője 380 mm. Az OffSet elrendezésű tárcsák a talajt oldalirányba nyomják, a magot pedig a magárok aljára helyezik. A két tárcsa OffSet illesztése jobb talajba hatolást, kisebb vonóerőigényt eredményez, és nem teszi szükségessé a kopás miatti utánállítást.

A tárcsák nem rakódnak tele szármaradvánnyal. A csoroszlyánkénti nyomásérték akár 90 kg-ig növelhető. Az egyedülálló TriForce gumibakos felfüggesztésének köszönhetően a csoroszlyák talajkövetése kiváló. A duplatárcsás csoroszlya a tárcsák középpontja előtt ejti le a magokat, így azok stabilan a helyükön maradnak, nem gurulnak el a magárokban. Nincs szükség semmilyen kiegészítő megoldásra ahhoz, hogy az állandó vetésmélység és a szabályos mageloszlás biztosított legyen. A két egymáshoz illeszkedő vetőtárcsa közötti nagyobb hely miatt a levegő szabadon távozik, nem hoz létre vetéspontosságot veszélyeztető turbulenciát.

vaderstad-spirit csoroszlya 2

Spirit vetőcsoroszlya: Van új a nap alatt

Nagy magtartály, könnyű feltöltés

Az alacsony töltési magasságú (2,3 m) és nagy beöntő nyílású magtartály 2800 liter kapacitású. A könnyebb feltöltés érdekében a munkaállvány a tartály oldalán található. A tartályba integrált ventilátor magasra helyezésével csökkenthető a beszívott por mennyisége, ami kedvezően hat a vetésminőségre.

Aktív csoroszlyanyomás

A Spirit R 300S vetőgép aktív csoroszlyanyomással készül, ami garantálja az állandó vetésmélységet változó talajkörülmények és/vagy lejtős terepviszonyok esetén is. A hidraulika rendszer szenzorjai azonnal érzékelik amint a vetőgép dombtetőre vagy laposabb fekvésű táblarészhez ér. Ekkor egy automatikusan működő hidraulikus szelep kompenzálja a megnövő vagy csökkenő nyomást. A csoroszlyák nyomása mindig egy állandó értéken van, függetlenül a vetőgéphez viszonyított munkaszögüktől. Az eredmény igen meggyőző maglehelyezésben és rendkívül egyenletes kelésben nyilvánul meg.

vaderstad-aktív csoroszlyanyomás

Az aktív csoroszlyanyomás segít a talajtípushoz való alkalmazkodásban

Csúcsmodern vezérlés

A Spirit R 300S vetőgép iPad alapú vezérlő rendszerrel működik, melynek neve Väderstad E-Control. A vetésminőség folyamatos ellenőrzésén kívül lehetőség van a művelőeszköz, a vetőcsoroszlyák, valamint a követőborona mélységének menet közbeni állítására is. A számos előnyös tulajdonság közül a felhasználóbarát kialakítás, a költséghatékonyság és az egyszerű szoftverfrissítés említhető meg.

vaderstad-ipad kezelőfelület

A Spirit R 300S iPad kezelőfelülete

Vaderstad Kft.