MENÜ

Horsch Focus

Oldalszám: 53

Lazítás-műtrágyázás-vetés egy menetben

2018.12.14.

A Horsch Focus az egyik legintelligensebb vetési technológia. A vetőgép hajlik egy picit a StripTill technológia felé, de mégsem az. Amiben hasonlítanak, hogy a vetősorok előtt, alatt történik a lazítás és a műtrágyázás.

kép7_laza talajon direkt vetés

Laza talajon direkt vetés

A talaj kötöttségének függvényében kell a vetőmagágyat előkészíteni. Laza talajokon elég egy sekély művelet, akár egy Joker rövid tárcsával 10–12 cm mélyen, nehezebb talajokon mélyebb művelet ajánlott azért, hogy a Focus kapák ne szaggassanak fel nagy hantokat.

 

kép1 _lazítás és műtrágyázás

Lazítás és műtrágyázás

 

A tarlóhántást elvégezve az árvakelést vagy bedolgozzuk, vagy vegyszerrel lekezeljük, és ezek után vetünk. A Focus kapák képesek 25 cm mélyen lazítani a talajt. A kapára felszerelt műtrágya-kijuttató rendszerrel egy kézmozdulattal át tudjuk állítani, hogy hova juttassuk ki a műtrágyát. A műtrágyát lehet sekélyen (5–15 cm), mélyre (25 cm) illetve fele-fele arányban juttatni a földbe.

 

kép2_ uld kapa - nagyon nehéz talajokon nem hoz fel rögöket

ULD kapa - nagyon nehéz talajokon nem hoz fel rögöket

 

Minden kapa mögött halad egy gumikerék, és a gumikerekek nyomában egy vagy két TurboDisc vetőcsoroszlya. A repcevetésnél a kapa közvetlen nyomába kerül a mag, így a karógyökér nem találkozik tömörödött réteggel, és könnyen tud fejlődni 30 cm sortáv. Kalászosok esetében pedig a kapa két oldalára jön a két vetősor 15 cm sortávba, így a sekélyre kijuttatott műtrágya hatására nagy gyökértömeg fejlődik.

 

kép3_ tárcsázás és vetés

Tárcsázás és vetés

 

A Focus vetőgépről a sűrűsoros vetőegységet át lehet cserélni Maestro RC vetőgépre. Ebben az esetben különböző kapasorokkal különböző sortávolságokat tudunk elérni. Kukorica, napraforgó a hagyományos 75 cm sortáv mellett vethető akár 50 cm sortávra is (képen). Az által, hogy a Focus dupla tartállyal rendelkezik, az egyik tartályból ki tudjuk juttatni az alap műtrágyát, amelyet a kapákon keresztül mélyre helyezünk le, a második tartályból pedig a starternek szánt műtrágyát a sor mellé a Maestro műtrágyázó csoroszlyáin keresztül. A kétszeresen depóba kijuttatott műtrágya koncentráltan, felvehető állapotban a növény számára, nagyban növeli a műtrágya, mű­trágyázás hatásfokát.

 

kép4_ focus és maestro rc kukorica vetésben

Focus és Maestro RC kukorica vetésben

 

A Focus vetőgéppel a szárazságban is nagyon jó kelést lehet elérni, mivel ezzel a technológiával nem szárítjuk ki a talajokat. Több borító növényzetet, nagyobb mennyiségű szármaradványt hagyhatunk a föld felszínén, és így is tökéletes lesz a vetés és a kelés.

 

kép5 _ repce mulcsos talajban -a kapák a szalmát a sorok közé rendezik

Repce mulcsos talajban – a kapák a szalmát a sorok közé rendezik

 

Azon termelők, akiknél nagyon fontos, hogy a műtrágya ne kötődjék le a talajban, és egy menetben meg tudják oldani a lazítást, műtrágyázást és a vetést sokan a Focust választják.

 

kép6_maestro 8 rc akár szólóban vagy a focussal összekapcsolva

Maestro 8 RC akár szólóban vagy a Focussal összekapcsolva

 

Horsch Focus, az innováció!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

_horsch_logo_bgslog_hu_cmyk