MENÜ

Megoldás nem várt eseményekre

Oldalszám: 31
Fehér Gyöngyi 2018.12.14.

A haszonelvű gazdálkodást folytatóknak nem csupán a piaci trendekhez, de a környezeti hatások jelentős változásához is igazodni szükséges, ha adott kultúra jövedelmezőségét meg akarják őrizni.

caussade-hostressz-abra

 

A környezetünkben zajló folyamatok követése, a következmények elemzése a kertészeti és a szántóföldi kultúrák esetében is elengedhetetlen. A globális felmelegedést duzzogva, de saját bőrünkön is tapasztalva elfogadjuk, idén pedig az európai időjárást felforgató poláris futóáramlás (jet stream) fogalmának kellett utánanéznem. Egyre gyakrabban, már táblaszinten szembesülünk a megszokott haszon- és gyomnövények peszticid, gyomirtó szer tűrő és ellenálló képességének változásával is. A szerrotáción, a technológia finomításán túl a K+F által körültekintően kiválasztott nagy teljesítményű kukorica- és napraforgóhibridek hozamuk megőrzése mellett képesek áthidalni a stresszhelyzeteket is.

Jó példák erre az egyszikűekkel fertőzött területeken vethető herbicid- (cikloxidim) rezisztens kukoricák, PORTILE Duo,
TRILOGI Duo, PINCKI Duo, de ide tartoznak a CL-, CLP- és Express-toleráns napraforgók is. A speciális gyomirtó szerekkel szembeni tűrőképességen túl, a kukoricahibridekhez hasonlóan a KLARIKA HO CL vagy az EUROPA CLP napraforgók is kiemelkedő kezdeti fejlődési eréllyel bírnak. Vigoruk és az időben alkalmazott technológia átsegíti őket a legesendőbb fejlődési szakaszokon. De mi van azokkal a hibridekkel, amelyek nem hordoznak extra rezisztencia gént? Hogyan biztosítható mégis a kiszámítható, biztos hozam? Évjárathatással a nagy teljesítményű hibridek esetében is kalkulálhatunk, így nagy rizikóvállalás egy fajta vetőmagra alapozni a termesztést. Ezért egyedi esetektől eltekintve, több eltérő hibrid vetése a gyakorlat. De melyek legyenek a kiválasztottak? Végeláthatatlan a kombinációs lehetőség.

A Caussade elvégezte a termelők helyett a kísérletezést. Végeredményként megtalálta és hicorn_logo  elnevezéssel, újonnan bevezetett két kukoricahibridet, melyek egymás mellé vetve, egymás kedvező élettani, biológiai tulajdonságait felerősítve, évjáratonként a legjobb együttes eredményt adják táblaszinten. A HI CORN CS hibridek magja vetés előtt nincs drága pénzért „varázslatos” stimuláló anyagokkal, kemikáliákkal kezelve. Nincs az esetleg pluszkezeléssel járó vetőmagmozgatás, így a zsákokban a csírázóképességüket biztosan őrző, ép, tört szemektől mentes vetőmagokat vásárol a termelő. Természetesen az igényes művelést meghálálják, de nem igényelnek extra in-put befektetést. A két hibrid külön-külön is jelentős genetikai potenciállal bír. A koncepció alapja a javasolt vetési sorrend követése, az elnyújtott virágzási idő, az összevirágzás, a napsugárzás okozta pollenveszteség csökkentésével bebiztosított megtermékenyülés. A környezeti stresszhatásokat a két hibrid, egyedi tulajdonságaik alapján eltérően, de összességében egymást támogató módon védi ki. A kísérleti években mért hozamok alátámasztották, hogy a hicorn_logo hibridek együttesen betakarított termése évjárattól függetlenül az eltérő környezeti feltételekkel bíró kísérleti táblák mindegyikén a csoport átlag feletti eredményt ért el.

 

hi-corn-caussade-kukorica

 

Elődeink földművelési, fajtahasználati tapasztalatait semmiképpen nem szabad a sutba dobni, de a megváltozott körülmények miatt mindenképp érdemes újragondolni. A Caussade egy új koncepciót ad a gyors vízleadású, biztos termésű, stresszkerülő hibrideket kedvelő, igényes gazdálkodók számára.

 

Fehér Gyöngyi fejlesztési felelős
Caussade Semences Hungary Kft.
2144 Kerepes, Szabadság út 252/B.
www.caussade-semences.hu

caussade-color-logo_szlogenesfhd