MENÜ

Új fejezet a kalászosok védelmében

Oldalszám: 60-61

Elatus Era. Hatékonyság – Biztonság – Teljes körű védelem

Boros Szilárd 2019.01.16.

Az utóbbi években megfigyelhető volt a külföldi bőtermő fajták térnyerése a hazai búzatermesztésben. Megnőtt a kereslet a stabilan magas terméspotenciállal rendelkező búzákra, a javító-, prémium minőséget adó fajták rovására. Ez köszönhető a felvásárlási árak közti minimális különbségnek, a malmi és a takarmányminőség, illetve az alapmalmi és javító paramétereket teljesítő búzák között. Az elmúlt években sokszor jövedelmezőbb volt az akár hektáronként 8–10 tonnát adó fajtákkal termelni, mint a szorosabb technológiát megkívánó, javító minőségű búzafajtákkal, melyek terméshozama 2–3 tonnával is alulmaradhat.

Ugyanakkor kialakult az igény arra, hogy magas termés mellett minőséget is produkáljon az állomány. Ezek a célok viszont csak akkor elérhetők, ha változtatunk a hagyományos, sokszor jól berögzült gyakorlatokon. Technológiaváltásra, megváltozott szemléletre van szükség. Az intenzív növényvédelmi programokon belül a megelőző, preventív kezelésekre van szükség.

Ebbe a szemléletbe illeszkedik bele a nagy termőképességű búzafajtáknak, hibrideknek kiváló kiegészítést nyújtó, a terméspotenciál maximalizálása mellett a beltartalmi paramétereket is nagymértékben javító új gombaölő szer, az Elatus Era. Ezzel a készítménnyel a teljes körű lomb- és kalászvédelem mellett a szemtermés beltartalmára gyakorolhatunk pozitív hatást. A 2019-ben bevezetésre kerülő szer két hatóanyagot tartalmaz, a Syngenta által nemrégiben kifejlesztett solatenolt, valamint a már gyakorlatban is jól ismert protiokonazolt.

Mit kell tudni az új hatóanyagról, a Solatenolról?

 • A SOLATENOL az SDHI hatóanyagcsoportba tartozik.
 • A kórokozó gomba légzési láncában blokkolja a szukcinát-dehidrogenáz enzimet, így a gombasejt energiaellátása megszakad.
 • Széles hatásspektrum, hosszú, akár 6 hetes hatástartam jellemzi.
 • Rendkívül magas a hatékonysága őszi búzában a szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria spp.) és rozsda fajok (Puccinia spp.), árpában a hálózatos-, rinhospóriumos és ramuláriás levélfoltosság ellen (1. ábra).
 • Szisztémikus, közepes sebességgel transzlokálódó tulajdonsága révén egyenletesen oszlik el a növényben, így védve annak minden részét.
 • Érdekesség, hogy több, mint 30 kutató dolgozott a SOLATENOL hatóanyag fejlesztésén, amelynek során 800 hatóanyagot vizsgáltak. Rekordidő alatt, a 2005-ös felfedezése után 7 évvel már regisztrálták Dél-Amerikában. Az Európai Unióban is számos országban már bizonyít.

syngenta-elatus-era-1

Miért jó kombinációs partner a protiokonazol?

 • A protiokonazol a triazolok hatóanyagcsoportba tartozik, hatásmechanizmusát tekintve a gombák sejtfalának nagyon fontos összetevőjét, az ergoszterol bioszintézisét gátolja.
 • Szintén jellemzője a szisztémikus hatásmód, valamint az egyenletes eloszlás a kezelt növényekben.
 • Preventív, kuratív, eradikatív hatással egyaránt rendelkező hatóanyag.
 • Szakmai körökben köztudott, hogy a protiokonazol a kalászfuzáriózis ellen az egyik legjobb hatóanyag a piacon.

Mit nyújt Önnek a két hatóanyag (SOLATENOL + protiokonazol) kombinációja?

 • Az említett két hatóanyagot tartalmazó Elatus Era bevezetésével a Syngenta Kft. a teljes lomb- és kalászvédelem mellett kiemelkedő minőségű és mennyiségű termést is garantál az őszi- és tavaszi kalászosokat termelő gazdálkodópartnerei részére.

A Syngenta kutatói szántóföldi kísérletek során megállapították, hogy az Elatus Era aszályos körülmények között képes csökkenteni a növények transpirációját (párologtatását) a fotoszintézis hatékonyságának romlása nélkül, így kevésbé csapadékos évjáratban is magasabb és jobb minőségű termés realizálható a versenytárs fungicidekhez képest. Az Elatus Era tehát kedvezően hat a növények vízháztartására, amely egyáltalán nem elhanyagolható tény, hiszen időjárásunk sokkal változékonyabb a korábbi időszakokhoz képest, egyenetlen a csapadékeloszlás, emelkednek a hőségnapok. Juvenilizáló, zöldítő hatása markánsabb, mint a strobilurin csoport hatóanyagai (2. ábra). A kezelt növényállománynak hosszabb élettartamot/tenyész­időt, több és intenzívebb tápanyagfelvételt, nagyobb asszimilációs felületet biztosít, így a várható termés minősége és mennyisége is nagyobb lesz.

 • További figyelemreméltó tény a termés beltartalmára gyakorolt pozitív hatása. A cég fejlesztőcsapatának kísérleteiben bebizonyosodott, hogy az Elatus Era-val zászlóslevél kiterülésekor (T2) 1 l/ha-os dózisban kezelt parcellák mind terméshozamban, mind fehérjetartalomban (3. ábra) és sikértartalomban, valamint hektolitertömegben és ezermagtömegben is felülmúlták a versenytárs termékekkel kezelt parcellákét.

syngenta-elatus-era-2-3

Az Elatus Era kiváló hatékonysággal rendelkezik a kalászosok tenyészidőszakának végén jelentkező, a termesztés sikerét nagyban befolyásoló kalászfuzáriózis ellen. A kalászfuzárium (Fusarium spp.) jellemzően kalászhányástól viaszérés kezdetéig fenyegeti a növényállományt, ebben az időszakban kiemelt fontosságú, hogy növényállományunkat megbízható védelemmel lássuk el. Az Elatus Era ebben is a termelők segítségére van, 1 l/ha-os kijuttatásával betakarításkor mind mennyiség, mind minőség szempontjából kiváló termést könyvelhetünk el.

Javasolt növényvédelmi technológia:

 • Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75–1 l/ha-os dózisban. Magas fertőzési nyomás esetében a felső 1 l/ha-os dózis használata javasolt. Minőségjavító és termésnövelő hatását szintén felső dózisban való kijuttatásban érvényesíti a legjobban.
 • Kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettős-réses). Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászkezelés esetében is igazolt.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az Elatus Era-val, mint rövidesen forgalomba kerülő új fungicid termékkel a Syngenta Kft. jelentős kórokozók elleni hatékonyságot, magas fokú biztonságot, ezáltal teljes körű védelmet biztosító terméket ad a magyarországi termelők kezébe, melynek segítségével sikerrel vehetik fel a küzdelmet a tenyészidőszak alatt fellépő, termesztés sikerét fenyegető akadályokkal, legyen az kórtani vagy időjárási eredetű. Az Elatus Era egy innovatív és új korszakot nyitó fungicid a kalászosok védelmében, termésnövelő és minőségjavító hatásának köszönhetően a betakarított termés nagyfokú biztonsággal és nyereségesen értékesíthető, hiszen a terménypiacon a kiváló minőségű gabona mindig keresett termék lesz.

Boros Szilárd
Syngenta Kft.
fungicid fejlesztőmérnök