MENÜ

A MAÏSADOUR Semences – új logó, új szlogen

Oldalszám: 36
Csigó György Tamás 2019.02.07.

masseeds-logo

 

A MAS Seeds, a MAÏSADOUR Szövetkezeti Csoport leányvállalata, a szántóföldi növények nemesítésének, előállításának és forgalmazójának specialistája. A MAS SEEDS egyike a fő kukorica és napraforgó vetőmag cégeknek Európában. Jelenleg 2,5 millió vetőmagzsákot képvisel, és az árbevétele éves szinten 140 millió €.

Magyarországon kicsi, de ütőképes csapatunk segítségével igyekszünk dinamikusan fejlődni évről évre.

Kukoricából igen széles portfólióval állunk rendelkezésre: árlistánkon 24 hibrid található meg, a FAO 280–700 közötti skálán. Hasznosítás szempontjából van szemes, siló, kettős, Duo, waxy, malomipari és madáreleség is.

Ezen cikk terjedelmén belül nyilván nem cél, hogy mindegyik hibridünket részletesen bemutassuk. A legnagyobb terméspotenciálú hibridünk egy igazi “versenyló”, a MAS 56.A Korán kell vetni, hogy elkerülhető legyen a túl késői (július második fele) virágzás. Vízleadása a ciklus végén gyors.

Az alábbi ábra mutatja be a MAS 56.A 2017. őszi terméseredményeit 26 hely átlagában, szerte az országban.

mas-56-a

mas-56-a-2

mas-56-a-3

A MAS 40.F a FAO 400-as éréscsoport szíve. Igazi kompromisszum a termésszint és a nedvességtartalom szempontjából. Évről évre lehet számítani rá.

A MAS 30.M egy teljesen új anyagunk. Korai 300-as létére tisztességes termésre képes, eltérő termőhelyi körülmények között is. Egészséges, stabilan áll a betakarításig.

A MAS 37.H egy robusztus, kiszámítható hibrid. Megbízható akár stresszhelyzetben is.

Egy új anyagunk a MAS 43.P (FAO 380-400). Egy igazi hiánypótló hibrid a FAO 300-as csoport végéről.

Egy termelői vélemény

(Vajda Gábor növénytermesztési főágazat-vezető, Agro-Cserkesz Kft., Nagycserkesz) szerint:

„Idén először próbáltuk ki 14 ha-on a MAS 43.P kukorica vetőmagot. A 14 ha-on 11,2 tonnás átlagtermést produkált, úgy, hogy a tenyészidőszakban kb. 160 mm csapadékot tudott hasznosítani mindösszesen.“

Napraforgóban: a vezető hibridünk a MAS 92.CP, középkései linolsavas Clearfield® Plus. Ez az a szegmens, amely jelenleg a legdinamikusabban növekvő részt képviseli a hazai napraforgó-termesztésen belül. Szintén Nagycserkeszen 140 ha-on 4,3 t/ha termést hozott 2018-ban. Kevésbé inzív területekre, ahol a korai, deszikkálás nélküli betakaríthatóság is fontos szempont, a MAS 86. CP, szintén linolsavas Clearfield® Plus hibridünket ajánljuk.

A TBMT (sulfonil-urea toleráns, Express-technológia) kategória képviselője a nagy termőképességű MAS 85.SU, mely a piacvezetővel szemben is igen jól állja a sarat.

Az ismét növekvő igényeknek megfelelően a HO (magas olajsavas) szegmensbe pedig a MAS 95.OL, középkései, gyengébb-közepes adottságú területekre is alkalmas hibridünk a jó választás.

Válassza bátran a MAS SEEDS hibrideket tavaszra!

Csigó György Tamás
cégvezető, kereskedelmi igazgató

masseeds