MENÜ

Horsch Terrano FX – Mérföldkő a szántás nélküli talajművelésben

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2019.02.06.

A Horschnál a Terrano FX volt az első három gerendelyes szántóföldi kultivátor, a két gerendelyesekhez viszonyítva 50%-kal több kapával.

horsch_alapmuvelés és mutrágyázás

Alapművelés és műtrágyázás

 

Amikor kikerült a termelőkhöz, ez egy kisebb forradalom volt, ugyanis el lehetett kezdeni az intenzív, akár 25 cm mély szántás nélküli talajművelést úgy, hogy a szármaradványok egyenletesen kerültek bekeverésre.

A három gerendelyes Terrano FX a laza talajokra nyírócsavaros, a keményebb földekre TerraGrip rugós kapabiztosítással kerül a termelőkhöz.

A sekély tarlóhántást már 5 cm mélyen el tudjuk végezni a szárnyas kapákkal, intenzívebb bekeverés mellett. Azon termelők számára, akik sekély művelés után több szalmát szeretnének a föld felszínén hagyni, a ClipOn lúdtalpkapa a tökéletes választás.

Az árvakelés bedolgozására is alkalmas a Terrano FX. Mélyebben a szárnyas kapákkal intenzív keverés mellett az árvakelést szépen be tudjuk dolgozni. A szárnyakat általában 15 cm mélységig használjuk! A mélyművelésnél, 20–25 cm, nem kell (nem szabad) a szárnyakkal dolgozni, ugyanis a talaj ezek nélkül is átszakad teljes keresztmetszetben, és így könnyebb is vontatni a gépet.

 

horsch_terrano fx mélymuvelés

Terrano FX mélyművelés

 

A Terranóban a kapaszáraknak mindig van egy jól meghatározott behatolási szögük, még a maximális munkamélységnél sem állnak merőlegesen a talajra, ezért a legkönnyebben vontathatók.

Az őszi alapművelésnél, akár a kapás növények elé is, a Terranóval ki tudjuk juttatni egy menetben az alap műtrágyát. A Partner FT 1600 l-es fronttartályából, a kapák mögé lehelyezve, hosszú ideig felvehető állapotban maradnak, így a kimosódást és a talajhoz való lekötődést tudjuk lassítani.

A Terrano egy olyan szántóföldi kultivátor, amely úgy a kis, mint a nagy farmok számára megoldást nyújt a sekély és középmély, intenzív talajművelésre.

- Szász Zoltán -