MENÜ

Priaxor® – A jövő gombaölő szere kalászosokban

Oldalszám: 71
2019.02.08.

A gazdák számára minden olyan segítség fontos, amivel a kultúrnövényeket az egész tenyészidőszak során egészségesen tudják tartani, hiszen azokat kedvezőtlen körülmények, kórokozók és kártevők egész sora veszélyezteti életük során. Csak az egész tenyészidőszak alatt egészségesen tartott növények képesek kihasználni terméspotenciáljukat.

A Priaxor® a BASF által kifejlesztett legújabb, innovatív gombaölő szer. Gombaölő és AgCelence®-hatásának együttese több termést és jobb minőséget, jövedelmezőbb termelést biztosít. A Priaxor® egy új hatóanyagból, a fluxapiroxadból (Xemium®) és a jól ismert piraklostrobinból áll, a két hatóanyag eltérő módon fejti ki hatását.

A fluxapiroxad/Xemium® egyszerre lipofil és hidrofil tulajdonságú. Ha a levelek viaszrétegében vagy a kórokozó gombák membránjain át mozog, lipofil (zsíroldható) szerkezetet vesz fel, ha pedig a növény sejtjeiben, a sejtfalon át vagy a szállító edénynyalábokban, akkor hidrofil (vízzel vegyülő) alakzatot ölt. Ez a tulajdonsága teljesen egyedi, nem csak a többi fungicidtől, hanem a saját csoportjába tartozó más karboxamidoktól is megkülönbözteti a molekulát. A fluxapiroxad/Xemium® e különleges kettős viselkedésének tulajdonítható rendkívül gyors hatáskifejtése, páratlanul erős kuratív és eradikatív hatása, valamint kiugróan jó esőállósága.

A Priaxor® használatakor a piraklostrobinnak az Opera® New-ból már jól ismert előnyeire is számíthatunk. A piraklostrobin a kezelést követően hosszú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon. Hatékony a levélbetegségek széles köre ellen, mint például a rozsda- és lisztharmatbetegségek, a hálózatos, a szeptóriás, a sárga és a barna levélfoltosság. A Priaxor® mindkét hatóanyaga (fluxapiroxad/Xemium® és piraklostrobin) jelentős élettani – AgCelence® – hatással rendelkezik. Ennek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, a nitrogénfelvétel és -beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő hatása szemmel látható, a kalászosok stressztűrése fokozódik. Ezen tulajdonságainak végeredménye a puszta kárelhárítást meghaladó hozamnövelő hatása.

A zászlóslevél kiemelkedő szerepet játszik az őszi búza, árpafélék termésképződésében, így annak megvédése, minél hosszabb ideig egészségesen tartása kulcsfontosságú. Egy ilyen nagy tudású gombaölő szer, mint a Priaxor-t is ekkor ajánlott felhasználni, kihasználva kiemelkedő levélbetegségek elleni és ezen belül is  a vörös és sárga rozsda elleni hatékonyságát és páratlan termésnövelő hatását. Javasolt kijuttatási ideje őszi búzában a zászlóslevél kiterülése és kalászolás közepe közötti időpont. Árpa esetében Systiva-s vetőmagcsávázás után zászlóslevél megjelenése idején, ha nem Systiva-val csávázott, akkor a betegségek megjelenésétől függően bokrosodástól kalászhányásig.

A felső levelek kiemelkedő szerepet játszanak a búza és az árpa termésképződésében, így azok megvédése, minél hosszabb ideig egészségesen tartása kulcsfontosságú. Egy ilyen nagy tudású gombaölő szert, mint a Priaxort a zászlós- és az alatta levő levél védelmére ajánlott felhasználni, kiaknázva kiemelkedő levélbetegségek elleni és ezen belül is markáns rozsdaölő, valamint páratlan termésnövelő hatását. Javasolt kijuttatási ideje őszi búzában a zászlóslevél kiterülése és a kalászolás közötti időpont, az árpa esetében pedig a zászlóslevél kiterülése körüli állapot, de – a betegségek megjelenésétől függően – bokrosodástól kalászolásig bármikor használható.

A Priaxor® a kalászosok fejlődésének a kórokozók által legveszélyeztetettebb időszakában nyújt átfogó védelmet. Megelőzi a termést veszélyeztető betegségek károkozását, biztosítja az egészséges, erőteljes kalászos állományt, a jó minőségű termést és a magasabb terméshozam lehetőségét.

 

basf-priaxor

 

BASF Hungária Kft.

 

 

 

www.agro.basf.hu/go/priaxor
BASF Növényvédelmi megoldások
A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót! II. forgalmazási kategóriás termék.