MENÜ

Talajművelés három- vagy négygerendelyes Horsch Terrano GX szántóföldi kultivátorral

Oldalszám: 86
Szász Zoltán 2019.03.08.

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! Ezt egyből szalmamanagementnek is nevezhetjük, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a talajfelszín, a szármaradványok milyen állapotban vannak, a művelet milyensége végett.

 

horsch_szalma management és a három gerendelyes terrano gx

Szalmamanagement és a háromgerendelyes Terrano GX

 

Az alacsony tarló és rövidre szecskázott szalma, sokkal egyöntetűbben és jobb minőségbe keverhető be, mint a hosszú szárú. A rövid szalma sokkal hamarabb is lebomlik, elrothad, így a következő kultúrnövény vetésekor, ill. kelésnél nem okoz gondot.

A legújabb Horsch Terrano GX univerzális szántóföldi kultivátorcsalád alapjában két típusra osztható. A három-, ill. négygerendelyes kapaelosztásúra. Mindkét rendszerben a kapák száma megegyezik ugyanannál a munkaszélességnél, tehát a húzástávolság egyforma, ami különbözik, hogy a négygerendelyesnél a kapaosztás egy gerendelyen jóval nagyobb.

Hol használjunk három-, ill. négygerendelyes kultivátort?

A művelés intenzitása mindkét gépben megegyezik. Nagyon sok Terrano FX dolgozik a földeken, tarlóhántásra, magágykészítésre nagyon alkalmasak és kedveltek. A háromgerendelyes Terrano GX hasonló a Terrano FX-hez, a különbség annyi, hogy a futómű bekerült a gépbe, így dupla hengerekkel is fel lehet szerelni.

A négygerendelyes Terrano GX kapaosztása nagyobb, így nagy mennyiségű, pl. kukorica szármaradványt is képes dugulásmentesen, jó minőségben bedolgozni. A négy gerendely által a föld több ideig van a kultivátorban, ezért jóval nagyobb az egyengetőképessége. A legújabb SteelFlex henger kitűnő munkát végez bármilyen talajon. A SteelFlex két hengerből tevődik össze, és az erőssége abban rejlik, hogy az első SD henger mélyre hatóan tömörít és aprítja a rögöket, a második RingFlex henger pedig az SD között megy, sekélyen apró morzsás talajszerkezetet hagyva maga mögött.

horsch-terrano-gx_steelflex dupla henger-1000

SteelFlex dupla henger

 

Összefoglalva, a Terrano GX mindazon termelőknek ajánlott, akik 5–30 cm mélyen művelik a talajt, 150–300 LE-vel gazdálkodnak, és egy modern szántóföldi kultivátorral képzelik el a magágykészítést.

- Szász Zoltán -