MENÜ

Fejleszt az AKI: könnyebb lesz adatot gyűjteni és szolgáltatni

Oldalszám: 17
Csurja Zsolt 2019.03.08.

Külföldi szakemberek előadásaival ünnepelték meg a Piaci Árinformációs Rendszer fennállásának 20. évfordulóját.

 

A piaci transzparencia értéke – 20 éves PÁIR című nemzetközi konferencián elsősorban az átláthatóság fontosságáról volt szó a piacelemzés és a döntéshozatal kérdéseiben.

A délelőtti plenáris szekciót az Agrárgazdasági Kutató Intézet volt főigazgatója, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Dr. Juhász Anikó nyitotta meg. Arról beszélt, hogy mi a piaci átláthatóság értéke, és mit tesz ezért az AKI. A 2019-es az építkezés éve lesz a magyar mezőgazdaságban; a már elindult új programokról az államtitkár asszony elmondta, hogy jól halad az öntözésfejlesztési program a Belügyminisztérium, a Digitális Agrárstratégia pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésével. Mindkettő olyan feladat, amit nem lehet tervezés nélkül végezni, ehhez pedig információk és adatok kellenek. A jogalkotó viszont felelősséggel tartozik azért, hogy önmérsékletet tanúsítson arra nézve, hogy milyen adatokat és milyen mennyiségben kér. Továbbá tényleg csak azokat kérje, amikre feltétlenül szükség van. Valamint az is lényeges, hogy hogyan kérik be az adatokat – folytatta. Az adatgyűjtés és az adatszolgáltatás egyszerűsítése a hosszú távú célok között szerepel.                   

A Piaci Árinformációs Rendszer 20 éves ünnepségéről és a délelőtti programról online tudósításunkban olvashat többet a hivatkozásra kattintva: http://bit.ly/PAIR-2019

Csurja Zsolt