MENÜ

Algafix: Gyengéből erőset, a jóból még jobbat!

Oldalszám: 61
2019.04.08.

Indul a szezon, és nem mindegy, hogy miként. Az őszi növények az ország jelentős részén gyenge képet mutatnak. A kalászosok több helyen november végi állapotban vannak, a repcék pedig éppen azon fáradoznak, hogy a tél sanyargató hatásait kiheverjék. Ezeknek a kultúráknak a sorsa a tavaszi vegetáció indulásakor determinálódnak. Segítsünk nekik egy különleges biostimulátor lombtrágyával, az Algafix®-szel.

A hajtások stimulálása sebészi pontossággal

Az Algafix® makro- és mikroelemek, aminosavak, zsírsavak mellett nagy mennyiségben tartalmazza az algasejtek által termelt növényi hormont, a citokininek csoportjába tartozó kinetint.

A növényi hormonok kultúrnövényeinkre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. A növény egyes fázisaiban az auxin (IES) és a citokinin (kinetin) aránya változik. Magas kinetin koncentráció (alacsony auxinkoncentráció mellett) esetében a hajtások növekedését tudjuk indukálni, magas auxin koncentráció (alacsony kinetinkoncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét. A kinetin főleg a sejtek oldalirányú (pl. gyökérnyak vastagsága, stb.), az auxin a sejtek hosszirányú megnyúlását (pl. kalászosok, repce szárbaszökkenése, stb.) indukálják.

Mivel az Algafix® főleg kinetint tartalmaz éppen az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.

 61-algafix-1-abra

Bórhiány megelőzése a hormonháztartás szabályozásával

A növények egyes mikroelem ellátottsága is befolyással van a hormonok egymáshoz viszonyított arányára. Repcetermesztők körében jól ismert az alábbi képen látható tünet. A szár megrepedésében jelentős szerepet játszik a korai bórhiány! Milyen összefüggést mutat a hormomháztartással?

A bór hiánya endogén (belső) auxintöbbletet indukál. Az auxin - mit ahogy már említettük – főleg a sejtek megnyúlását eredményezik. Jelen esetben az auxin koncentrációja magas a citokininéhez képest, ez okozta a felrepedést. Az ilyen probléma megelőzésére az AGRO.bio hatékony megoldást kínál az Algafix® + AminoBór termékpár ajánlatával. A kombináció egyszerre nyújt prevenciót a korai bórhiányra, ugyanakkor kinetin taratlma révén erős hajtásnövekedést is indukál.

61-algafix-2-abra

Természetes kelátként is működik

Az Algafix alkalmas a fémes mikroelemek kelátkötésére, ezzel lényegesen hatékonyabbá teszi az ilyen tipusú lombtrágyák növénybe való bejutását, hasznosulását.

61-algafix-3-abra

Segítség a bajban

Az Algafix® használatát kifejezetten ajánljuk akkor, amikor valamilyen külső tényező miatt, mint pl. a talajok hirtelen lehűlése, kórtani problémák, gyenge tavaszi indulás, fejlődésben való lemaradás stb. megáll vagy lassul a növény fejlődése.

61-algafix-4-abra 

A fertőzött őszi árpa „gyógyulásában” komoly szerepet játszott az Algafix® (Jászalsószentgyörgy 2015).

 

 agro-bio-lablec-kozepre