MENÜ

FLAVO PLANT – a biztos terméskötődés záloga!

Oldalszám: 17
Gombos Gergely 2019.04.08.

Tavaszodik! A megszokott sorozatossággal virágba borul a természet. Az átlagember számára szemet gyönyörködtető ez az időszak, a kertészeknek ugyanakkor az év egyik, hanem a legstresszesebb része. A virágzás a vegetáció rövid és igen hangsúlyos időszaka.

flavo-plant

 

A gazdálkodás adott évi eredményessége a virágok termékenyülésén és a terméskezdemények hatékony megóvásán múlik! Ennek a kritikus időszaknak sikeres átvészelésében nyújt valódi segítséget az antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmazó Flavo Plant!

A Flavo Plant öt növény kivonatából készült, magas flavonoid tartamú növényvédő hatású növénykondicionáló.

 A flavonoidok, mint a növények másodlagos anyagcseretermékei több ponton segítik a fiziológiás folyamatokat. Központi szerepet játszanak növényeink stressztűrésében, az oxidáns-antioxidáns rendszer működésében. Részt vesznek továbbá a növények anyagcsere-folyamataiban. Hatékony komplex képzőként nagy szerepet játszanak a tápanyagok felvételében, mozgásában. Mindezeken túl aktív védelmi funkciót látnak el a kórokozó gombákkal és baktériumokkal szemben.

A Flavo Plant előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltunk. A baktericid és fungicid tulajdonságot mutató – a készítmény minden gyártási tételében standardizált – flavonoidok erős redukáló szerek. Ennek köszönhető a patogén ágensek tekintetében megnyilvánuló közvetlen biocid hatás, mint főhatás és a nem specifikus antioxidáns hatás, mint mellékhatás is. Döntően ez a mellékhatás felel a minden kultúrában egyértelműen kimutatható termékenyülési többletért.

A Flavo Plantban nagy koncentrációban megtalálható antioxidánsok késleltetik a bibe mukóza szélsőséges környezeti hatások miatt felgyorsuló oxidatív öregedését. Meghosszabbítva ezzel a pollencsirázásra, és megtermékenyülésre nyitva álló fertilis időszakot.

Virágzásban és azt követően alkalmazott kezelések hatására:

  • almában 51,2%-kal csökkent a hulló gyümölcsök aránya a kezeletlen kontrollhoz képest, ami 25,5%-os abszolút terméstöbbletet jelentett 2017-ben Nógrád megyében Granny Smith fajtában. (2017, április derekán hidegbetörés, jelentős havazás volt.),
  • meggyben 7,7%-kal emelte a termésmennyiséget és 4,2%-kal a termésátmérőt 2017-ben Sz-Sz-B megyében Újfehértói fürtös fajtában. Emellett organikus tebukonazol készítménnyel összevetve, azt megközelítő százalékban csökkentette az antraknózis és a gyümölcs monília kártételét,
  • szőlőben nagymértékben csökkentette a fürtök a kötődési zavaraira visszavezethető ún. „madárkásodását.” Ennek köszönhetően a kezelt részen 2017-ben 2 héttel hamarabb érte el Tokajban a Furmint a szüreti érettséget, a kontrollhoz képest. Borászati szempontok mellett ki kell hangsúlyozni az egyöntetű kötődés növényvédelmi jelentőségét is. Lisztharmat elleni sikeres védekezésben ugyanis nagy nehézséget jelenthet a bogyók eltérő fejlettsége.

A Flavo Plant nagy előnye, hogy nem tartalmaz ásványi olajokat, ennek köszönhetően virágzásban is lehet, sőt kifejezetten ajánlott alkalmazni!

Almatermésűeknél virágzáskori használatával megelőzhető a baktériumos eredetű tűzelhalás megjelenése. Kontakt lisztharmat elleni hatása mellett a többletráköttetés után nagyobb biztonsággal végezhető vegyszeres gyümölcsritkítás. Alternáló évben, virágzáskori kijuttatása kifejezetten ajánlott!

Csonthéjasok esetén a termékenyülés javítása mellett a Flavo Plant fokozza a Monilia laxa elleni készítmények hatékonyságát. Önmagában alkalmazva 40%-os gátlást gyakorol a kórokozóra.

Szőlőben a madárkás fürtök csökkentése mellett kiváló védelmet nyújt a virágzás idején esetlegesen megjelenő Botritisz fertőzés ellen.

Metszést követően a termőrészek száma már nem szaporítható! A meghagyott virágok termékenyülése alapvetően határozza meg a termesztés sikerét. Az elmúlt évek virágzáskor megfigyelhető időjárási szélsőségei okán (erőteljes hőingadozás, légköri aszály, szél, éjszakai lehűlések, vagy éppen a csapadékos időjárás) az optimális kötődés feltételei kisebb-nagyobb mértékben sérülnek. A termékenyülésre nyitva álló időablak sokszor erősen lerövidül, a virágzás alatt jelentkező stresszhatások szélsőséges esetben a gyümölcs elrúgásához vezetnek.

A Flavo Plant hatékony, természetazonos megoldás a kötődés elősegítésére, virágzás alatt végzett vegyszeres növényvédelem eredményességének fokozására!

Virágzás kezdetén és terméskötődés időszakában, szaktanácsadásnak megfelelően kijuttatva, megalapozhatja kimagasló terméshozamait, sikeres növényvédelmét. Ne késlekedjen, biztosítsa be ültetvénye termékenyülését, tegye nyugodtabbá a virágzás időszakát!

 

Gombos Gergely
kertészmérnök
[email protected]
+36 30 785 5276

 

arrvis-kft-lablec