MENÜ

Horsch Terrano FX – mérföldkő a talajművelésben

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2019.04.08.

Nagyon sokat halljuk, hogy a föld folyamatosan melegszik, változik a klíma, az élelmiszerekben vegyszermaradékot találnak és még sok más ijesztő dolgot. Amit nap mint nap tapasztalunk, hogy egyre több a boltok polcain a bio termék, és egyre többen járnak villanyautóval.

02-horsch-terrano-fx

Horsch Terrano FX

 

Mint mezőgazdasági termelők akár el is engedhetjük a fülünk mellett, mert a következő évtizedekre úgy is egyre többen leszünk a Földön, így ezt a népes tömeget el kell látni élelmiszerrel, tehát mondhatnánk, hogy bármit csinálunk, nekünk, akik most élünk nem érhet nagy gond. Az biztos, hogy változik az éghajlat, és nem azt tapasztaljuk, hogy kevesebb a csapadék, hanem a szélsőséges helyzetek száma nőtt meg az elmúlt évek során.

Mit tehetünk mi termelők azért, hogy unokáink unokái és még egy jó pár nemzedék itt tudjon élni ezen a Földön? Nagyon sok mindent! A talajműveléstől elkezdve a növényvédelmen keresztül a szemét szelektív gyűjtéséig és még sok mindent.

A talajművelés terén a Horsch sok tapasztalattal rendelkezik, és ezeket mind beépíti a szántóföldi kultivátoraiba is, illetve különböző fórumokon meg is osztja azt a mezőgazdasági termelőkkel és az érdeklődőkkel.

A schwandorfi gyár melletti farmon készültek az első gépek. Negyven évvel ezelőtt nem nagyon gyártottak szántóföldi kultivátort. A gyenge agyagos földeken a család szeretett volna nyereségesen gazdálkodni, így a szántást muszáj volt mellőzni, és elkezdtek saját célra gépeket gyártani. Különböző kultivátorokat.

 

02-horsch-terrano-fx-tarlohantas

Terrano 3 FX sekély tarlóhántás

 

A Terrano FX egyik legrégebbi szántóföldi kultivá­torcsalád, amelyet nagyon jól tudunk használni a sekély és középmély talajművelésben. Alkalmas tarlóhántásra, ugyanis már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, a három gerendelyes kapaelosztás nagy átömlő keresztmetszetet biztosít, így még nagyobb mennyiségű szármaradvány között sem dugul el.

A kapaszárnyak könnyen levehetők, és ekkor a Terranóval 25–30 cm mélyítő intenzív talajművelést végezhetünk.

 

horsch_terrano fx mélymuvelés

Terrano FX mélyművelés

 

Ami nagyon fontos, hogy a Terrano használatával évek alatt megnő a föld humusztartalma. Miért? Az által, hogy a növényi maradványok egyenletesen kerülnek bekeverésre a talajba, a kultivátorban levő hengerek azonnal le is zárják a felszínt, a biológiai folyamatok és a szén nem elégetés következménye az, hogy a humusztartalom megnő. Ezt a folyamatot tapasztaltuk a kísérleti parcellánkon is. Közel 20 éve a parcellákon mindig ugyanaz a talajművelés, szántás, mély kultivátor, sekély talajművelés és direkt vetés. Az őszi nagy szárazság mellett szemmel látható volt, hogy a szántásos parcella földje sokkal világosabb volt, mint az, amelyiket mindig is Terranóval műveltek.

A sötétebb föld nagyobb széntartalmat jelent, ebből következik a nagyobb humusztartalom is, és ennek következtében a talajok jobban tudják tárolni a csapadékot, jobban tudják táplálni a növényeket.

A mezőgazdász, ha csak annyit csinál, hogy átáll a mulcsos technológiára, akkor már óriásit léptünk előre a klímaváltozás lassítása terén!

A Terrano kultivátor óvja és védi az Ön földjét, erre is gondoljon!

- Szász Zoltán -